Test šumivých vín. Favorit překvapivě nevyhrál

Pětice lahví testovaných sektů – zleva Ritter sekt, Mucha sekt, Bohemia Sekt, Saint Croix sekt a Rotkäppchen sekt Veronika Dobrovolná

Vrchol večera v podobě „šampusu“ slibuje nejedna párty či oslava narozenin. Většina lidí ovšem pojem šampaňské chybně zaměňuje s perlivými a šumivými víny nebo proseccem. Že je to pro vás jedno a to samé? Nebo vám přijde, že všechny chutnají stejně? Pojďme si v tom udělat jasno.

Přečtěte si také

Milujete vajíčka? A víte, jak je skladovat a kdy už je raději nejíst?

Víno s bublinkami si mezi většinou lidí vysloužilo obecné pojmenování „šampus”. To bychom ale speciálnímu šumivému vínu z francouzské vinařské oblasti Champagne-Ardenne velmi křivdili.

Označením pravé šampaňské se může pyšnit pouze víno dvakrát kvašené v láhvi, které podléhá velmi přísným omezením a nárokům francouzských úřadů. To se však odráží i na jeho ceně. V roce 1908 byl vybraným vinicím udělen dekret pro výrobu vína s označením „champagne”. Všechna ostatní vína nesou název šumivá, perlivá, frizzante nebo prosecco.

A jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Šumivá vína vznikají prvotním nebo druhotným kvašením (v tlakových lahvích), perlivá vína jsou naopak uměle sycena oxidem uhličitým, k procesu kvašení tedy vůbec nedochází.
  • Označení Prosecco je určeno pouze pro víno italského původu, které se vyrábí z odrůdy Glera. Na trhu se objevuje v několika variantách (tiché, lehce perlivé nebo šumivé) a bývá označováno za levnější náhražku šampaňského.
  • Stále oblíbenější Frizzante je jemně perlivé víno s nižším obsahem alkoholu, což z něj činí ideální volbu pro popíjení během celého dne. Je vyráběno tradiční metodou champenoise, která je sice nejnáročnější, ale kvalitou značně předčí leckteré jiné postupy.

Tato tzv. netichá vína mají několik druhů označení, která se liší podle množství zbytkového cukru. Nejčastěji se v obchodech setkáme s typy brut (tedy víno suché, do 15 g cukru na litr), demi-sec (polosuché, 33–50 g cukru na litr) a doux (sladké, nad 50 g cukru na litr). Mezi nejprodávanější vína patří ta s označením demi-sec. A právě takových pět lahví jsme ochutnali v našem testu chuti, vzhledu a celkového dojmu.

Bohemia Demi Sec

Jedná se o bílé víno, jehož tradice na našem území sahá až do roku 1942. Má klasickou lahev z tmavě zeleného skla se stříbrno-zlatým písmem, v níž se schovává jakostní šumivé víno sladké vůně i chuti. Jeho květinová, ovocná rozmanitost je velmi svěží a na jazyku příjemně polechtá. Bohemia Demi Sekt má lehce nažloutlou barvu a drobné bublinky si v sobě udrží relativně dlouho. A co se servírování týče, úplně nejlépe chutná vychlazený.

Tip: Jedno z nejlepších vín na našem trhu naleznete často ve slevě – například až do neděle pořídíte Bohemia Sekt Demi Sec v obchodech Tesco za 99,90 Kč.

Láhev sektu Bohemia Sekt Demi Sec ve zeleno-zlatém provedení Veronika Dobrovolná

Rotkäppchen sekt

Toto bílé víno patří v sousedním Německu mezi nejoblíbenější, jeho tradice zde sahá až do poloviny 19. století. Vizuálně je nápadně podobné Bohemia Sektu, a to jak balením, tak i etiketou a písmem. Jediným rozdílem je použití červenofialových odstínů. Na obalu nicméně nenese žádnou informaci co se týče jeho chuti ani doporučení pro servírování.

Sekt Rotkäppchen byl mezi testovanými víny nejvíce perlivý, v ústech tvořil až lehce nepříjemnou pěnu. Perlivost si poté nejdéle udržel i ve sklenici. První doušek překvapí silnou ovocnou, středně sladkou chutí. Při dalším ochutnávání už ale získává kyselý konec. A na kráse mu ubírá i „ovoněnost”, která působí téměř uměle a pro někoho možná až vtíravě.

Láhev sektu Rotkäppchen sekt v zeleno-červeném provedení Veronika Dobrovolná

Saint Croix sekt

Šumivé víno ze sklepů Čejkovice je příjemným kouskem. Saint Croix je plněn v klasickém zeleném skle s potiskem křížů odkazujících na tradici templářských rytířů.

Toto víno je stáčeno ve Francii a má světle žlutou barvu s jemnou vůní ovoce. Je velice příjemně sladkokyselé, což mu dodává punc svěžesti. Svou perlivostí se mezi testovanými vzorky řadí ke zlatému středu.

Templářský sekt je jednoznačně nejpříjemnějším překvapením celého testu. Troufáme si tvrdit, že přišlápl paty i šumivému vínu od Bohemia Sekt, který patří mezi nejlepší na trhu.

Tip: Zaujal vás tento náš favorit? Sekt Demi Sec Saint Croix z Čejkovic nyní pořídíte v Kauflandu za výhodnou cenu 99,90 Kč, a to i ve variantách rosé či brut.

Láhev sektu Saint Croix sekt v zeleno-zlatém provedení Veronika Dobrovolná

Mucha sekt

Šumivé víno Mucha sekt se dle nás pyšní nejhezčí etiketou vůbec. Na jeho tmavě zelené, skleněné lahvi totiž najdete jedno z typicky zlatavých a okrových děl Alfonse Muchy.

Jak je uvedeno na obalu, víno má jemně zelenou barvu a díky pomalému zrání po druhotné fermentaci se jeho chuť vyznačuje sladšími tóny a ovocným pozadím. Specifické chuti ostatně předchází i příjemně odpovídající vůně. Co se perlivosti týče, řadí se Mucha sekt mezi vína výraznější.

Ve zkoumané pětici se nakonec umístil zhruba ve středu všech porovnávaných kousků.

Láhev sektu Mucha sekt ve hnědo-zlatavém provedení, s etiketou s typickým obrazem ve stylu Alfonse Muchy Veronika Dobrovolná

Ritter sekt

Bílé šumivé víno v zeleném obalu se stříbrným dekorem v sobě schovává méně perlivý sekt nažloutlé barvy, překvapivě bez výraznější vůně. Obrázek etikety prozrazuje, že je toto víno původem z rakouského Schloss Raggendorfu.

Popisek lahve slibuje plnou a ovocnou chuť z vybraných vín nejvyššího původu. Bohužel, realita se dost liší a nejeden zákazník tak může být po ochutnání sektu zklamán. Přestože se jedná o sladší demi-sec, chuťově není nikterak zajímavý. Jeho hlavní nevýhodou je výrazná alkoholová chuť, která zůstává déle na jazyku.

Ritter sekt je ten typ vína, který neublíží, ale ani nenadchne. Mohli bychom jej nicméně zařadit například mezi levnější varianty perlivých vín, které se ideálně hodí na přípravu míchaných drinků či jiných vychytávek.

Láhev sektu Ritter sekt v zeleno-stříbrném provedení Veronika Dobrovolná

Sezóna perlivých vín je v plném proudu a my můžeme s čistým štítem říci, že v tomto testování jednoznačně vyhrál demi-sec Saint Croix od čejkovických templářů. I pokud máte svého vlastního favorita, nebojte se pro jednou udělat změnu a sáhnout po něčem novém. Experimentovat můžete nejen se sektem ve sklenici, ale také s recepty z perlivých vín, které jsou hitem každého léta.

Tip: Nejste fandou bublinek? Pokud neodoláte klasice, pohlídejte si na Kupi.cz akce na červená, bílá či růžová vína a dopřejte si příjemné večery levněji.