Vyzkoušejte zdravé bábovky, které zachutnají i dětem

Bábovka posypaná cukrem Kim Kuperkova / Shutterstock.com

Bábovka patří mezi oblíbené moučníky nejen na sváteční stůl. Každý zná klasickou mramorovou, olejovou či tvarohovou. Co si ale zaexperimentovat a zkusit bábovku ze Šmakouna, jablek nebo jogurtu? Nejenže jsou zdravé a vláčné, ale i dobré. Sklidíte s nimi úspěch u dětí i dospělých.

Přečtěte si také

Jaroslav Vajgl alias Těhotnej kuchař: Jak se z číšníka stal hvězdný influencer s Křišťálovou Lupou

Švestková bábovka ze Šmakouna

Šmakoun je ryze česká potravina vyrobená z vaječného bílku, která neobsahuje žádné tuky, lepek ani laktózu. Oslazený je jen mírně sukralózou a pojí ho vláknina. Má vysoký obsah bílkovin, které jsou nezbytné pro udržení svalové hmoty, a jen malé množství kalorií.

Do tohoto receptu se skvěle hodí špaldová mouka, která se vyrábí z pšenice špaldy. Ta na rozdíl od jiných obilovin neprošla šlechtěním, tudíž v ní zůstal zachovaný vysoký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny, díky které je dobře stravitelná a nezpůsobuje žádné trávicí obtíže.

Recept na švestkovou bábovku ze Šmakouna

Ingredience:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 1 balení Šmakouna švestka se skořicí (obsahuje 2 válečky po 100 gramech)
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžičky skořicového cukru
  • prášek do pečiva
  • máslo

Jak na to?

Vejce s oběma cukry vyšleháme do pěny, přidáme prášek do pečiva, nastrouhaného Šmakouna a další zbylé suroviny a zpracujeme za pomoci mixéru v těsto. Bábovkovou formu důkladně vymažeme máslem a vysypeme moukou. V předehřáté troubě pečeme 30 minut.

Tip: Pokud neholdujete švestkám, sáhněte v obchodě po Šmakounu meruňka.

Švestková bábovka ze Šmakouna. Marika Habertová

Jablečná bábovka bez mouky a cukru

Tuto zdravou bábovku si mohou dopřát i lidé s bezlepkovou a bezlaktózovou dietou. Neobsahuje totiž žádnou mouku ani mléko. A ačkoli je bez cukru, je sladká díky medu a javorovému sirupu.

Ingredience:

  • 3 velké hrsti ovesných vloček bez lepku do těsta (pokud netrpíte celiakií zvolte klasické vločky)
  • 1 velká hrst ovesných vloček na vymazání formy
  • 3 ks jablek
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 hrst oloupaných mandlí
  • 1 bezlepkový prášek do pečiva (případně normální, pokud nemáte bezlepkovou dietu)

Jak na to?

Ovesné vločky rozmixujeme najemno a část si dáme stranou na vymazání formy. Ke zbylým rozmixovaným vločkám přidáme rozemleté mandle a oloupaná a nastrouhaná jablka zbavená jádřinců. Do připravené směsi přidáme rozpuštěný kokosový olej, vejce, med, javorový sirup, kakao, mletou skořici a důkladně smícháme dohromady.

Formu na bábovku vymažeme tuhým kokosovým olejem a vysypeme zbytkem rozemletých ovesných vloček. Pečeme v troubě na 180 °C zhruba 20 až 30 minut.

Jogurtová bábovka bez laktózy

Na své si přijdou i ti, kteří dodržují bezlaktózovou dietu, a přitom milují vláčné bábovky, jejichž hlavní přísadou bývají mléčné produkty (tvaroh, jogurt). Obavy není třeba mít ani z vymazaní formy, v obchodech se poohlédněte po bezlaktózovém másle.

Ingredience:

  • 200 g bílého jogurtu bez laktózy
  • 250 g žitné mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 ml oleje
  • bezlaktózové máslo na vymazání formy

Jak na to?

Do mísy dáme prosátou mouku, prášek do pečiva, oba cukry a smícháme dohromady. Poté přidáme jogurt, vejce a oleje a smícháme pomocí mixéru. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme při 180 °C.