Z platebních karet zmizí magnetický proužek. Proč a kdy se tak stane?

Muž drží kreditní kartu AlexandrBognat / Shutterstock.com

Jeden z významných výrobců platebních karet Mastercard se rozhodl naplánovat ukončení možnosti platby magnetickým proužkem. Reaguje tak na technologický vývoj, kdy jsou stále více používány bezkontaktní možnosti plateb. Co se stane s vaší starou kartou a kdy?

Přečtěte si také

Drogerie přepočítávají cenu toaletního papíru na útržky. Přesnější metoda, nebo matení zákazníka?

Mastercard plánuje nemít magnetický proužek na kartách od roku 2029

Společnost Mastercard plánuje, že magnetické proužky začnou mizet v roce 2024, a to v regionech, kde jsou hodně používány čipové karty – například v Evropě. Mastercard tak reaguje na výsledky svého průzkumu, v němž firma zjistila, že bezkontaktní platby výrazně rostou. Ve 2. čtvrtletí tohoto roku bylo 45 % plateb uskutečněno bezkontaktně.

Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko, k tomu uvádí: „Dnešní čipové platební karty v sobě mají nejen výkonné a zabezpečené mikroprocesory, ale především technologii, která umožňuje bezkontaktní platby. Magnetický proužek na kartě se v případě České republiky už ale prakticky nepoužívá, a to zejména díky rozsáhlé síti bezkontaktních terminálů, kterou se za posledních deset let podařilo vybudovat.”

Mastercard se soustředí na technologie, které budou používané v budoucnosti, na což upozorňuje i Ajay Bhalla, prezident Mastercard v oblasti Cyber & Intelligence. „Nastal čas soustředit se plně na ty nejlepší technologie, které jsou k dispozici a které spotřebitelům umožňují platit jednoduše, rychle a s vědomím bezpečí. To nejlepší pro spotřebitele je současně to nejlepší i pro celý ekosystém,“ komentoval Bhalla.

Platební karty nejsou zdaleka jedinou možností, jak platit

V posledních letech výrazně narostl počet způsobů, kterými můžete v obchodech zaplatit za zboží, které si kupujete. Vedle tradiční hotovosti a platby platební kartou jde například o:

Stravenkové karty

Firmy se mohou rozhodnout, jestli budou chtít papírové stravenky, nebo stravenkové platební karty – ty v porovnání s papírovými stravenkami umožňují použít více prostředků v jednom nákupu (není zde limit na 5 stravenek). Na druhou stranu nejsou akceptovány všude tam, kde jsou přijímány papírové stravenky.

Platba hodinkami

Nechali jste si kartu doma? Pokud ji máte nahranou v hodinkách, žádný problém. Jedná se o velmi pohodlný způsob platby, kdy například na koupalištích nemusíte mít s sebou peněženku s kartou.

Platba mobilem

Jedná se o obdobný způsob platby jako platba hodinkami, pouze s tím rozdílem, že kartu nahrajete do mobilu místo do hodinek.

Ne všechny platební metody musí být přijímány

Jak jsme upozornili u stravenkových karet, mějte na paměti, že není garantováno, že vám je vezmou všude. Například kartičkou Naše stravenka zaplatíte pouze v Lidlu a Kauflandu. Jestli berou vaši stravenkovou kartu v obchodě, kde byste chtěli nakupovat, nejsnadněji zjistíte na webových stránkách firmy, která vám stravenkové karty dodává.

V některých obchodech můžete zaplatit i kartou Benefit Plus – tu přijímají například v Albertu, Tescu nebo v síti lékáren Dr. Max.