Každých 6 vteřin zemře jeden člověk na mrtvici. Varovné signály odhalí FAST test až 7 dní předem

Mladá žena sedí u počítače a s bolestivým výrazem se drží za hlavu Canva

Cévní mozková příhoda (CMP), které se lidově říká mrtvice, je třetí nejčastější příčinou úmrtí, a to hned po onemocněních srdce a rakovině. Jak tuto nebezpečnou zdravotní komplikaci poznat, co dělat a jak zabránit, aby vůbec vznikla?

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

V ohrožení nejsou jen starší lidé

I přestože mrtvice patří mezi tři nejčastější příčiny úmrtí, od roku 2003 sledujeme spíše sestupný trend co se počtu úmrtí na toto onemocnění týče. Přesto však ročně v Česku postihne mrtvice okolo třiceti tisíc lidí, přičemž ve světě jí každých šest vteřin jeden člověk podlehne.

Vzhledem k tomu, že průměrný věk populace narůstá, dá se očekávat, že se četnost výskytu CMP během několika let i u nás opět zvýší. V poslední době navíc mrtvice postihuje stále mladší ročníky, a proto by ani mladí lidé neměli nad podezřelými zdravotními projevy jen tak mávnout rukou.

  • Mrtvice může klidně postihnout člověka ve věku okolo dvaceti nebo třiceti let. Na vině totiž často bývá nevhodný životní styl a s tím související obezita.

Podle studie publikované pod názvem „Risk Factors for Ischemic Stroke in Younger Adults“, okolo 10–15 % případů cévní mozkové příhody postihne lidi mezi 18 a 50 lety. Nejčastěji však CMP zasahuje lidi nad 65 let, což jsou často osoby s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, zvýšenou hladinou cholesterolu, onemocněním srdce a cév, alkoholici a kuřáci.

Skupina seniorů cvičí na balančních míčích Canva

Jak mrtvici rozpoznat?

Abyste dokázali poznat, že vás či někoho ve vašem okolí stihla mozková příhoda, použijte k rozpoznání tzv. FAST test. Mrtvice má řadu příznaků a liší se podle toho, jakou část mozku zasáhne – test FAST ale zaručeně funguje.

  • Tvář (face): dokážete se usmát? Nemáte spadlý jeden koutek nebo ochrnutou jednu polovinu tváře? Vidíte na obě oči stejně dobře?
  • Paže (arms): dokážete předpažit a udržet nějakou dobu obě ruce napnuté před sebou?
  • Řeč (speech): nevyskytují se u vás problémy s řečí? Je vaše řeč srozumitelná?
  • Čas (time): žádný z příznaků nepodceňujte a neprodleně volejte záchranku, a to i když příznaky za několik minut odezní.

Kromě těchto příznaků totiž člověk může pociťovat i varovné příznaky, které by rozhodně neměly být opomíjeny. Často se objevují až sedm dnů před samotnou mrtvicí a nápadně se jí podobají, ovšem trvají jen krátce a mozek nepoškodí. I přesto je ale nutné zdravotníky zavolat.

Jedná se například o chvilkové brnění částí těla, mohou vám vypadávat předměty z rukou a vy je nemůžete zvednout, protože vás prsty neposlouchají, nakrátko přestanete vidět na jedno nebo na druhé oko, případně na obě, můžete se cítit zmateně, špatně chodit, mít závratě, náhlou bolest hlavy či pociťovat slabost.

Existuje nějaká první pomoc?

Člověk při podezření na mrtvici nemůže dělat nic jiného, než okamžitě zavolat 155. Žádná jiná účinnější první pomoc neexistuje, pomoci dokážou pouze zdravotníci. Jenom díky včasné pomoci má nemocný šanci na úplné uzdravení – a naopak, čím později bude pomoc poskytnuta, tím také klesá šance na plné zotavení a roste riziko dalších komplikací.

Nemocný by měl být převezen do nemocnice nejpozději do čtyř až šesti hodin po projevu obtíží. Jestliže je mu však poskytnuta zdravotnická pomoc během první hodiny, naděje na uzdravení je až 70 %.

Jak se dá mrtvici zabránit?

Dobrou zprávou je, že existuje velmi účinná prevence CMP – začněte pracovat na zdravějším životním stylu, a především si jej udržte po celý zbytek života. Důležité je dosáhnout snížení vysokého krevního tlaku, zredukovat hmotnost a jíst zdravě, zařadit pravidelný pohyb, zanechat kouření a výrazně omezit nebo nejlépe úplně vyřadit alkohol.

Řešení je tedy jednoduché, ale na druhou stranu složité. Chce to mít pevnou vůli a vytrvat. Člověk si pak na lepší zdravotní stav rád zvykne, stejně tak jako na zdravé stravování, pohyb a život bez zlozvyků, jako je kouření a alkohol.