3 druhy výrobků ze supermarketů, které nejsou tak zdravé, jak si myslíme

Kukuřičné lupínky zalévané mlékem Brent Hofacker / Shutterstock.com

Díky neustále se zpřísňujícím standardům a zákonům ohledně značení potravin a jejich složení se v obchodech naštěstí již jen málo setkáme s klamavě a nezákonně označenými výrobky. Stále však existují marketingové a prodejní triky, které v nás dokážou vyvolat dojem, že jsou některé potraviny lepší a zdravější, než je tomu ve skutečnosti.

Přečtěte si také

Jak nakupovat na čínské platformě Pandabuy: Váš kompletní průvodce

Jedná se o velice obratné a chytré fráze, kterými se nás výrobci v reklamách a na obalech produktů snaží ke koupi přesvědčit. Tušíte správně, jde o typické pojmy jako „cereální“, „light“ či „zdravá svačinka“. Co za těmito slovy ale opravdu vězí?

Light mléčné výrobky

Aby mohl být výrobek označený jako „light“, musí být obsah jeho základní suroviny snížený minimálně o 30 % oproti běžnému produktu stejného druhu. U mléčných výrobků jde typicky třeba o tuk.

Zatímco u tvarohů, tvrdých i čerstvých sýrů nebo kefírů mohou být light verze opravdu méně kalorickou volbou, u ochucených potravin je pravda někde jinde. Například ve slazených jogurtech či tvarohových výrobcích se často nahrazuje chybějící tuk zahušťovadly, škroby a sladidly. A ve výsledku jsou tak tyto varianty mnohem méně zdravé než ty běžné, neodtučněné.

Jak zdravá je „zdravá“ svačinka pro děti?

Řekněme si to přímo, jedinou zdravou svačinkou pro děti je čerstvé ovoce a zelenina, obyčejné mléčné výrobky jako jogurty a kefíry apod. Jak v nás tedy výrobci dokážou vyvolat dojem, že jsou přeslazené svačinky a sušenky ve tvaru medvídků nebo různé chlazené pochoutky tím nejlepším, co můžeme dětem ke svačině dát?

Odpověď je jednoduchá – většinou se snaží vypíchnout jednu přítomnou zdravou ingredienci. Ale o těch ostatních, již ne tolik zdravých, v reklamě pomlčí.

S ovocem nikdy nešlápnete vedle

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

Vitamíny a ovoce? Většinou vede cukr

Například u ovocných džusů a pitíček se zdůrazňuje obsah ovocné složky a vitamínů. Ty sice v produktech opravdu obsažené jsou, většinou ale pouze v nižším množství. Čistého cukru ovšem naopak bývá v těchto nápojích víc než dost.

U chlazených sladkých svačinek (řezy, tvarohové tyčinky atd.) zase výrobci sázejí na zvýraznění obsahu mléka a vápníku. Opět však platí, že cukru bývá v takových výrobcích mnohem více, než by mělo ve zdravé stravě být. A stejně tak je tomu i u různých cereálií, sušenek nebo jemného pečiva, v němž se navíc může nacházet i výrazné množství bílé mouky či dalších nežádoucích látek.

Na co je dobré si dát při nákupu pozor? Vždy pečlivě studujte složení produktů i energetické hodnoty uvedené na obalech. V této souvislosti ještě připomeneme, že u některých potravin výrobci často uvádějí energetickou hodnotu na „porci“, tedy například pouze na jednu tyčinku z balení či jeden dílek čokolády. Kalorická hodnota i obsah cukrů, tuků či soli se tak může zdát nižší. Vždy se proto podívejte na gramáž, k níž se výživové hodnoty vztahují.

Cereální výrobky nemusejí být vždy dietní a zdravé

Ať už jde o snídaňové výrobky, tyčinky a snacky nebo o tmavé pečivo, výrobcům se často daří přesvědčit nás, že všechno nesoucí označení „cereální“ spadá do kategorie zdravé výživy. Cereální výrobky jsou ovšem ty, které obsahují jakékoliv obilniny – tedy i bílou mouku, ve které jsou živiny i vitamíny obsaženy pouze v minimálním množství.

Výživově hodnotné jsou pouze výrobky celozrnné – ty obsahují celá zrna i s jejich obalovou vrstvou, která je bohatá na zmíněné vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky.