Ryba na grilu: Chutná, zdravá a na přípravu snadnější, než si myslíte

Chutná, zdravá a na přípravu snadnější, než si myslíte. Canva

Prvním krokem k vynikající grilované rybě je pečlivý výběr a následně dochucení. Obojí se rozhodně vyplatí, protože rybí maso je jemné, chutné a zdravé.

Přečtěte si také

Obchody stahují z prodeje bio kokosový jogurt, který obsahuje nebezpečný pesticid
Obchody stahují z prodeje bio kokosový jogurt, který obsahuje nebezpečný pesticid

5 pravidel pro správné grilovaní ryb

  1. Při výběru ryby buďte důkladní. Čerstvá ryba by měla mít červené nebo fialové žábry a napjatou kůži s kovovým leskem. Starou rybu většinou poznáte už podle vůně (nebo spíše zápachu). Čerstvá mořská ryba voní vodou a mořem, nikoliv rybinou.
  2. Nepodceňujte přípravu před grilováním. Rybu důkladně omyjte a grilujte nejlépe vcelku. Rybí maso má tendence se rozpadat a přichytávat na rošt.
  3. Rybu osolte ideálně až těsně před grilováním.
  4. Při grilování ryb postupujte rychle, obvykle stačí maso grilovat pár minut.
  5. Očištěný rošt vždy potřete olejem.

Ugrilujte si třeba pstruha

Grilovaný losos

Na grilovaného lososa se nejlépe hodí bylinky a koření, které podtrhnou jeho jemnou chuť. Je to zaručeně bazalka, koření na ryby a provensálské koření.

Jaké suroviny budete potřebovat?

  • filety z lososa s kůží
  • sušenou nebo čerstvou bazalku
  • sušený nebo čerstvý tymián
  • česnek
  • sůl
  • máslo

Postup přípravy:

  1. Bazalku, tymián a česnek pokrájejte nadrobno a zamíchejte s přepuštěným máslem.
  2. Vyrobenou směsí potírejte lososa v průběhu grilování.

Nebo zkuste lososa na pánvi

Grilovaný pstruh

Ani zde byste neměli zapomenout na dochucení pokrmu bylinkami. Nejlepší jsou bezesporu rozmarýn a tymián.

Co budete potřebovat?

  • čerstvý nebo sušený tymián
  • čerstvý nebo sušený rozmarýn
  • mořskou sůl
  • citron
  • máslo
  • rostlinný olej

Příprava je jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník.

  1. Pstruha nejprve osolte.
  2. Smíchejte tymián a rozmarýn s trochou oleje.
  3. Připravenou směs vetřete do ryby.
  4. Dejte na gril a grilujte z obou stran. Dohromady vám to zabere asi 10 až 12 minut.
  5. Nakonec můžete dovnitř nebo navrch ryby položit pár plátků citronu a másla.
Grilovaný pstruh je chutný a zdravý. Canva

Grilovaná pražma

Na pražmu doporučujeme chilli, rozmarýn a tymián.

Ingredience:

  • 600 g pražmy
  • sůl

Na marinádu:

  • 1 dl olivového oleje
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 až 2 hrsti čerstvého posekaného tymiánu (můžete přidat i petrželku nebo rozmarýn)
  • citronová šťáva z 1/2 ks citronu, nebo podle chuti

Postup přípravy:

  1. Připravte marinádu z olivového oleje, drceného česneku, citronové šťávy a nasekaného tymiánu.
  2. Očistěte a vykuchejte rybu, kterou poté opláchněte, osušte a potřete na povrchu i uvnitř připravenou marinádou, nakonec osolte.
  3. Grilujte z obou stran, zhruba 5 až 7 minut z každé strany.
  4. Hotovou pražmu podávejte například s opečenou bagetou. Na talíř můžete přidat i předem připravený salátek z oblíbené zeleniny.

Grilujete rádi ryby? Podělte se s námi o svůj oblíbený recept v komentáři pod článkem.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz