Běhání se psem neboli canicross. Poradíme, jak začít i co si k tomu pořídit

Muž běžící se psem na postroji po louce Solovyova / Canva

Shodit nějaké to kilo, protáhnout a unavit sebe i psa nebo zkrátka být aktivní. Důvodů, proč začít běhat se psem, může být spousta. Než se vydáte se svým čtyřnohým kamarádem do lesa, poradíme vám, co vzít s sebou a jak se na běh se psem připravit.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Česky běh se psem, anglicky canicross

Jak už tušíte z nadpisu, i pro obyčejné běhání se psem existuje anglický výraz. Je jím canicross a má svoje pravidla. Pes je při běhu k běžci připoutaný vodítkem, běží před ním a vodítko napíná, díky čemuž pomáhá svému pánovi běžet rychleji. Běžec je tak díky tahu jistější a rychlejší, na psa ovšem tah za vodítko působí také podobně pozitivně.

S jakými psy lze běhat

Velmi obecně řečeno, běhat lze se všemi psími plemeny. Vždy záleží hlavně na konkrétních fyzických dispozicích, zdraví a věku vašeho miláčka. Se psy se doporučuje běhat od jejich 1 roku, kdy jsou na běh fyzicky i psychicky připravení.

Černobílý pes běžící trávou Martin Silva Cosentino / Canva

Jaké vybavení potřebujete na běh se psem

Sedák pro běžce

Sedák pro běžce, amortizační vodítko a postroj pro pejska. Tři věci, bez kterých se při běhu neobejdete. Sedák stojí kolem 600 Kč a nosí se na bocích, podobně jako třeba sedák horolezecký. Běžce v pohybu nikterak neomezuje, musí mu ale sedět co nejlépe.

Postroj pro psa

I pejsek má takový svůj sedák, konkrétně řečeno postroj. Také jemu by měl krásně sedět, neměl by ho tlačit, anebo mu dokonce bránit v dýchaní. Cena za postroj se v závislosti na výrobci pohybuje kolem 700 Kč – a je nutné ohlídat si, že kupujete skutečně postroj na běhání, nikoliv na chůzi. Jelikož se jedná o poměrně drahou záležitost, je vhodné postroj kupovat teprve až ve chvíli, kdy budete vědět, že se canicrossu chcete skutečně věnovat.

Žena běžící se psem na postroji po cestě Solovyova / Canva

Amortizační vodítko

Amortizační vodítko je poslední spojovací článek, který vám k běhu se psem chybí. Doslova. Jedná se pružné vodítko s gumou, které v tahu rozkládá sílu a neškrtí ani vás, ani pejska. Vodítko stojí kolem 300 Kč.

Celý set tedy koupíte kolem 1 500 až 2 200 Kč, při dobré údržbě vám ale může vydržet klidně i několik let.

Kde pořídit vybavení pro psa na canicross

Pro vybavení na canicross se vydejte do specializovaných obchodů či zverimexů. Pejska vezměte s sebou, ať si postroj může rovnou zkusit. Anebo si vybavení objednejte na internetu – a pakliže by postroj či sedák neseděl, využijte lhůtu pro bezplatné vrácení zboží.

Odměna pro vašeho miláčka se bude hodit

Nezapomínejte na správnou výživu psa

Aby byl váš pes zdravý, měl dost síly a zdravé klouby, dopřávejte mu jen kvalitní krmivo. Ideální jsou například klasické granule pro psy bohaté na maso. A pokud pejska odměňujete za povely pamlsky, opět volte pouze ty kvalitní, případně si zkuste vyrobit vlastní pamlsky přímo doma.