Vychytávky, které vaši malou koupelnu udělají opticky větší

Koupelna se sprchovým koutem Artazum / Shutterstock.com

Koupelna už dávno není tím posledním místem v domě, na kterém by nikomu nezáleželo. Malé a temné místnosti jsou již pasé – dnes jde o stejně reprezentativní prostor, jako je obývací pokoj či hala. Návštěva sem dříve či později stejně zavítá, a vám tudíž určitě bude záležet na tom, aby její dojem z vašeho domova byl co nejlepší. Pokud ovšem se vzhledem své koupelny nejste spokojeni, vyzkoušejte následující triky.

Přečtěte si také

Recept na vejce Benedikt s holandskou omáčkou, který zvládne úplně každý

Řešení vždy existuje

Nedostatek financí, malý prostor, stěhování do starého bytu v nezáviděníhodném stavu. Ať už je na vině cokoliv, vaše koupelna zkrátka nemusí být vůbec podle vašich představ. Není ale potřeba ihned snít o lepším bydlení – i s tou nejmenší a nejtemnější se dá vždycky něco dělat.

Světlo, světlo a zase světlo

Dostatek světla je velmi důležitý. A čím více ho bude, tím lépe! Pokud máte v koupelně jeho přirozený zdroj, tedy okno, máte prakticky vyhráno. V mnoha případech však okno v koupelně chybí, obzvláště u starších budov. Vhodným řešením pak mohou být třeba koupelnová svítidla.

Pomocí světel můžete koupelnu hezky rozjasnit, aby nepůsobila jako temná kobka. Stačí, když je nasměrujete tak, aby byly osvíceny všechny čtyři rohy místnosti. Pokud navíc na zeď umístíte velké zrcadlo, celý prostor se opticky ještě víc zvětší. Kombinujte různé druhy a úhly – kreativitě se meze nekladou.

Tip: Chcete zvětšit koupelnu pomocí velkého zrcadla? Skvělé kousky najdete například v nabídce Ikea. Za nás můžeme doporučit typ zrcadla HOVET – měří téměř dva metry a umístit jej můžete jak nastojato, tak i naležato. Na jeho velikost je i cena poměrně nízká – pořídit jej můžete za zhruba 1 800 Kč. A co je hlavní, každý v něm vypadá vážně dobře!

Přehodnoťte uspořádání místnosti

Chytré manévrování se zrcadlem je sice šikovné, základní problém to však neřeší – místnost sice větší vypadá, ve skutečnosti ovšem není. Co tedy může pomoct?

Co takhle přehodnotit uspořádání koupelny?

  • Nezabírá stará vana moc místa? Řešením může být vana zúžená, která je menší, ale i tak svůj účel splní.
  • Ještě lepší možností je pak sprchový kout. Pokud neholdujete každodennímu koupaní, rozdíl prakticky nepoznáte, a naopak nově získaný prostor oceníte o dost víc.
  • A co koupelnové skříňky? Nejsou špatně rozmístěny? Nezabírají místo na zemi, když by stejně dobře mohly viset na zdi? A proč jich mít plnou podlahu, když můžete místo toho koupit velkou koupelnovou skříň sahající klidně až do stropu.
Malá koupelna se sprchovým koutem abd / Shutterstock.com

Koupelna není skladiště

Hromadění věcí je běžným nešvarem většiny koupelen. Pět druhů sprchových gelů, zásoby tuhých WC bloků, které jsou v akci snad každý týden, řada kondicionérů, přípravků, čističů, voňavek a rozcuchaných kartáčků na zuby, z nichž mnohé snad už používáte leda tak na čištění koupelnových spár.

Neříkáme, že je tvorba zásob z drogerie špatná. Umístit je ale můžete i lépe než na vršek všech skříněk, okraj vany a zem kolem ní. Vyčleňte jim třeba speciální úložný box, který navíc ani nemusíte mít zrovna v koupelně. Anebo vše důkladně protřiďte, zredukujte a potřebné kousky pečlivě uložte do skříněk. Získáte tak pořádek a po ruce budete mít jen to, co skutečně používáte každý den.

Tip: Úložné boxy naleznete v širokém provedení – od plastových košíků, přes průhledné dózy až po ratanové krabičky. Prohlédněte si jejich přehled u nás na Kupi.cz a vyberte si ten přesně pro vás!

Vhodně zvolená podlaha a obklady dokážou udělat divy

Pokud koupelnu rekonstruujete, zkuste se zamyslet nad vhodnou podlahou, díky níž bude místnost vypadat větší. Skvělé jsou například vinylové podlahy v dekoru dřeva (LVP). Vzhledem k tomu, že je tento typ PVC podlah rozdělen na prkna tenčí než dlaždice, bude koupelna díky jejich většímu množství vypadat prostornější, natož pak zvolíte-li světlou barvu. Vinyl je zkrátka minimalistickým řešením, které vaší koupelně pouze prospěje!

A nezapomeňte na důkladnou čistotu

Co se týče obkladů, můžete použít buď světlé kachličky, anebo klidně opět vinyl, u něhož navíc odpadá potřeba pravidelného čištění spár. Pokud jste však zvolili kachličky, jejich údržbě se nevyhnete – nezapomeňte si tedy pořídit kvalitní přípravek na čištění spár.

Úklid, uspořádání, barevné variace – tyto finty jsou pouhým zlomkem toho, jak si můžete svoji koupelnu efektivně zútulnit. Důležité je se změny příliš nebát. Pusťte se do toho a nedostatek prostoru a světla vás již nikdy nebude trápit!