I zeleninové hranolky mohou být překvapivě chutnou přílohou. Navíc jsou mnohem zdravější

Batátové hranolky s dipem Elena Veselova / Shutterstock.com

Chcete se vyhnout smažené příloze v podobě bramborových hranolků? To neznamená, že si nemůžete pochutnat. Co třeba dopřát si zdravější alternativu? Přinášíme přehled zeleniny, ze které vykouzlíte chutné hranolky z trouby. A když se vám nebude chtít vařit, víme, kde je koupit.

Přečtěte si také

Chia semínka je před konzumací vždy důležité namáčet! Zapíjení nasucho může mít katastrofální dopady

Kdo by si čas od času nechtěl pochutnat na nějaké té dobrotě za doprovodu křupavých hranolků. Jenže co když chcete nahradit bramborovou klasiku něčím zdravějším? Pak je tu ideální možnost začít experimentovat – a vyzkoušet různé druhy zeleninových hranolků. Takových, které nejenže skvěle chutnají, ale dokonce se stanou i ozdobou talíře. Inspirujte se a překvapte blízké hranolky jinak!

Celerové hranolky? Provoní celou kuchyni

Jednou z možností, jak si připravit delikátní přílohu v podobě hranolků z troubu, jsou ty z celeru. Jsou voňavé a velmi chutné, nebojte se je vyzkoušet. Jak na jejich přípravu?

Oloupaný a očištěný celer nakrájejte do tvaru hranolků. Ty vložte na dvě minuty do vroucí vody, následně je smíchejte s olejem a kořením dle chuti. Hranolky pečte v troubě zhruba půl hodiny na 200 °C. Podávejte k masovým pokrmům – anebo si smlsněte jen tak, s oblíbeným dipem.

Je libo dýni?

Ani s hranolky z dýně se nespletete. Jsou chutné, měkké a mírně sladké. Hodí se k mletým masům, výborně si na nich pochutnáte třeba k masovým kuličkám. Jak na jejich pečení?

Dýni zbavte slupky (pokud nejde o hokkaido) a nakrájejte ji na hrubší hranolky. Ty v míse smíchejte s několika kapkami olivového oleje a kořením dle chuti. Aby hranolky byly křupavější, posypejte je parmezánem. Pečte je na 190 °C tak dlouho, dokud okraje nezačnou mírně tmavnou.

Hromada různých druhů zeleninových hranolek na dřevěném podnosu Canva

Jemné batátové hranolky

Také ze sladkých brambor můžete hravě vytvořit zajímavou přílohu k večeři. A nejen k ní. Batátové hranolky jsou na rozdíl od bramborových dietnější, mají totiž nižší glykemický index. To je důvod, proč si je oblíbili také sportovci a příznivci zdravého životního stylu.

Jak na jejich přípravu? Brambory jednoduše očistěte a nakrájejte do požadovaného tvaru hranolků. Následně je smíchejte s kapkou oleje a kořením a hurá s nimi na plech. Batátové hranolky pečte na 200 °C 12 až 15 minut.

Aby vám akce na originální suroviny neutekly

Z čeho ještě připravit hranolky?

Chutné hranolky připravíte nejen z dýně, celeru či sladkých brambor. Pochutnat si můžete také na mrkvových hranolcích, neméně chutné jsou i ty z řepy či petržele. A co když se vám zrovna nechce vařit? Nesmutněte, i v obchodech najdete předpřipravené zeleninové hranolky, které si se stejnou chutí upečete raz dva. Hledejte je mezi mraženou zeleninou.

Tip: Dostali jste zálusk na zeleninové hranolky? Hledejte na Kupi.cz, který prodejce je nabízí za nejlepší cenu. Zeleninové hranolky pravidelně najdete v Kauflandu či Albertu, batátové v prodejnách Penny.

A večer? Zeleninové chipsy si zamilujete

Pokud jste se zaměřili na zdravější stravování, u hranolků zůstávat nemusíte. Zeleninovou alternativu si můžete dopřát i večer k oblíbenému seriálu či filmu. Řeč je o zeleninových chipsech, které taktéž seženete ve zdravých variantách – dáte přednost mrkvovým, celerovým, nebo třeba těm z červené řepy?

Zdravou pochutinu navíc koupíte takřka ve všech supermarketech a leckdy vás cenově vyjde podobně jako chipsy klasické. Abyste vedle zdraví ušetřili i svoji peněženku, vyhlédněte si je v akci – například v Kauflandu až do 24. 8. za cenu 33,90 Kč. Dále je najdete i v Albertu, Tescu nebo Bille.