Vsaďte na pokojovky! 7 užitečných pokojových rostlin, které čistí vzduch a prospívají zdraví

Moderní obývací pokoj se stolkem, křesly a množstvím květin Followtheflow / Shutterstock.com

Pokojové rostliny mohou být účinnou zbraní v boji proti rostoucímu znečištění vzduchu ve vašich domácnostech. Jejich pěstování doporučuje dokonce i studie NASA. A my vám představíme pár těch nejoblíbenějších, které u vás pročistí vzduch i udělají parádu.

Přečtěte si také

Jak se liší výživové hodnoty slepičích vajec z velkochovů ve srovnání s těmi z volného výběhu? Rozdíl je ohromující

Rostliny jsou nepostradatelné pro lidský život. Prostřednictvím fotosyntézy přeměňují oxid uhličitý, který vydechujeme, na čerstvý kyslík a mohou také vstřebávat škodlivé plyny a odstraňovat toxiny a bakterie ze vzduchu. Proto jsou do všech domácností i kanceláří ideálními a prospěšnými doplňky.

Tip: Květiny někdy nestačí. Pořiďte si domů čistič a zvlhčovač vzduchu, například ten od značky Boneco – model W1355A. Kromě vyčištění vzduchu jej u vás doma taktéž zvlhčí, díky čemuž získáte hlavně v teplých dnech mnohem příjemnější prostředí.

Když příroda nestačí, sáhněte po technice

NASA radí: Pořiďte si domů přírodní čističe vzduchu

Studie NASA clean air zjistila, že jsou běžné rostliny skvělé přírodní čističe vzduchu. Které z nich se pyšní krásou a zároveň i praktičností?

1. Dracéna

Existuje více než 40 druhů této rostliny, takže si můžete vybrat, který se bude nejvíce hodit do vašeho bytu či kanceláře. Velice snadno se pěstuje a může dorůst až do výšky 150 cm. Pro kočky a psy je ale toxická, majitelé domácích mazlíčků by si tedy měli dát pozor.

2. Zelenec

Pokud nepatříte zrovna mezi zkušené pěstitele a jste rádi, když vám doma přežije kaktus, je tato rostlina ideální volbou. Patří mezi ty nejméně náročné pokojovky a pro zvířata je netoxická.

3. Lopatkovec

Poměrně malá rostlina, zato však hodně odolná – a tak jí nebude vadit, když ji zapomenete zalít. Navíc má nádherné bílé květy. A nejen, že bude čistit vzduch, ale celou místnost také nádherně provoní.

4. Aloe vera

Kromě toho, že je její pěstování snadné, má i protizánětlivé a antibakteriální účinky. Skvěle hojí rány, popáleniny od sluníčka a pomoct může i v boji proti akné.

Aloe vera je ideálním přírodním lékem

Tip: Vyzkoušejte aloe vera i v podobě 99,7% šťávy. Dodá vám mnoho důležitých vitaminů, aminokyselin, enzymů a polysacharidů. Seženete ji ve vybraných lékárnách, jako je Benu či Dr. Max.

5. Chryzantéma

Tato rostlina vás okouzlí především svými různobarevnými květy a bude skvělým doplňkem do vašeho bytu. Je ale také známá jako jeden z nejlepších čističů vzduchu v domácnostech.

6. Tchýnin jazyk

S touto čističkou vzduchu jste v ložnici v pohodě. V noci uvolňuje kyslík a vám se bude během spánku lépe dýchat. Tato rostlina je nenáročná a preferuje sušší půdu, takže se zaléváním si nemusíte dělat starosti.

7. Fíkus malolistý

Tento hezký, malý stromek pomáhá eliminovat škodlivé chemické látky z ovzduší. Je ovšem mírně jedovatý, v domácnosti s malými dětmi či zvířaty si proto dejte pozor. A navíc je i poměrně vybíravý – neumisťujte jej na přímé světlo, ale ani do průvanu.

Tip: Kam pro pokojové rostliny?

Velký výběr pokojových rostlin najdete nejen v zahradnictvích a květinářstvích, ale také v hobby prodejnách, jako je Obi, BauMax, Hornbach a další. Seženete zde také ozdobné květináče, zeminu pro pokojové rostliny a nářadí, díky čemuž se můžete o své rostliny krásně postarat.

Skvělý výběr mají také v prodejnách IKEA a mnoho druhů květin dnes nabízí i supermarkety Tesco, Albert, Lidl a další. Pokud si chcete být jistí, že vám žádná zeleň v akci neuteče, sledujte pozorně jejich letáky na Kupi.cz