Proč prádlo z pračky nevoní a není vyprané? 8 chyb, které dělá většina z nás při praní

Žena nese plný koš špinavého prádla StoryTime Studio / Shutterstock.com

Myslíte si, že na praní není nic těžkého? Prostě dáte kupu oblečení do pračky, přisypete prací prášek, nalijete dostatek aviváže, aby prádlo vonělo, a zapnete? Ne vždy je to ten nejlepší postup. Plno lidí se dopouští při praní stejných chyb, které mohou vést nejen k poškození prádla, ale i pračky. Máme pro vás přehled 8 častých prohřešků i tipy, jak praní prádla zefektivnit, aby bylo vždy krásně čisté, voňavé a jako nové.

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

1. Nedostatečné čištění pračky

Základním krokem pro voňavé a čisté prádlo je péče o spotřebič samotný, a to po každém praní, na což mnoho lidí zapomíná.

Vždy nechte otevřenou pračku vyvětrat a vyschnout, včetně nádržky na prací prostředky. Jednou za měsíc byste měli vyčistit gumové těsnění, každé tři měsíce ji nechat „vyprat“ naprázdno při nejvyšší teplotě a minimálně jednou ročně důkladně vyčistit filtr. Nezapomeňte jej pak pořádně utáhnout.

Žena vybírá prací přípravek v obchodě BearFotos / Shutterstock.com

2. Nedezinfikování prádla

Prádlo je dobré čas od času vyprat v dezinfekčním pracím prostředku, aby se zbavilo škodlivých mikrobů i nečistot a pachů. Mikroby v prádle totiž zničí pouze praní při 90 °C a více, což není pro většinu kousků oblečení vůbec vhodná teplota.

Dezinfikování se doporučuje zejména po prodělané nemoci, nyní v období chřipek, nebo pokud máte doma malé děti, které jsou na nemoci choulostivější a s docházkou do škol a školek častěji hrozí jejich nákaza a nachlazení.

  • Tip: Koupit se dají přímo dezinfekční prací gely a prášky (např. od značek Sanytol, Lysol, Ariel Formula Pro+ nebo Denkmit), nebo pračky s dezinfekčními a hygienickými programy, které se postarají o likvidaci mikroorganismů, alergenů i usazených pachů hluboko ve vláknech textilu.

3. Příliš naplněná pračka

Kdo by si nechtěl ušetřit práci a místo dvou praček vyprat jen jednu? V tomto případě se ovšem úspora nevyplácí, protože dlouhodobé překračování maximální kapacity může vést k mechanickému poškození pračky. Nemluvě o tom, že v přeplněném bubnu nemůže prací prášek dobře působit na veškerý jeho obsah a vytažené prádlo velmi často nevoní, ani není dobře vyprané.

Většina praček mívá doporučenou maximální kapacitu pro jednotlivé programy, uvedenou v návodu nebo přímo na spotřebiči. Všeobecně se doporučuje dát do bubnu tolik prádla, aby nahoře zbylo místo pro sevřenou pěst.

Žena vyndává prádlo z pračky a drží si nos Andrey_Popov / Shutterstock.com

4. Zbytečně mnoho pracích prostředků

Více pracího prostředku, než je doporučované množství uváděné na obale, rozhodně nevede k voňavějšímu a čistšímu prádlu, jak si mnoho lidí myslí. Právě naopak. Nadbytek prášku, gelu i aviváže se usazuje uvnitř pračky a snižuje její účinnost, případně může ulpívat na prádle a způsobovat nepříjemné ekzémy a alergie.

  • Tip: Pokud máte tendence dávat do nádržky více pracího prostředku, než je potřeba, zkuste prací kapsle. Obsahují přesnou dávku gelu, a některé jsou dokonce kombinované s voňavou aviváží.

5. Používání aviváže na ručníky a džíny

Při praní ručníků (a dalších savých a rychleschnoucích materiálů) zase není dobré používat aviváž, protože na prádle vytváří tenkou ochrannou vrstvu a ručníky by mohly ztratit svou savost. Také džínům aviváž nesvědčí. Navíc by se měly vždy prát naruby, a pokud nejsou vyloženě znečištěné, pak pouze jednou za několik týdnů.

6. Nezapínání všech zipů

Zoubky zipu mohou být ostré a zatrhávat vlákna ostatních kousků oblečení, především těch pletených nebo vyrobených z jemných látek. Všechny zipy proto před vložením do pračky zapněte. Pro jistotu můžete v obchodech koupit na jemnější prádlo speciální síťky nebo pouzdra na praní, které choulostivé kousky ochrání.

7. Zapínání knoflíků

S knoflíky je to přesně naopak než se zipy, proto u nich většina lidí dělá chybu. Propínací oblečení by mělo během praní zůstat vždy rozepnuté, aby se knoflíky nenapínaly a nehrozilo jejich utržení, vytáhání nitek nebo roztažení knoflíkových dírek.

Ruce dávají peřinu do pračky agencies / Shutterstock.com

8. Praní přikrývek a prostěradel jen na jeden cyklus

Větší a silnější kusy prádla jako přikrývky, polštáře, prostěradla a deky je ideální prát na 2 cykly. V prvním použijte běžný program a prací prostředky. Druhý nechte prát pouze s čistou vodou, klidně zvolte kratší program s nižší teplotou. Budete mít jistotu, že se pěnicí prací prostředky dostatečně vymyjí a v přikrývkách nebo na prostěradle neulpí, což může způsobovat ekzémy a alergické reakce.

Zdroj: kupi.cz