Počasí neovlivníte, náladu ano. Obojí spolu ale souvisí, venkovní teplota se odráží na psychice

Nenechte si počasím vzít dobrou náladu. Využijte čas, jak nejlépe dovedete. Canva

Jakou náladu ve vás vyvolává slunečný den? Jak se cítíte, když prší? Pokud patříte mezi ty, kterým není nepříznivé počasí po chuti, pravděpodobně nebudete sami. Přesto existují i lidé, co mají deštivé dny rádi. Co se týká vlivu počasí na lidskou psychiku, i samotní psychologové a odborníci se v názorech neshodnou.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Má počasí vliv na náladu?

Existují výzkumy vlivu počasí na náladu, ale ty podle některých psychiatrů a odborníků nic nedokazují. Podle nich by pak lidé, kteří dlouhodobě žijí na místech s horšími podmínkami, museli mít špatnou náladu stále.

Je sice dokázáno, že obecně v severských zemích lidé více tíhnou k alkoholu a mohou se potýkat s depresemi, jenže za zmíněné nemůže jeden faktor, nýbrž souhra více aspektů – například dlouhodobá tma v zimním období a v létě naopak její absence.

I děti mohou mít špatnou náladu. Canva

Čas na radost

Někdo má v deštivém počasí po náladě, vždyť namísto výletu nebo práce na zahradě je tu chladný déšť. Jsou ale i lidé, kteří si toto počasí dokážou vychutnat – a vy se od nich můžete něco přiučit. (Ne)příjemné deštivé chvíle je možné využít jako čas pro sebe.

Chtěli jste si konečně najít chvilku, při které si odpočinete u knihy? Tohle je ten správný okamžik! Čaj, káva, kakao? Dopřejte si útulnou relaxaci. Spojte si déšť s pozitivní asociací a stane se zázrak – každý den, ať už bude jakékoli počasí, bude tím výjimečným.

Tip: Užít si deštivý den můžete i venku. S kvalitním nepromokavým oblečením bude i propršený čas dobrodružstvím – vyrazte třeba s celou rodinou. Objevte kvalitní sportovní oblečení v letácích Decathlonu a Sportisima na Kupi.cz.

Pozor na meteosenzitivitu

Pokud vám počasí ovlivní jen náladu, buďte rádi. Jsou i tací, kteří při změnách počasí trpí – jde o jedince s meteosenzitivitou, tedy citlivostí na změny počasí. Ta se může projevit bolestmi hlavy, zad, kloubů a dalšími potížemi.

Nejčastěji se tyto problémy týkají kardiaků a revmatiků, kteří citlivě vnímají každou změnu, co venku nastane. Příliš časté střídání počasí ovšem může u citlivějších jedinců násobit také stres. Ideální je najít si rovnováhu ve všem, co děláte, bez ohledu na počasí. Odpočinek je jedním z těch faktorů, které mohou pomoci eliminovat stres z běžného života.

Proč lidé chladné počasí nevítají?

Je tu jedna teorie, která by mohla vysvětlit, proč lidé milují spíše slunečné počasí. Dlouhodobá nepřízeň počasí a chladné dny mají vliv na tvorbu serotoninu, hormonu štěstí. Dopad krátkodobé změny zase může mít původ před mnoha a mnoha lety v časech našich předků: silné změny počasí v nich vyvolávaly strach, nervozitu a pocit ohrožení.

Jak tedy špatnou náladu překonat? Využijte čas pro relaxaci, kreativitu nebo se rozmazlete. Pomůže vám masáž, wellness, plavání, ale i seberealizace. Zkrátka a dobře: udělejte si pěkný čas navzdory počasí.

Ať už prší, nebo je vedro, využijte den pro sebe. Canva

Jak si naplno užít aktuální slunečné dny?

Vychutnejte si každou vteřinu času stráveného na slunci, ideálně v přírodě. Pobyt mimo ruch města má příznivý vliv na lidskou náladu a štěstí. Spojení slunečních paprsků a terpenů – látek, které vylučují stromy – blahodárně působí na lidskou psychiku.

Využijte volna a odpočiňte si od stereotypů, zkuste třeba něco nového. Meditaci v lese, horský běh nebo cokoli, co toužíte vyzkoušet. Výsledky a nasbírané endorfiny vás mile překvapí.