Pomazánka z pečených paprik – osvěží, zasytí a samozřejmě zachutná

Hotová pomazánka z pečených paprik Anna Jančevová

Máte doma zásobu pěkných červených paprik? Vyzkoušejte z nich připravit něco nového, třeba pomazánku z jejich pečené varianty. Pečení z nich vytáhne sladkou chuť, která se v pomazánce snoubí s kyselým citrónem, štiplavým česnekem a jemným žervé. Pomazánka z pečených paprik bude chutnat i dětem, stačí vynechat česnek a citrónovou kůru. 

Přečtěte si také

Produkty z internetu, které likvidují „čínské koronaviry“, nefungují
Produkty z internetu, které likvidují „čínské koronaviry“, nefungují

Pomazánka z pečených paprik

Pomazánka z pečených paprik patří mezi ty složitější na přípravu. Tentokrát nestačí jen smíchat ingredience dohromady, ale papriky je potřeba předem upéct a poté oloupat. Pokud máte plynový sporák, můžete papriky upéct nad ním, ve větším množství je ale jednodušší použít troubu. Jestliže však nemáte času nazbyt, mrkněte na recept na 3 rychlé pomazánky, které budete chtít jíst pořád dokola. 

Co potřebujete:

  • 2 větší červené papriky nebo 4 menší kapie
  • 250 g žervé nebo lučiny
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • kůru z 1 bio citronu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl, pepř
Papriky upečte s česnekem Anna Jančevová

Postup:

  1. Papriky či kapie umyjte a každou z nich rozkrájejte zhruba na 4 až 6 kousků, podle jejich velikosti. Nakrájené kousky dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje, přidejte stroužky česneku, osolte a opepřete.
  2. Dejte péct do trouby předehřáté na 220 stupňů na 35 minut, dokud lehce nezčernají. 
  3. Ihned po upečení kousky paprik přesuňte do skleněné mísy, kterou zakryjte potravinářskou fólií. Papriky se zapaří a lépe z nich půjde sundat slupka. Vyčkejte 10 minut
  4. Papriky zbavte slupek, pokud to nepůjde úplně dokonale, nevadí. Oloupejte také stroužky česneku.
  5. Papriky nechte vychladnout a vložte je spolu s žervé, česnekem, citronovou kůrou a citronovou šťávou do mixéru. Dobře promixujte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. 
  6. Pomazánku nechte ideálně alespoň 1 hodinu vychladit, aby se všechny chutě propojily. 
  7. Podávejte s pečivem nebo namažte na jednohubky
Pomazánku můžete ozdobit pistáciemi a granátovým jablkem Anna Jančevová

Čím nahradit kůru z čerstvého citronu

Nejen tato pomazánka, ale velké množství jídel si v receptech často žádá citrónovou kůru. Samozřejmě tu bio, abyste si do jídla nestrouhali pesticidy. Buď můžete mít v lednici neustálou zásobu čerstvých bio citrónů, nebo na to můžete vyzrát jinak. Stačí si koupit sušenou citrónovou kůru v pytlíku. Například Vitana prodává sáček s 13 gramy za cenu kolem 22 Kč a značka koření Avokádo balení 14 g okolo 18 Kč. Chuť i vůně je podobná jako u čerstvé kůry, a navíc vám odpadne strouhání. 

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!