První pomoc při omdlení: Víte, co dělat?

Omdlévání není jen doménou křehkých dam. Stát se to může i vám. Co dělat, když někdo omdlí? Canva

Horké počasí a nízký tlak nahrávají motání hlavy a slabostem. Není proto divu, že někteří lidé i omdlí. Jde sice o dočasný stav, který sám o sobě není nebezpečný, ale při pádu hrozí postiženému třeba úder do hlavy. Proč k omdlévání dochází a co dělat, když někdo ve vaší blízkosti omdlí?

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

Proč omdléváme?

Lidé s nízkým tlakem podobné problémy mívají často a jsou na ně zvyklí. Mdloby vás však mohou přepadnout, i když máte tlak v pořádku. Stačí, když venku panuje horké a dusné počasí nebo se fyzicky příliš vyčerpáte. K omdlévání dochází také, pokud dlouho stojíte nebo se stresujete.

Pozor, padám!

Omdlévající člověk má dočasně nízký tlak a za pár minut se jeho tělo srovná. Ohrožující jsou nicméně vedlejší faktory. Omdlít lze třeba při přecházení silnice nebo za volantem.

Při pádu si navíc můžete něco zlomit, poranit si hlavu nebo spadnout do silnice. Každý, kdo se poroučí k zemi, je tak v ohrožení života.

Pád je nebezpečný. Canva

Jak pomoci člověku v mdlobách?

Člověk, který omdlí, je často během chvíle v pořádku. Položte ho na záda a podložte mu nohy. Tím se začne rychleji prokrvovat mozek a mdloby odezní. Zbavte dotyčného těsné kravaty nebo příliš utažených knoflíčků u krku, aby mohl snadno dýchat.

Jakmile se dotyčný probere, nechte ho chvíli ležet. Při prudkém vstávání by se mu mohlo udělat znovu špatně. Ideální po probuzení je sladká coca-cola a dostatek tekutin.

Stav se nelepší, dotyčný se zranil

Pokud se stav člověka v mdlobách nezlepšil nebo se při pádu zranil, poskytněte první pomoc a zavolejte záchrannou službu na čísle 155. Nedovolte zraněnému odejít a nebojte se požádat o pomoc kolemjdoucí, pokud si nevíte rady.

Když v létě vyrážíte ven, nezapomeňte...

  • lahev s vodou
  • pokrývku hlavy
  • mobilní telefon, abyste (si) mohli zavolat pomoc
  • něco malého k jídlu

Pamatujte, že výše uvedené vybavení využijete jak vy, tak i lidé okolo vás.