Káva je nejdražší za posledních 6 let: Mohou za to mrazy v Brazílii

Ruce nabírající plné hrsti kávových zrn z jejich hromady Canva

Cena zrnkové kávy roste na newyorské burze nevídanou rychlostí. Důvodů, proč tomu tak je, je hned několik – od extrémního počasí, přes občanské nepokoje v exportních zemí až po krizi lodní dopravy. Jak a kdy se tyto události promítnou do koncových cen balené kávy u nás?

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Extrémní sucha a nevídané mrazy v Brazílii

Za zvyšováním cen zrnkové kávy na newyorské burze stojí několik událostí. Brazílii, největšího světového producenta kávy na světě, sužují už od loňského roku největší sucha za posledních 100 let.

Úrodu navíc ničí i mimořádné mrazy, které doposud postihly okolo 150 000 hektarů kávových plantáží, což je zhruba 11 % celkové pěstební plochy v Brazílii. Té hrozí, že tak přijde o 5,5 až 9 milionů 60kg žoků kávových zrn. Produkce kávy byla letos nejnižší za posledních 20 let, což se projevilo na strmém růstu cen termínovaných kontraktů. Od června vzrostly ceny za kávová zrna až o 35 % a cena je tak v tuto chvíli nejvyšší za posledních téměř 7 let.

Nakupte zásoby kávy v akci

Vládní protesty v Kolumbii i globální dopravní krize

Další významný exportér kávy, Kolumbie, se už nějakou dobu potýká s radikálními vládními protesty, kvůli kterým bylo téměř nemožné kávu ze země vyvézt. S dopravou má problém také Vietnam. Kvůli koronaviru mají tamní exportéři nedostatek pracovních sil a k tomu protipandemická opatření značně komplikují a prodlužují vývoz kávy ze země.

Globální krizi čelí rovněž lodní doprava. Kromě nedostatku pracovních sil není ani dostatek volných přepravních kontejnerů na to, aby bezezbytku pokryl aktuální poptávku. Delší čekací lhůty na uvolnění kontejnerů rovněž zhoršují dostupnost surovin a produktů v regálech obchodů.

Dva muži v košilích a kloboucích uprostřed kávové plantáže Canva

Dotkne se zdražování spotřebitelů?

Světový trh předpokládá, že rostoucí cena zrnkové kávy na burze se dříve či později promítne i do cen balené kávy na pultech, kupovaných kávových nápojů by se ale zdražování týkat nemělo. Vzhledem k tomu, že se zatím stále ještě obchoduje se zrnky z loňské sklizně, protože ta letošní právě probíhá, nebo teprve čeká na další zpracování, nakupují prodejci i pražírny zrnkovou kávu prozatím za už dříve sjednané ceny.

Co bude dál a jak velké bude zdražení letošních zrn, není zatím jasné. Lze předpokládat, že růst cen bude záviset na tom, o kolik bude poptávka převyšovat nabídku. „Největší zdražení kávových zrn k pražení čekáme v naší rodinné pražírně teď od 1. srpna. A nejde jen o cenu samotné kávy. Zdražuje se také doprava a rostou i ostatní náklady na provoz,“ popisuje pro Kupi situaci Aleš Siřínek, majitel libeňské pražírny a kavárny Ala Coffee. „Zatím vyčkávám a ceny neměním. Rád bych je zachoval stejné i nadále, ale jestli to pro nás bude udržitelné, případně jak dlouho, se teprve ukáže,“ dodává.

Kromě kávy podraží pravděpodobně i další suroviny

Kromě kávy je Brazílie také významným světovým dodavatelem cukru nebo pomerančového džusu. I dosavadní ceny těchto komodit jsou tak vlivem extrémního počasí v ohrožení. Podobně těžkou situaci zažívají rovněž evropští vinaři. Francouzské vinice postihly během jara silné mrazy a nyní čelí přívalovým dešťům, plísním a hrozbě povodní.

O kvalitu letošní úrody se v postižených částech Evropy strachují i pěstitelé pšenice, některým státům USA pak dělá kvůli extrémnímu suchu vrásky i její kvantita. Nedostatek pšenice se kromě zvýšení její ceny promítne pravděpodobně také do krmných směsí pro hospodářská zvířata, potažmo tedy do celé živočišné výroby.