Ryba na grilu: Chutná, zdravá a na přípravu snadnější, než si myslíte

Chutná, zdravá a na přípravu snadnější, než si myslíte. Canva

Prvním krokem k vynikající grilované rybě je pečlivý výběr a následně dochucení. Obojí se rozhodně vyplatí, protože rybí maso je jemné, chutné a zdravé.

Přečtěte si také

Jak vybrat ovoce a zeleninu, která do druhého dne nezplesniví? U většiny to poznáte už v obchodě

5 pravidel pro správné grilovaní ryb

  1. Při výběru ryby buďte důkladní. Čerstvá ryba by měla mít červené nebo fialové žábry a napjatou kůži s kovovým leskem. Starou rybu většinou poznáte už podle vůně (nebo spíše zápachu). Čerstvá mořská ryba voní vodou a mořem, nikoliv rybinou.
  2. Nepodceňujte přípravu před grilováním. Rybu důkladně omyjte a grilujte nejlépe vcelku. Rybí maso má tendence se rozpadat a přichytávat na rošt.
  3. Rybu osolte ideálně až těsně před grilováním.
  4. Při grilování ryb postupujte rychle, obvykle stačí maso grilovat pár minut.
  5. Očištěný rošt vždy potřete olejem.

Recept: grilovaný losos

Na grilovaného lososa se nejlépe hodí bylinky a koření, které podtrhnou jeho jemnou chuť. Je to zaručeně bazalka, koření na ryby a provensálské koření.

Jaké suroviny budete potřebovat?

  • filety z lososa s kůží
  • sušenou nebo čerstvou bazalku
  • sušený nebo čerstvý tymián
  • česnek
  • sůl
  • máslo

Postup přípravy:

  1. Bazalku, tymián a česnek pokrájejte nadrobno a zamíchejte s přepuštěným máslem.
  2. Vyrobenou směsí potírejte lososa v průběhu grilování.

Nebo zkuste lososa na pánvi

Recept: grilovaný pstruh

Ani zde byste neměli zapomenout na dochucení pokrmu bylinkami. Nejlepší jsou bezesporu rozmarýn a tymián.

Co budete potřebovat?

  • čerstvý nebo sušený tymián
  • čerstvý nebo sušený rozmarýn
  • mořskou sůl
  • citron
  • máslo
  • rostlinný olej

Příprava je jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník.

  1. Pstruha nejprve osolte.
  2. Smíchejte tymián a rozmarýn s trochou oleje.
  3. Připravenou směs vetřete do ryby.
  4. Dejte na gril a grilujte z obou stran. Dohromady vám to zabere asi 10 až 12 minut.
  5. Nakonec můžete dovnitř nebo navrch ryby položit pár plátků citronu a másla.
Grilovaný pstruh je chutný a zdravý. Canva

Recept: grilovaná pražma

Na pražmu doporučujeme chilli, rozmarýn a tymián.

Ingredience:

  • 600 g pražmy
  • sůl

Na marinádu:

  • 1 dl olivového oleje
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 až 2 hrsti čerstvého posekaného tymiánu (můžete přidat i petrželku nebo rozmarýn)
  • citronová šťáva z 1/2 ks citronu, nebo podle chuti

Postup přípravy:

  1. Připravte marinádu z olivového oleje, drceného česneku, citronové šťávy a nasekaného tymiánu.
  2. Očistěte a vykuchejte rybu, kterou poté opláchněte, osušte a potřete na povrchu i uvnitř připravenou marinádou, nakonec osolte.
  3. Grilujte z obou stran, zhruba 5 až 7 minut z každé strany.
  4. Hotovou pražmu podávejte například s opečenou bagetou. Na talíř můžete přidat i předem připravený salátek z oblíbené zeleniny.

Grilujete rádi ryby? Podělte se s námi o svůj oblíbený recept v komentáři pod článkem.