Jak si doma „nabublat“ sodovku nebo vyrobit prosecco z obyčejného vína?

Sklenice s perlivou vodou, ledem a plátky citronu Canva

V roce 2019 utratili Češi za nealkoholické nápoje neuvěřitelných 19 miliard korun. Věřili byste, že to je víc než za pivo? Výzkumy navíc ukazují, že preferujeme více sycené a perlivé nápoje před jinými druhy pití. Podle tohoto trendu pak roste i počet domácností, které mají vlastní výrobník sody. Mezi jakými značkami dnes můžete vybírat?

Přečtěte si také

Rádi večer mlsáte? Zařaďte do svého jídelníčku vývar, hořkou čokoládu a mandle. Pomohou s usínáním i kvalitním spánkem

Bez lahví, bez plastů

Ekologie už ani pro Čechy není jen prázdné slovo. Čím dál tím více se tak do popředí dostávají myšlenky, jako jsou bezobalové prodejny, recyklovatelné materiály nebo minimalizace plastů. I proto se v mnoha českých domácnostech pije kohoutková voda.

Co když se ale bublinek nechcete vzdát? Ideálně se nabízí pořídit si domácí výrobník perlivé vody, pro který žádné plastové lahve nebudete potřebovat. Stačí vám k němu bombička s plynovou náplní CO2, nádoba k opakovanému použití a voda z kohoutku. Oblíbili jste si perlivé limonády? Už několik let jsou na trhu i speciální sirupy, díky kterým vám výrobník sodovky připraví chuťově téměř totožné nápoje.

SodaStream pořád vede

Většina z nás si pod výrobníkem sodovky představí právě SodaStream. Byl na českém trhu první a stále si drží pozici lídra. Zákazníky zaujme hned dvěma zásadními výhodami, které jsou ale vykoupené vyšší pořizovací cenou.

Bombička je v základní výbavě každého výrobníku značky SodaStream, který si zakoupíte, a její plynová náplň vydrží až na 80 litrů domácí perlivé vody. Počet skutečně vyrobeného množství závisí na tom, jak moc perlivou si vodu uděláte. Při doporučené maloobchodní ceně 199 Kč za novou plynovou náplň až na 80 litrů domácí perlivé vody vás jeden litr takového nápoje vyjde na cenu již od 2,57 Kč.

  • Design SodaStream si zakládá na mnoha barevných a designových provedeních, abyste měli opravdu široký výběr. Na trh přináší i volnočasové lahve, které si můžete vzít do práce, do školy nebo do posilovny. V nabídce má i elegantní skleněnou lahev s kovovým uzávěrem.
  • Odběrná místa svým zákazníkům nabízí tato značka od dubna více než 3 000 odběrných míst, kde si mohou plynem plněné bombičky vyměnit. Nově k nim přibyly i prodejny drogerie Teta a vyměnit si je můžete kromě elektro prodejen i v hypermarketech, jako jsou Albert nebo Penny Market.
  • Vyšší cena za všechen tento luxus si ale připlatíte. Pořizovací cena výrobníku SodaStream se pohybuje od 1 600 Kč až do 3 200 Kč.
Vlastní sodovka na dosah ruky
Výrobník sodovky od značky SodaStream, sklenice s perlivou vodou a v pozadí parta přátel u stolu na oslavě narozenin Sodastream

Limo bar je lidovka

Máte-li nižší rozpočet, nepřehlédněte značku Limo bar, která na náš trh přináší nejlevnější výrobníky sodovky. Jejich nabídka sirupů je sice omezená, to ale značka kompenzuje zaměřením na nízkokalorické sirupy s vysokým podílem ovoce.

  • Nízká cena výrobníky Limo bar seženete již od 1 000 Kč. Žádnou designovku ovšem nečekejte. Pokud je pro vás však důležitější funkce a praktičnost, tato značka vás rozhodně zaujme.
  • Nízké náklady Limo bar nabízí i nejnižší ceny doplňkových produktů, jako jsou plynové bombičky a sirupy. V přepočtu na litr jsou tak jejich sodovky a limonády nejlevnější.
  • Malý výběr – u této značky obecně nebudete mít moc na výběr. Co se designu týče, nabízí jen čtyři různá barevná provedení výrobníku. A na rozdíl od SodaStreamu si budete moci vybrat jen z několika málo sirupů. To ale není tak výrazný problém, sirupy totiž můžete mezi značkami kombinovat.
Vyrobte si sodovku z čerstvé ovocné šťávy

Tescoma přináší novinky

Český výrobce kuchyňských potřeb Tescoma má na našem trhu pevnou pozici. I on přináší výrobník sody myDRINK, který se od ostatních přeci jen trochu liší. Nabízí totiž spojení „sodamakeru“ s odšťavňovačem, který zajišťuje speciální nálevka. Díky tomu si vyrobíte perlivé nápoje z čerstvých šťáv. Výrobník myDRINK je cenově zlatou střední cestou a koupíte jej přibližně za 2 000 Kč.

  • Limonády bez chemie srovnáme-li složení všech nabízených sirupů do sodovkovačů, čerstvě vymačkaná šťáva z ovoce je jednoznačně bezkonkurenční vítěz.
  • Odběrná místa budete-li si chtít plynové bombičky vyměnit za plné, půjde to jen v prodejních centrech Tescoma.
  • Žádný výběr Tescoma nabízí jedinou verzi výrobníku, vybírat tedy nelze vůbec. Nabídka příslušenství zde v podstatě neexistuje.