Co připravit z polenty? Recept na polentovou kaši, hranolky nebo jablečný dezert

Polentové hranolky a kečup, česnek, parmazán, citron a koření from my point of view / Shutterstock.com

Polenta. U nás ne až tak známá ingredience, kterou by ovšem rozhodně byla škoda přehlédnout. Tato kukuřičná krupice se dá připravit na nejrůznější způsoby – své uplatnění nachází v mnoha receptech, které potěší nadšené kuchaře, milovníky zdravého vaření i jedlíky z celé rodiny. A co vy, dáte si ji radši nasladko, nebo naslano?

Přečtěte si také

Co způsobuje pití kávy nalačno? Odborníci řekli, co to dělá s žaludkem i krevním cukrem

Kukuřičnou kaši si můžete připravit v mnoha obměnách. Možná vás to překvapí, ale můžete s ní nahradit i kaši bramborovou – a výsledek opravdu stojí za to! Klíčem k úspěchu je správná příprava. Pojďte se s námi podívat, jak postupovat a co vše se dá z polenty uchystat.

Základní recept z instantní polenty

Klasická polenta se vaří zhruba hodinu, vy si však můžete koupit instantní variaci pokrmu a během pár minut bude kaše hotová. V ideálním případě by měla mít hedvábně krémovou konzistenci – neměla by mít hrudky, ale ani by neměla být příliš tekutá. Je tedy důležité dbát na vhodný poměr vody a polenty.

Máslo dodá polentové kaši dokonalou jemnost

Kupte se slevou Máslo.

Porovnat slevy

  1. Na 100 g instantního pokrmu si připravte litr vroucí vody.
  2. Do osolené, jemně vroucí vody vsypte polentu a míchejte metličkou, abyste předešli tvorbě nežádoucích hrudek.
  3. Při míchání stále kontrolujte konzistenci, kaše by měla být hotová po pěti až sedmi minutách.
  4. Takto připravenou polentu můžete ještě zjemnit kouskem másla.

Polentová kaše snadno nahradí tu bramborovou, ale také dýňovou, batátovou, květákovou či leckterou další. Výborně chutná k masům se šťávou. Tak s čím si ji dáte vy?

Polentová kaše, květina Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Recept na jablkové pyré z polenty

Jablkové pyré z polenty? Chutná svačina pro malé i velké. Příprava vás zaujme svou jednoduchostí, výsledná sladká kaše pak svou chutí. Stačí, když budete mít při ruce 50 g instantní polenty a 200 až 250 ml jablečného džusu.

  1. Džus nejprve ohřejte a podobně jako při vaření polentové kaše během ohřívání polentu přisypejte a míchejte.
  2. Podle chuti můžete přidat i špetku skořice.
  3. Jakmile kaše zhoustne, můžete ji podávat, chutnat vám však bude i na druhý den.

Recept na polentové hranolky

A ještě jedna příloha, která tentokrát hravě nahradí tradiční hranolky. Máte-li chuť na změnu, připravte si hranolky polentové.

  1. Hustou polentovou kaši nechte vychladnout – kukuřičná kaše nakonec vždy ztuhne.
  2. Plát kaše nakrájejte na hranolky.
  3. Ty pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 180 stupňů zhruba 30 minut.
  4. A nezapomeňte si je vychutnat ještě teplé, nejlépe třeba se svým oblíbeným dipem.

Tip: Polentové hranolky chutnají skvěle s jemným kečupem.