Výrobce stahuje zmrzliny Milka se zakázanou složkou. Vrátíme vám za ně peníze, vzkazují obchody

Nanuky Milka v koláži s čokoládovým pozadím Froneri

Výrobce FRONERI Polska začal v České republice stahovat z trhu některé zmrzlinové výrobky značky Milka. Důvodem rozhodnutí je nadlimitní přítomnost ethylenoxidu (ETO) ve složení, které je v rozporu s normami povolenými předpisy Evropské unie. O stažení výrobků informovaly na svých stránkách například i řetězce Kaufland a Lidl, které varují před jejich konzumací, a vyzvaly zákazníky, aby tyto produkty vrátili na místo, kde je koupili. Kupní cena jim bude vrácena i bez předložení pokladního dokladu.

Vzhledem k regulačním analýzám na úrovni EU týkajících se přijatelných mezních úrovní látky Karubinu (E 410) používané jako stabilizátor v mnoha potravinářských výrobcích na evropských trzích, která obsahuje hladinu Ethylenoxidu vyšší než 0,1 mg/kg, jsme preventivně stáhli výrobek Milka zmrzlina s danými šaržemi a daty spotřeby,“ píše v tiskové zprávě na svých webových stránkách řetězec Kaufland.

Proč výrobce stahuje Milka zmrzliny z trhu?

Kolem úrovně povoleného množství ethylenoxidu u výrobků, které se smějí v zemích EU prodávat, je v současnosti vedena velká diskuze a výrobci stáhli v posledních týdnech kvůli nadlimitnímu množství této nepovolené látky hned několik výrobků.

Rostlinné stabilizátory používané v závodech FRONERI v Polsku, kde se vyrábějí mimo jiné také nanuky Milka, se dodávají jako směs různých stabilizátorů a používají se ve velmi malých množstvích při výrobě zmrzliny, ethylenoxid v hotových zmrzlinových výrobcích se tedy vyskytuje ve stopových množstvích a pravděpodobnost bezpečnostního rizika je velmi nízká. I přesto se rozhodl polský výrobce přijmout preventivní opatření tím, že stahuje některé z produktů obsahujících zpochybňovanou látku.

Toto stažení výrobků z provozu se vztahuje POUZE na vybrané šarže zmrzlinových výrobků MILKA uvedené v tabulce na www.froneri.cz.

Tabulka se staženými  šaržemi zmrzlinových výrobků MILKA Froneri

Podle Státní veterinární správy bylo do ČR dodáno cca 250 000 nanuků prodávaných samostatně, asi 15 000 balení multipack po 6 a 8 kusech a cca 37 000 balení zmrzliny ve vaničce (480 ml). 

Zákazníci, kteří si zakoupili produkty se stanovenou šarží a datem spotřeby, mohou tyto produkty vrátit na místo, kde je koupili. Kupní cena jim bude vrácena i bez předložení pokladního dokladu.