Někdy se to zkrátka stane. Zapomenete, že jste si před týdnem rozdělali salám a… ejhle. Odporný zápach. Pak odkryjete obal a zjeví se vám plísní pokrytý kus tehdejší svačiny. Jenže vyhazovem to nekončí! Co musíte udělat, abyste nenakazili všechny ostatní potraviny?
Ať je plíseň rozlezlá na malém či velkém kusu jídla, vždy se jedná o problém. Nikdy nemáte jistotu, že součástí právě této plísně nejsou tzv. spory. Nemůžete je zahlédnout pouhým okem, ale jsou tam. Drobné částečky spor komplikují dýchání a dochází k alergickým reakcím. Pokud omylem pozřete plesnivou potravinu, která naopak obsahovala velké množství mykotoxinů, koledujete si o mnohem závažnější potíže. Po požití mykotoxinů dochází k nevolnosti, zvracení, průjmům, silným bolestem hlavy. Vše závisí na fyzické kondici a věku dotyčné osoby, ale také druhu plísně.
Plíseň se vyloženě vyžívá v měkkých potravinách. Je to první objekt jejího zájmu. Pro svůj růst potřebuje měkké a vlhké prostředí. Prorůst skrze jogurt je pro ni tedy hotovou pohádkou.
Toto je výčet měkkých potravin, kde plísně hodují nejčastěji. Druhou oblíbenou lokalitou jsou pak pokrmy, kde výrobce nepoužil žádné konzervanty. Takové pochoutky jsou zdravější, ale musíte je okamžitě sníst.
Výjimku samozřejmě tvoří plesnivé sýry, jejich plíseň je pro zdraví neškodná, ba dokonce prospěšná. Nazývají se ušlechtilé plísně. Jejich využití najdete i během výroby penicilinu, japonského saké, sójových omáček nebo octu. Tyto plísně žijí v takových podmínkách, kde by škodlivé plísně se svými mykotoxiny nepřežily. Konzumace zmíněních potravin se tedy nemusíte obávat.
Protože už víte, že plíseň se přenáší i vzduchem, znamená to jediné. Mohla napadnout všechny nekryté potraviny ve vaší ledničce.
Nejprve z lednice vyjměte všechny potraviny. Ty plesnivé okamžitě vyhoďte. Pak zkontrolujte ostatní jídlo. Důležité je, aby bylo nějakým způsobem zakryté. V neprodyšném obalu, ve svačinovém boxíku, v míse s víčkem, v zavařovací sklenici… Zkrátka v čemkoli, kam volně neproudí vzduch. Ostatní potraviny vám doporučujeme vyhodit.
Plísně mají všeobecně problém napadnout tvrdé potraviny. Pokud tedy ve vaší lednici sídlí například jablka, čerstvě utržené salátové okurky či jiné pochutiny, můžete si je ponechat. Pečlivě je omyjte a zkontrolujte strukturu slupky.
Pokud je to možné, vyndejte všechny poličky a šuplíky. Pečlivě je omyjte ve dřezu pod proudem horké vody a saponátem. Vnitřek ledničky vymyjte, klidně několikrát. Nevynechejte žádnou část, protože ta by se mohla stát osudnou dalším potravinám i vašemu zdraví. Pro kvalitní vymytí a příjemnou vůni vám doporučujeme prostředek na nádobí Frosch. Je právě za akční cenu a svým ekologickým složením si jistě zaslouží vaši pozornost. Koupíte ho za necelých 50 korun.
Vše pečlivě vysušte a navraťte zpět do ledničky. Než začnete vracet dovnitř i potraviny, zadržíme vás. Otřete veškeré lahvičky a nádobky, které mohou být plísněmi poseté. Pak potraviny vraťte zpátky.
Tip: Odborníci doporučují chladničku umýt jednou za měsíc zevnitř buď roztokem Sava, nebo vodou s octem. Vhodná je i voda s přídavkem jedlé sody, která změkčí vodu a má alkalické vlastnosti, čímž odstraní nečistoty. Pokud i po vyčištění lednice bojujete se zápachem, doporučuje se dát dovnitř několik plátků citronů, misku s octem nebo jedlou sodou.
Aby se situace příště neopakovala, zjistěte si, jak se které potraviny mají uchovávat. Důležité je také dodržovat data spotřeby. Ideální je, pokud vaše lednička nepraská ve švech. Pak snáze udržíte přehled o tom, co je prošlé a co nikoli.