Kaufland a Albert stahují z obchodů kuřecí maso, které obsahuje salmonelu. Nemáte ho doma také?

Koláž, kuřecí maso v pozadí s chladícím boxem plným masa v supermarketu Canva / Kupi

Hned dva řetězce s potravinami oznámily v tomto týdnu, že stahují z oběhu kuřecí maso, ve kterém byla při kontrolách zjištěna přítomnost bakterie Salmonella enteritidis. Jedná se přitom o dva různé produkty, které mají obchody pod svými značkami, ale původ nakaženého masa je od jednoho výrobce.

Přečtěte si také

Víte, jak správně skladovat polévku, aby dlouho vydržela? A jak na její ohřev?

Při kontrolách potravin, které jsou v supermarketech pravidelně prováděny Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), se v poslední době inspektoři zaměřili hlavně na přítomnost nebezpečného pesticidu etylenoxidu. Z trhu tak stahovali prodejci v srpnu konzervy filet ze sleďů nebo mandlový nápoj.

Přečtěte si k tomuto tématu více v našich minulých článcích

Obchody prodávaly maso s nebezpečnou bakterií

Aktuálně zveřejnily hned dva velké řetězce varování před konzumací kuřecího masa, které při kontrolách obsahovalo nebezpečnou salmonelu.

Kaufland stahuje kuřecí hřbety

Společnost Kaufland ze všech svých prodejen stáhla KUŘECÍ HŘBETY S KŮŽÍ, cca 0,6 kg, od dodavatele RABBIT Trhový Štěpánov a.s., které řetězec prodával pod značkou K-Purland.

  • Jedná se o konkrétní šarže L: 412172553 s datem použitelnosti 19. 8. 2021

Zástupce Kauflandu zveřejnila na webových stránkách řetěze tiskovou zprávu, že důvodem stažení výrobku je ochrana spotřebitele, neboť výše uvedená šarže potraviny nevyhověla kritériím bezpečnosti potravin v ukazateli Salmonella enteritidis.

Pro případné dotazy ke staženému produktu odkazuje Kaufland své zákazníky na bezplatnou telefonní linku 800 165 894.

Balení kuřecích hřbetů s kůží z Kauflandu Kaufland

Albert varuje před konzumací svých kuřecích řízků

Ve druhé polovině srpna neprošly kontrolou ani čerstvé kuřecí prsní řízky, které nabízel Albert pod svou značkou. Maso bylo původem od stejného výrobce jako v případě Kauflandu.

Albert začátkem září zveřejnil tiskovou zprávu, ve které se k celé situaci vyjádřil. „Vážení zákazníci, upozorňujeme Vás, že na základě laboratorního vyšetření byl výrobek ALBERTOVO KUŘECÍ PRSNÍ ŘÍZKY prohlášen státní kontrolou jako nevyhovující. Jedná se o produkt od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. , s datem spotřeby 23. 8. 2021. Vzhledem k ukončenému datu spotřeby žádáme zákazníky, aby z preventivních důvodů výrobek v případě zamražení nekonzumovali.“