Zmrzlina je celoroční hřích. Praktické tipy, jak poznat tu opravdu kvalitní

Když mlsat zmrzlinu, tak kvalitně. Canva

Lahodná pochoutka, která příjemně osvěží a potěší naše chuťové pohárky. Zmrzlině odolá jen málokdo, kvalita mraženého krému se nicméně v mnoha případech může výrazně lišit. Přečtěte si, na co si dát při výběru zmrzliny pozor, abyste se vyhnuli laciným chemickým náhražkám a vychutnali si chuť pravé zmrzliny z kvalitních a čerstvých surovin.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

Kvalitní zmrzlinu seženete

Zmrzliny se za poslední desítky let změnily a jejich chuť ne vždy splňuje naše očekávání. Dříve se smetana a další suroviny nedaly ničím jiným nahradit, s vývojem potravinářského průmyslu se však do mražených krémů začaly přidávat čím dál tím častěji umělé náhražky, které s poctivou zmrzlinou nemají nic společného.

Přesto se dá kvalitní zmrzlina stále sehnat, stačí se při jejím výběru v obchodě řídit několika základními pravidly. Která to jsou a jaké druhy zmrzliny na trhu vlastně existují?

Kvalitní zmrzlina

  • rozdíl objemu a váhy balení není příliš velký
  • obsahuje co nejmenší počet surovin
  • je hladká a jemná
  • její barva není příliš výrazná, je přirozená
  • mléčná zmrzlina obsahuje více mléčných složek, ne pouze syrovátku
  • netaje příliš rychle
  • v ovocné zmrzlině se vyskytuje skutečné ovoce, ne jen ovocné šťávy

Připravte si domácí zmrzlinu

Druhy zmrzliny

Smetanová: Nejtučnější druh zmrzliny, jehož základem jsou smetana a mléko bez přidaného rostlinného tuku. Jedná se o kvalitní zmrzlinu s výraznou chutí, která se často vyznačuje vyšší cenou.

Mléčná: Jak název napovídá, mléčná zmrzlina obsahuje velké množství mléka, případně také jogurt nebo tvaroh. Čím více základní složky (tedy například jogurtu či tvarohu) se ve zmrzlině vyskytuje, tím výraznější chuť má.

S rostlinným tukem: S mraženým krémem obsahujícím rostlinný tuk se v obchodech můžeme setkat nejčastěji. Smetana se v tomto případě nahrazuje směsí vody a rostlinného tuku, případně kombinací mléka, vody a rostlinného tuku.

Sorbet: Sorbet obsahuje alespoň 25 % ovoce, které se mísí s cukrem. Nevyskytuje se v něm tuk a někdy se do něj přidává například citronová šťáva, alkohol a další dochucovadla.

Ovocná: Aby se zmrzlina mohla označit jako ovocná, musí obsahovat minimálně 15 % ovocné složky.

Vodová: Je kombinací vody, cukru a přírodního nebo umělého barviva. Nenaleznete v ní mléko ani tuk.

Všímejte si obalu zmrzliny, kterou kupujete. Canva

Smetana, nebo rostlinný tuk?

Namísto smetany se do některých zmrzlin přidává pouze odstředěné mléko, spousta vody a rostlinný tuk v kombinaci s chemickými stabilizátory, které zajišťují, aby zmrzlina držela pohromadě. K tomu se původně používal vaječný žloutek, kvůli nižším nákladům ho nicméně ve velkém množství nahradily právě umělé stabilizátory.

Na obalu mraženého krému vždy musí být uvedeno, zda zmrzlina obsahuje rostlinný tuk, a pokud ano, o jaký druh se jedná. Nejčastěji se používá kokosový, palmový a palmojádrový tuk. Zmrzlinám s rostlinným tukem se proto snažte vyhýbat a vždy hledejte takový mražený krém, který bude obsahovat smetanu.

Neplaťte za vzduch

Na obalu zmrzliny je potřeba všímat si i dalších věcí, které vypovídají o kvalitě výrobku. Poměrně jasným ukazatelem je poměr váhy a objemu balení vaničky. Pokud z balení vyčtete, že zmrzlina váží 25 gramů, ale její objem je 55 mililitrů, znamená to, že se ve zmrzlině vyskytuje velké množství vzduchu.

Vybírejte proto zmrzlinu s co nejmenším obsahem vzduchu. V dobré zmrzlině ho naleznete přibližně 20 %, většinou ale narazíte spíše na mražené krémy s až 50 % vzduchu, což je opravdu dost. Neplaťte zbytečně za vzduch ve zmrzlině a raději si připlaťte za poctivý krém.