Oživit látky můžete i přírodní cestou. Vyzkoušejte kurkumu nebo pecku od avokáda

Žena drží kus látky připravený k obarvení Canva

Potřebujete oživit seprané tričko, zašlý ubrus nebo třeba textilní tašku? Zvládnete to hravě i s tím, co najdete doma. Barvení textilu přírodní cestou je tak jednoduché – ale kdyby se vám náhodou přece jen nechtělo experimentovat, víme, jaké profesionální prostředky pořídíte v obchodech. S čím vším vykouzlíte novou barvu či odstín textilu? Pomohou borůvky, pecka od avokáda, kurkuma nebo i osvědčené přípravky z drogerie.

Přečtěte si také

3 neobvyklé jarní saláty, kterými se blýsknete při grilovačce i mimo ni

Některé kousky z vašeho šatníku si nezaslouží skončit v koši – možná jim chybí jen malé barevné oživení, aby získaly nový vzhled a znovu i vaši pozornost. S jakými prostředky vykouzlíte ze starých věcí nové?

Aby z bílé béžová byla

Potřebujete jen drobnou proměnu ze seprané nebo flekaté bílé? Pak by se vám mohla líbit přírodní cesta, kterou vytvoříte estetickou béžovou barvu. Příjemný nude odstín dokáže během hodinky vyčarovat káva nebo černý čaj. Do silného a ještě horkého odvaru (který jste nejprve přecedili) kávy či čaje ponořte svůj oblíbený kousek, který si zaslouží nový vzhled. Po hodině máčení textilii vymáchejte v octovém roztoku a poté nechte uschnout. Hotovo – jak se vám váš nový nude kousek líbí?

Barva jemná, ale trendy? Vyzkoušejte avokádo

Starorůžová, možná pudrově růžová. Tak takovou barvu překvapivě dokáže vytvořit pecka od avokáda. Jak na barvení s její pomocí? Pecku (pecky) důkladně očistěte a nasekejte na kusy. Použít můžete i očištěnou slupku. Zbytky avokáda, které jste takto očistili, vložte do hrnce s vodou a vařte 30 až 40 minut. Nakonec do lázně namočte kousek, který chcete nabarvit. Textilii nechte ponořenou tak dlouho, jak sytý odstín chcete vykouzlit. Po vymáchání ve studené vodě ji nechte usušit a máte hotovo.

Hořčicová žlutá, královna podzimu

Také další barva je poslední roky populární – hořčicově žlutá. Příjemně teplý odstín se hodí k nadcházejícímu podzimu. Potřebujete nějaký kus ze skříně doslova rozzářit? Pozvěte si na pomoc kurkumu, stačí několik lžiček na pět litrů vody. Směs povařte po dobu 30 minut, do barvicího odvaru vložte látku a nechte několik minut působit. Nakonec propláchněte studenou vodou a barvení je hotovo.

Na co si při barvení textilu dát pozor?

V první řadě je dobré vyhnout se nepořádku a cákancům. Kdo je připraven, není překvapen – dopřejte si čas na přípravu. Rozhodně použijte staré nádobí a rukavice, abyste si neobarvili dlaně. A jaké látky barvit? Spíše než umělotinu nabarvíte přírodní vlákna – tedy bavlnu. Po skončení barvení můžete prádlo vymáchat v octovém roztoku pro ustálení barvy, první týdny však není vhodné textil prát s ostatním prádlem. Pořád by hrozilo, že nabarvená tkanina barvu pustí.

A co když hledáte intenzivnější barvu nebo se chcete pustit do pestré batiky? Výraznou paletu barev na textil najdete ve své drogerii. Hledáte-li akční ceny, můžete zavítat na Kupi.cz a do vyhledávače zadat, co hledáte. Barvy na textil jsou běžně k dostání v drogeriích DM, Rossmann i Teta. Vždy však čtěte návod k použití – vyhnete se tak nepříjemnému překvapení.