Jak správně prát spodní prádlo? Vyvarujte se nejčastějších chyb, které dělá většina lidí

Podprsenka v prací síťce Shironagasukujira / Shutterstock.com

Téměř každé spodní prádlo je vyrobeno výhradně z velmi jemných materiálů, které se mohou špatným zacházením velice snadno poničit. Jestliže tedy chcete, aby vaše spodní prádlo zůstalo nepoškozené a jako nové co nejdéle, je třeba dopřát mu tu správnou péči. Jak ideálně pečovat o spodní prádlo, abychom předešli nevratnému poničení?

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít obyčejná kopřiva? Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu

Základním krokem v péči o spodní prádlo je dodržování pokynů od výrobce, které jsou vytištěné na štítcích, cedulkách a etiketách. Právě na cedulkách bývají uvedeny ty nejpodstatnější informace k péči o spodní prádlo z daného materiálu.

Víte, jak správně pečovat o spodní prádlo?

Jak ideálně prát a sušit podprsenky, kalhotky, trenýrky či ponožky?

Nezmeškejte prací prášek v akci

Jak prát podprsenky?

Před praním vložte podprsenku do speciálního síťovaného sáčku na praní. Tyto sáčky zajistí, že se kostice, krajky a výztuže košíčků nikterak neponičí.

K praní podprsenek se doporučuje používat tekutý prací prášek, a naopak je dobré vyhnout se nejrůznějším avivážím. Pro praní podprsenek v pračce vždy volte šetrný prací program s maximální teplotou vody 30 °C, nebo je vyperte ručně. Nikdy podprsenky nesušte v sušičce na prádlo.

Stará mísa s bublinkami a za ní na šňůře prádlo Vasilyev Alexandr / Shutterstock.com

Jak prát kalhotky, trenýrky a boxerky

Kromě podprsenek se doporučuje prát v ochranných sáčcích i kalhotky, boxerky nebo slipy.

Co se týče samotného praní, snažte se dodržovat rady, které jsou uvedené na cedulkách. Kupříkladu takové krajkové spodní prádlo a spodní prádlo z umělých vláken by se mělo prát maximálně na 30 °C. Pokud plánujete prát bavlněné spodní prádlo, můžete ho prát i na 60 °C.

Jak prát ponožky

Ponožky vždy roztřiďte podle barev a barevné ponožky otáčejte naruby, čímž snadno předejdete nechtěné ztrátě jejich barevnosti a sytosti.

Stupeň teploty vody pro praní se u ponožek liší podle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Klasické a funkční ponožky perte ideálně na 40 °C. Termo ponožky se doporučuje prát maximálně na 30 °C.

Jak vyprat punčochy a punčocháče

Punčochy a punčocháče byste měli stejně jako podprsenky a krajkové prádlo prát v sáčcích na praní. Předejdete tak zatrhnutí či zamotání do prádla, které by mohlo mít za následek vytahání či roztržení punčoch.

Punčochy perte na 30 °C, ale nesušte je v sušičce.

Proutěný koš na prádlo plný spodního prádla a ponožek Kalcutta / Shutterstock.com

7 tipů na závěr

A na závěr jsme si pro vás připravili rychlé shrnutí toho nejdůležitějšího, čeho je dobré se při praní spodního prádla držet.

  • Třiďte spodní prádlo podle barev.
  • Spodní prádlo perte v síťovaných sáčcích na praní.
  • Důkladně vybírejte vhodné prací prostředky.
  • Pečlivě volte vhodnou teplotu a prací program.
  • Nesušte spodní prádlo v sušičce.
  • Dávejte přednost praní v ruce.
  • Čtěte důkladně cedulky od výrobce.