Samosběry borůvek 2021 startují! Kam si můžete přijet borůvky nasbírat a kolik za ně dáte?

Žena držící v dlaních hromadu borůvek kobeza / Canva

Sezonu jahod střídá sezona borůvek! Začínají dozrávat nejen v lesích, ale i na českých farmách. Do mnohých z nich se i letos můžete vydat s vlastními bedýnkami a v rámci samosběru si borůvky vlastnoručně natrhat. Získáte chemicky neošetřené modré kuličky plné vitamínů a antioxidantů, oproti prodeji za výhodnou cenu. Podívejte se, kam letos na samosběry borůvek vyrazit.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Druhá polovina prázdnin patří borůvkám

Na borůvky můžete do českých farem většinou vyrazit v období od konce července do konce srpna. Pěstují se zde borůvky kanadské. Ty na rozdíl od těch lesních nemají červenou dužinu a plody jsou větší. Protože netrpí závažnými chorobami, je možné je pěstovat ekologicky, bez chemických postřiků, a jejich zdravotní účinky jsou zcela srovnatelné s těmi lesními.

  • Zdravotní benefity borůvek: jsou považovány za superpotravinu. Obsahují plno antioxidantů, vitamínů (C, E, A, vitaminy skupiny B), železa, hořčíku, sodíku, draslíku a vápníku. Posilují imunitu, snižují „špatný cholesterol“, pomáhají vyrovnávat tlak, blahodárně působí na zrak i náš mozek, zlepšují metabolismus, jsou skvělé při hubnutí, podporují zdraví srdce a mnoho dalšího.

Na kolik vás letos borůvky přijdou?

Co se cen týče, nejčastěji si letos vlastnoručně nasbírané borůvky ze samosběrů odnesete za cenu kolem 140–180 Kč za kilo, na některých místech se ovšem dají natrhat i za výrazně nižší ceny. Ačkoliv v průměru nemusí být ceny během sezony tak výhodné jako v supermarketech, u samosběru máte vždy jistotu, že plody jsou pěstovány ekologicky, a navíc můžete samosběr pojmout jako zábavný výlet s rodinou.

  • Nákupní tip: Pokud si pohlídáte slevové akce (např. na Kupi.cz), kanadské borůvky z obchodů vás aktuálně mohou přijít v přepočtu i na cenu od cca 120–140 Kč/kg. Oproti jejich běžným cenám mimo sezonu (kolem 260–300 Kč za kilo) se nyní dají borůvky koupit opravdu výrazně levněji.

Zlínský kraj

Borůvky ze Slovácka (firma Trvalky Batůškovi)

  • Cena borůvek ze samosběru: 140 Kč/kg

Samosběr kanadských borůvek v Kudlovicích již začal. Návštěvu je ovšem nutné si předem rezervovat. Pokud si budete chtít přijet pro již nasbírané borůvky, cena vaničky z prodeje je 190 Kč za 1 kg (za 250g vaničku dáte 50 Kč).

Borůvková farma Provodov

  • Cena borůvek ze samosběru: cca 150 Kč/kg

Samosběr v Provodově na Zlínsku začal před dvěma dny. Na návštěvě je potřeba se předem telefonicky domluvit, odběr bude podmíněn na minimálně 2 kila na osobu. Nakupovat zde můžete také natrhané borůvky ve vaničkách, za které zaplatíte 200 Kč/kg.

Borůvková farma Postoupky (u Kroměříže)

  • Cena borůvek ze samosběru: 180 Kč/kg

Samosběr borůvek již také probíhá v Postoupkách, není ovšem každý den, a je proto nutné se předem telefonicky objednat a ověřit si, že můžete přijet. Samosběr bude podmíněn odběrem minimálně 2 kila na osobu. Borůvky si ovšem můžete koupit i natrhané „bez práce“, a to za 200 Kč/kg.

Moravskoslezský kraj

Farma Lička sady Rychaltice

  • Cena borůvek ze samosběru: 55 Kč/kg

Nejlevnější borůvky ze samosběru nabízí letos rychaltická farma Lička. Samosběry do vlastních nádob probíhají vždy v pondělí, středu a sobotu. Podmínkou je rezervace předem skrze formulář, který naleznete na jejich webu. Volná místa se ovšem rychle plní. Jak budou borůvky postupně dozrávat, majitelé ještě počítají s přidáváním srpnových termínů, proto pravidelně doporučujeme sledovat jejich stránky.

Vysočina

Samšín borůvková farma Pacov

  • Cena borůvek ze samosběru: 140 Kč/kg

Na konci července odstartoval také samosběr na borůvkové farmě nacházející se na Pelhřimovsku. Před příjezdem je nutné si telefonicky nebo přes e-mail rezervovat termín. Zájemci, kteří budou chtít již natrhané plody, zaplatí podle množství cca 200 Kč za kilo.

Že jsou farmy daleko? Nakupte borůvky levně v supermarketech

Kupte se slevou Borůvky.

Porovnat slevy

Středočeský kraj

Borůvková plantáž Zdiby u Prahy

  • Cena borůvek ze samosběru: 170 Kč/kg

Samosběr do vlastních nádob probíhá letos i u Prahy. Otevírací doba je vždy závislá na počasí. Samosběry se uskutečňují většinou od 13 do 18 hodin a konkrétní dny vypisuje farma průběžně na své facebookové stránky, proto je doporučujeme pro více informací sledovat, případně se zeptat telefonicky. Pokud si budete chtít přijet pro již natrhané borůvky určené k prodeji, za kilo dáte 200 Kč.

Jihočeský kraj

Borůvkový ráj v Mostech u Kunžaku

  • Cena borůvek ze samosběru: zatím neuvedeno

Samosběr borůvek by měl probíhat i na Jindřichohradecku, zatím ovšem nejsou stanoveny ani termíny, ani ceny. Majitelé na svých webových stránkách slibují, že informace brzy doplní, proto doporučujeme jejich stránky pravidelně sledovat. Za borůvky určené k prodeji zaplatíte 200 Kč/kg.