Skořice pomáhá s hubnutím a ničí celulitidu, její vysoké dávky však mohou poškodit játra, ledviny a plíce

Žena si v obchodě vybírá sáček s kořením Canva

Některé druhy koření a bylin mají téměř zázračné účinky na naše zdraví. Vezměte si takovou skořici. Toto koření už v dávné minulosti naši předci užívali při problémech s trávením, na kašel, bolest v krku, chrapot nebo jako konzervant masa. V dnešní době se skořice stále častěji objevuje v souvislosti s hubnutím, konkrétně s hubnutím břišního tuku. Jak to vlastně se skořicí a s hubnutím je a na co si dávat pozor?

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Skořice a hubnutí – jak to spolu souvisí?

Skořice je skvělá, voňavá a skutečně může pomoci s hubnutím. Ne však napřímo. Hubnutí není žádná velká věda. Zjednodušeně řečeno, abyste hubli, musí být výdej energie vyšší než její příjem. A jinak to ani dělat nejde. Pokud neupravíte stravu, žádné zázračné koření vám nepomůže. Ani skořice ne.

Podle různých studií se ovšem skořice jeví jako účinná potravina při snižování hladiny krevního cukru. U pacientů, kteří ji užívali, ke snížení krevního cukru skutečně došlo, kdežto u pacientů, kteří brali jenom placebo, zůstala jeho úroveň stejná.

Skořice totiž napodobuje účinek inzulínu, tedy hormonu, který odstraňuje cukr z krve. Právě u první skupiny, která jedla skořici, došlo také po devíti týdnech k vyššímu úbytku tuku, aniž by její členové jakkoli měnili svůj běžný jídelníček. Šlo však jen o malou studii, a proto je nutné se vlivem skořice na redukci hmotnosti zabývat hlouběji.

Kromě účinku na krevní cukr se skořice také ukázala být efektivní při snižování cholesterolu u diabetiků.

Kousky skořice Spayder pauk_79 / Shutterstock.com

Pozor na kumarin!

Nedá se tedy říct, že když teď začnete jíst skořici denně po lžicích, začnete zázračně hubnout. To určitě ne! A navíc jsou příliš vysoké dávky skořice nebezpečné. Existují totiž dva druhy skořice, a to skořice cejlonská (Cinnamomum verum) a skořice čínská (Cinnamomum cassia).

Pokud jdete do obchodu, s velkou pravděpodobností kupujete skořici čínskou, která tvoří 90 % skořice na českém trhu. I v celé Evropě patří právě ta čínská k nejprodávanějšímu druhu, protože je snadnější na zpracování a tím pádem také levnější. Obsahuje podstatně vyšší množství chemické sloučeniny, které se říká kumarin. Kumarin má nádhernou nasládlou vůni, a proto se používá při výrobě parfémů.

Skořice čínská obsahuje přibližně 1 % kumarinu, zatímco ta cejlonská jen 0,004 %, což je 250× méně. Právě vysoké dávky kumarinu nicméně mohou poškodit játra, ledviny a plíce – takže pokud se rozhodnete do svého jídelníčku zařadit skořici, pohlídejte si, abyste opravdu kupovali pouze tu cejlonskou.

Žena si aplikuje do dlaně tělové mléko InspirationART / Shutterstock.com

Skořice je skvělá na celulitidu

Skořici nemusíte ale užívat jen vnitřně. Dobré výsledky vykazuje, i když ji aplikujete zevně. Ne jen tak náhodou se skořicový olej objevuje ve složení krémů proti celulitidě. Skořice totiž stimuluje cirkulaci lymfy a pomáhá tělu zbavovat se toxinů, které způsobují celulitidu.

Podle jedné francouzské studie funguje skořicový olej naprosto fantasticky. Dermatologové v této studii zkoumali 80 žen, z nichž 40 si ošetřovalo celulitidu klasickými krémy proti celulitidě a dalších 40 skořicovým olejem. Ženám, které používaly běžný krém proti celulitidě, se její výskyt snížil o 10 %, zatímco ženy, které si na své tělesné partie aplikovaly skořicový olej, pozorovaly až 60% zlepšení.

Vyzkoušejte si tedy do klasického tělového mléka přisypat mletou skořici, lžičku medu a špetku chilli, ať to trochu pálí, a nanášejte na celulitidou postižená místa krouživými pohyby. Abyste účinek tohoto domácího krému znásobili, přikryjte si namazané partie potravinářskou fólii. Předtím, než tak ale uděláte, otestujte si na kousku kůže, jestli krém příliš nepálí.

Jakýkoli krém proti celulitidě je však jen dočasným řešením problému. Nejúčinnějším řešením boje proti celulitidě je zdravá strava, dostatek zeleniny, hodně tekutin a pravidelný pohyb.