Jak vybělit zašlou nebo zažloutlou podprsenku? Známe 4 osvědčené způsoby, které fungují

Zažloutlé nebo zašedlé podprsence navrátíte bělost s běžnými surovinami, které najdete v každé kuchyni. Canva

Sněhově bílé prádlo je něžné, elegantní a zcela nezbytné pod světlé oblečení. Bohužel je ale také náchylné k zažloutnutí nebo zašednutí, především právě teď v létě, kdy se více potíme. Navraťte své podprsence bělost našimi 4 šetrnými a levnými způsoby, které opravdu fungují! Navíc pro vás máme několik užitečných tipů pro ještě bělejší prádlo.

Přečtěte si také

Chyby při třídění odpadu dělá každý z nás. Vyvaruje se jich a třiďte tak, jak se má

Proč bílé podprsenky šednou a žloutnou?

Kromě již zmíněného potu může být na vině také tvrdá voda nebo nevhodné prací prostředky. Ne vždy se dají všechny tyto faktory ovlivnit, na druhou stranu existují způsoby, jak prádlu jeho bělost navrátit.

Spodní prádlo bývá vyrobené z jemných vláken, pro která není dobré používat agresivní chemická bělidla. Zvláště u podprsenek, které na sobě mívají krajky a jiné ozdobné prvky. Naštěstí postačí běžné suroviny, které máme doma.

Soda + sůl

Budete potřebovat:

  • 2 polévkové lžíce jedlé sody
  • 1 polévkovou lžíci pracího prášku (nejlépe určeného na bílé prádlo)
  • 2 lžíce soli

Postup: Připravte si větší lavor, do něho napusťte teplou vodu, přisypte všechny ingredience a za stálého míchání nechte důkladně rozpustit. Podprsenku namočte do připraveného roztoku a nechte ponořenou 15 až 30 minut. Na závěr ji opláchněte teplou vodou.

Tímto způsobem navrátíte bělost také jiným kusům jemného prádla, jako jsou třeba halenky, trička, tílka a sukně.

Tip: Sodu můžete používat také pravidelně pro udržení bělosti prádla. Při praní bílého a světlého prádla přisypte lžíci sody rovnou do bubnu. Nejen, že změkčí tvrdou vodu, která je často příčinou zašednutí, ale také přispěje k odstranění vodního kamene z pračky.

Peroxid vodíku

Zapátrat můžete i v domácí lékárničce. Použití peroxidu je jednoduché a podprsenkám ani jinému jemnému prádlu neuškodí. Dávkujte 2 lžíce peroxidu na 1 litr teplé vody. V roztoku nechte podprsenku asi 30 minut odmáčet a poté opláchněte a vyperte.

Podprsenku hravě vybělíte pomocí jedlé sody a soli. beton studio / Shutterstock.com

Citron nebo koncentrát kyseliny citronové

Citron je známý pro své bělicí účinky, proto se dá použít na nevzhledné žluté skvrny od potu v podpaží i pro navrácení bělosti vaší podprsenky.

Postup: Do lavoru napusťte horkou (ne vařící) vodu a přidejte jeden citron nakrájený na plátky, nebo nalijte trochu koncentrátu kyseliny citronové. Podprsenku nechce odmáčet pár hodin. Poté prádlo důkladně opláchněte a vyperte běžným způsobem.

Tip: Podobně jako u sody, také citronovou šťávu (cca 100 ml) čas od času přidejte rovnou do bubnu pračky k bílému prádlu a nechat vyprat. Ušetříte si čas s odmáčením a účinek bude stejný.

Citron + sůl + saponát

Když zázračné účinky citronu posílíte solí a saponátem, zašednutí a zažloutnutí nemá u vašeho prádla žádnou šanci.

Budete potřebovat:

  • šťávu ze 3 citronů
  • 1 lžíci kuchyňské soli
  • 2–3 lžíce prostředku na nádobí

Postup: Nachystejte si lavor s teplou vodou (na uvedené množství surovin asi 2 l), přisypte sůl a nalijte citronovou šťávu se saponátem. Důkladně rozmíchejte, dokud se sůl nerozpustí. Do roztoku namočte bílou podprsenku na cca 45 minut. Poté vymáchejte v čisté vodě a dejte sušit.

Rada na závěr

Bílé podprsenky není dobré sušit na přímém slunci, protože by mohlo dojít ke vzniku nežádoucích skvrn. V zimě se zase vyvarujte sušení na rozpáleném topení.