Peníze za zrušený zájezd musí cestovní kanceláře vrátit do poloviny září

Žena sedící na kufru na letišti Canva

Letní prázdniny a doba dovolených jsou v plném proudu. Po vynucené pauze způsobené covidem začali lidé letos znovu více cestovat a cestovní kanceláře se částečně vzpamatovaly z loňských citelných ztrát. I přesto ale nemají vyhráno. Většina z nich totiž bude muset začít svým klientům vracet peníze za zrušené zájezdy.

Přečtěte si také

Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Krize cestovního ruchu způsobená pandemií covidu-19 dopadla zásadním způsobem na velké i malé cestovní kanceláře. Do finančních potíží se cestovky dostaly nejen kvůli propadu prodejů zájezdů a omezení letecké dopravy, ale také kvůli krachům hotelů v zahraničí, například v oblíbených španělských letoviscích.

Od začátku roku skončilo 5 cestovních kanceláří, dvě společnosti vyhlásily úpadek. Tato čísla ovšem zdaleka nemusí být konečná. Společnosti se totiž budou muset připravit na nepříjemný odtok hotovosti, který souvisí s koncem platnosti takzvaných lex voucherů.

Exotické letovisko s bazénem, lehátky a palmovými přístřešky Canva

Za nevyužitý voucher musí cestovka vrátit peníze

Loni zavedený systém poukázek ochránil cestovní kanceláře před okamžitým masivním vyplácením klientů kvůli neuskutečněným zájezdům. Opatření jim umožnilo udržet potřebnou hotovost. Platnost voucherů ale končí k 31. srpnu.

Vlastníkům poukazů se státní zárukou tak musí cestovky podle zákona vrátit peníze v plné výši do 14. září 2021 v případě, že si nevyberou jiný zájezd. Toho využila zatím jen zhruba polovina zákazníků. Některé cestovní kanceláře tak peníze svým klientům už vrací, jiné se snaží přimět je přehodnotit své rozhodnutí a nabízí jim prodloužení platnosti voucherů. V některých případech i o další rok.

Zkontrolujte si, jaký druh voucheru vlastníte

Místo lex voucherů řada firem rozdávala klientům vlastní poukazy, na které se státní záruka nevztahuje. Podle Asociace cestovních kanceláří jde o desítky tisíc lidí, kteří teď nemají jistotu, že své peníze dostanou zpět. Ne všechny společnosti jsou totiž ochotny je klientům vyplácet.

  • Tip: Jestli nemáte voucher přes zákon Lex voucher, jsou podmínky odstoupení od smlouvy jiné a řídí se obchodními podmínkami dané cestovní kanceláře.
  • Veškeré poukazy jsou pojištěné. Pokud by například společnost skončila v insolvenci, náhradu za nevyužitý voucher by financovala pojišťovna, případně garanční fond.
  • Důležité je, zda byl poukaz vydaný v době, kdy měla CK pojištění proti úpadku.
  • Pokud by vaše cestovní kancelář oddalovala vyplacení peněz, obraťte se na pojišťovnu, která jako jediná může nahlédnout do účetnictví cestovky a iniciovat zrychlení procesu. V krajním případě je možné obrátit se s žalobou na soud.

Chuť k cestování pandemie neutlumila, spíš naopak

Zájem lidí o cestování je po loňském půstu velký, některé cestovní kanceláře letos prodávají víc zájezdů než před vypuknutím pandemie. Nové klienty se snaží nalákat na řadu benefitů, aby jim umožnily cestovat bez rizika. Jedním z nich je možnost zaplatit podstatnou část takzvaných first minute zájezdů až krátce před odjezdem. U řady cestovek postačí záloha okolo 1 500 korun. Další slevy nabízí stálým klientům nebo cestovatelům nad 55 let.

Spolu s vyšší proočkovaností lidí stoupá zájem o exotičtější destinace. Spousta Čechů tak na podzim a v zimě zamíří do Egypta, na Maledivy, do Emirátů, Dominikánské republiky nebo na Kubu. Oblíbenou destinací je i Zanzibar.

Před cestou zkontrolujte Mapu cestovatele

Aktuální podmínky spojené s covid opatřeními si můžete zkontrolovat na stránkách Ministerstva zahraničí. V takzvané Mapě cestovatele si vyhledáte požadovanou zemi a uvidíte, zda musíte před odjezdem absolvovat test či po příjezdu do země jít do povinné karantény.

  • Tip: Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje před cestou uzavřít cestovní pojištění obsahující i léčebné výlohy pro případ onemocnění covid-19.