Porovnali jsme 3 největší fastfoody: KFC, McDonald's, Burger King. Kde se Češi najedí nejlevněji?

Žena objednávající si hranolky ve stánku s rychlým občerstvením, v okolí jsou další zákazníci Canva

Fastfoody jsou dnes už téměř na každém rohu, a proto není divu, že se jimi lidé často nechají zlákat. Jejich největším plusem je to, že hladovým zákazníkům zvládnou jídlo připravit skutečně velmi rychle. Naopak minusem je, že se v drtivé většině jedná o nezdravá jídla. Naše redaktorka si pro vás připravila průzkum, ve kterém se dozvíte, jaké fastfoody Češi navštěvují nejčastěji, kolik tam zhruba utrácí a také se můžete těšit na porovnání cen a aktuální akce.

Přečtěte si také

Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

Čísla mluví jasně: fastfoodům dávají přednost překvapivě ženy a také mladší generace

  • 26 % lidí v Česku se stravuje ve fastfoodech několikrát měsíčně
  • nejčastěji ve fastfoodech najdete zákazníky ve věku 15–34 let
  • do fastfoodů táhne pouhá chuť až 46 % zákazníků, z toho většina jsou ženy
  • 84 % si však uvědomuje, že stravovat se tak často ve fastfoodech není zdravé

Mezi top 3 nejoblíbenější restaurace s rychlým občerstvením patří:

  1. KFC
  2. McDonald's
  3. Burger King

KFC: pálivá kuřata, která všichni doslova milují

I když si možná někteří mysleli, že na špici všech fastfoodů se bude držet známý McDonald's, není to tak. První příčku totiž drží proklatě dobré kuře z KFC. 55 % Čechů ho označilo za ten nejlepší. Co si tam nejčastěji dávají a jaké jsou nejvýhodnější nabídky?

Kyblíky

Největší výsadou KFC jsou bezpochyby výhodné kyblíky. Ty se skládají buď z pálivých stripsů, hotwings nebo kousků kuřete Kentucky. Ke kyblíkům Classic XL (449 Kč) a ke kyblíku 30 hotwings (379 Kč) máte navíc v ceně čtyři porce hranolků.

Kuřecí kousky

KFC nabízí tři druhy kuřecích kousků – stripsy, hotwings a kuře Kentucky. Všechny tyto pochoutky si můžete objednat samostatně, ale výhodnější je zakoupit si rovnou menu. Pokud jste milovníkem stripsů, doporučujeme sáhnout po Strips menu. Ke třem stripsům (počet lze navýšit) dostanete navíc bramborové lupínky, omáčku a pití. To vše za cenu 135 Kč.

Nápoje

Ke KFC zaručeně patří Pepsi Cola. Najdete ji snad u všech výhodných nabídek, lepší je si však zakoupit bezedný kelímek, který stojí 39 Kč. Pak si můžete natočit nejen Pepsi, ale například i ledový čaj, Mirindu nebo klasickou sodovku. A to klidně i 5× za sebou.

Doporučujeme si také stáhnout KFC aplikaci do mobilu, kde na vás budou čekat slevové kupóny.

McDonald's: klasika, které se lidé nechtějí vzdát

Pomyslnou stříbrnou příčku obsadil oblíbený McDonald's, který je proslulý svými kuřecími nugetkami, cheeseburgery a také vynikajícími snídaňovými toasty. Co ovšem Češi v McDonaldu zbožňují nejvíc?

Burgery

McDonald's láká především na svoje burgery. Hlavním reprezentantem je BigMac, který patří mezi oblíbence. Dá se koupit samostatně za 89 Kč, výhodnější však je dát si ho rovnou v menu. Pokud zvolíte velké McMenu (135 Kč), máte v ceně i velké hranolky, omáčku a nápoj dle výběru. V malém McMenu (99 Kč) dostanete k Big Macu střední hranolky a menší nápoj dle výběru.

McDonald's nabízí i menší burgery, jako je cheeseburger nebo chickenburger. I ty si můžete zakoupit ve výhodné nabídce s názvem 2forU – k vybranému burgeru si můžete vybrat buď malé hranolky, nebo malé pití. Cena je 49 Kč.

Kuřecí kousky

Nejen u dětí, nýbrž i u dospělých jsou velmi oblíbené kuřecí nugetky. Můžete si pochutnat buď na čtyřech, šesti, devíti, nebo rovnou dvaceti kouscích. 4 kousky se dají koupit ve výhodné nabídce 2forU, kde si budete moct vybrat nápoj, nebo hranolky jako přílohu – cena je 49 Kč. Šest kousků se dá koupit v již zmiňovaném malém McMenu (99 Kč) a 9 kousků zase ve velkém McMenu (135 Kč). Na dvacet nugetek menu bohužel není, ale dají se zakoupit samostatně za 189 Kč.

Saláty

McDonald's nabízí i odlehčenou variantu pokrmů. Pokud zrovna nemáte chuť na pořádný hamburger nebo kuřecí kousky, mohl by vaše chuťové pohárky ukojit salát. Můžete si dát klasický Caesar salát, a to buď se smaženým, nebo grilovaným kuřecím masem + si můžete vybrat zálivku dle chuti. Cena je 129 Kč. Dalším oblíbencem je také zahradní salát. Je menší a najdete v něm pouze zeleninu bez masa. Můžete si ho ale také ochutit zálivkou a cena je 33 Kč.

I McDonald's má svou aplikaci s kupóny, stačí si ji stáhnout do mobilu.

Směs produktů z fastfoodu McDonalds's – hamburgery, hranolky a americké brambory, kuřecí nugetky a omáčky Canva

Burger King: oproti konkurentům má výhodu nižších cen

Nedalo by se říct, že by Burger King šlapal svým konkurentům z vyšších příček na paty, ale úspěch má. Zákazníci ho navštěvují hlavně proto, že nabízí opravdu nízké ceny a za málo peněz tam dostanou plný tác jídla.

Burgery

Jak už název napovídá, Burger King lidé milují především pro jeho burgery. Hitem je například hovězí Whopper Junior nebo Crispy Chicken. První zmiňovaný si zakoupíte za 59 Kč, druhý za 99 Kč. Oba se dají zakoupit i v menu spolu s hranolky a nápojem.

Kuřecí kousky

Burger King nabízí hned několik druhů kuřecích kousků – klasické, pálivé, anebo speciální kousky plněné sýrem a chilli. Ceny se pohybují od 99 do 209 Kčpodle druhu a počtu nugetek.

Saláty

Jestli máte chuť jen na zdravější svačinku, můžete si pochutnat na svěžích salátech. Klasický salát ve stylu Caesar, akorát bez masa, pořídíte za 139 Kč. Burger King poté nabízí i salát Coleslaw za 39 Kč.

Ani Burger King nezůstává pozadu a také nabízí svou vlastní aplikaci. Najdete v ní slevové kupóny a další akční nabídky.