Léčivé pokojovky: Možná máte doma zázrak a ani o tom nevíte

Léčivé pokojovky: Kalísie si poradí i s ekzémem. Canva

Pokojovky nejsou jen doplňkem a oživením domácnosti. Vytvářejí útulnou atmosféru a pomáhají ve vnitřních prostorách čistit vzduch. Některé z nich jsou dokonce léčivé. Které to jsou a s jakými neduhy si poradí?

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

1. Kalísie silně detoxikuje

Přestože v tropech roste kalísie vonná (také voňavá) ve volné přírodě v zastínění vysokých stromů, u nás dobře prospívá i v květináčích a dá se tak pěstovat jako pokojová rostlina.

Její listy dokážou narůst až do metrové výšky a v dospělosti dokonce z hlavního výhonu vyrůstají liánovité, nafialovělé oddenky. A právě ty jsou nejlepšími pomocníky na celou řadu neduhů. Největší koncentraci účinných látek najdeme v liánovitých šlahounech, o něco méně jich je v listech rostliny.

Zmíněné šlahouny sklízíme ve chvíli, kdy začnou fialovět, měří alespoň 20 cm a na této délce mají minimálně 7 tzv. kolének či kloubků. Čerstvé šlahouny se žvýkají nebo se z nich připravuje šťáva, ale také se nakládají do lihu se záměrem připravit si tinkturu.

Největší přínos kalísie je, že dokáže z našeho těla vyhnat škodlivé látky. Detoxikuje tak silně, že se mohou při započetí očistné kúry objevit otoky, kožní problémy i nevolnosti jako reakce na rychlý odchod toxinů z těla.

Kalísile posiluje činnost slinivky, jater, žlučníku, ledvin, dýchacích cest a trávicího systému. Kromě toho má výrazné antiseptické účinky, zevně napomáhá hojení popálenin a příznivě působí také na ekzematickou pleť.

Kalísie vonná nejen hezky vypadá, ale také pomáhá. Canva

2. Aloe vera posiluje imunitu

V interiéru aloe působí o něco elegantněji než kalísie a je podobně prospěšná. Největší oblibu si získala pro svou schopnost posilovat imunitní systém organismu. Poradí si s nejrůznějšími záněty v těle, a navíc posílí jeho obranyschopnost. Rovněž pomáhá lépe hojit štípance, drobné oděrky a ranky, příznivě působí i na další kožní neduhy a příjemně zchladí i pleť po opalování.

Vnitřně se doporučuje užívat nanejvýš jednu čajovou lžičku šťávy/gelu z čerstvých listů denně po dobu maximálně šesti týdnů. Užívat byste ji neměli během menstruace a raději ani v těhotenství a době kojení, protože může podpořit stahování děložních svalů.

Při zevním užívání není nutné se tolik omezovat. Aloe vera se běžně používá při výrobě kosmetiky, ti kreativnější z nás si mohou zkusit přichystat například pleťovou masku a vlasový zábal.

3. Ženšen pětilistý

Jiným názvem gynostema pětilistá je rostlina, které se také přezdívá „rostlina nesmrtelnosti“. Působí totiž komplexně na celý náš organismus – udržuje ho dlouhodobě v kondici, a prý dokonce prodlužuje mládí.

Nejčastěji se však používá jako prevence proti infarktu, reguluje totiž krevní tlak i hladinu cukru v krvi a pomáhá snižovat cholesterol. Ženšen si chválí i lidé bojující s chronickým stresem a nespavostí, v neposlední řadě posiluje také činnost jater a ledvin.

4. Rýmovník

Je stálicí mezi léčivými pokojovkami. V domácnostech si ho hýčkaly už naše babičky a moc dobře věděly proč. Je to ten nejlepší přírodní pomocník v boji proti rýmě – odtud ostatně má i své vznešené pojmenování.

Používá se jak v rámci prevence, tak jako první pomoc, když už se s nachlazením potýkáme. Mimo jiné pomáhá zmírnit projevy astmatu a dokáže také protáhnout dýchací cesty ucpané různými jarními alergiemi. Stačí rozemnout v prstech list a vdechovat chvíli jeho aroma. Z čerstvých listů se ale připravuje také čaj a napařovací lázeň.

Výhodou léčivých pokojovek je, že si je čerstvé můžete dopřát po celý rok. Canva

5. Snědek ocasatý

Pokojová rostlina zdánlivě podobná obyčejné cibuli dokáže vytáhnout hnis z podebrané ranky. Oceníte ji proto nejvíce ve chvíli, kdy si zadřete třísku nebo způsobíte odřeninu, která vlivem nečistot zhnisá. Ještě lépe než aloe dokáže hojit popáleniny a jizvy. Používá se také na kožní plísně, zmírňuje otoky, a dokonce prý dokáže vytáhnout vodu z kolene.

Podobně jako u aloe vera, i snědek se dá používat vnitřně a zevně. K zevnímu použití natrháme pár listů rostliny, které pomačkáme tak, aby pustily šťávu, a přiložíme je na ošetřovanou ránu. Pro vnitřní použití si z listů připravíme odvar nebo cukerný roztok, tedy sirup.