Z platebních karet zmizí magnetický proužek. Proč a kdy se tak stane?

Muž drží kreditní kartu AlexandrBognat / Shutterstock.com

Jeden z významných výrobců platebních karet Mastercard se rozhodl naplánovat ukončení možnosti platby magnetickým proužkem. Reaguje tak na technologický vývoj, kdy jsou stále více používány bezkontaktní možnosti plateb. Co se stane s vaší starou kartou a kdy?

Přečtěte si také

Jak nakupovat na čínské platformě Pandabuy: Váš kompletní průvodce

Mastercard plánuje nemít magnetický proužek na kartách od roku 2029

Společnost Mastercard plánuje, že magnetické proužky začnou mizet v roce 2024, a to v regionech, kde jsou hodně používány čipové karty – například v Evropě. Mastercard tak reaguje na výsledky svého průzkumu, v němž firma zjistila, že bezkontaktní platby výrazně rostou. Ve 2. čtvrtletí tohoto roku bylo 45 % plateb uskutečněno bezkontaktně.

Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko, k tomu uvádí: „Dnešní čipové platební karty v sobě mají nejen výkonné a zabezpečené mikroprocesory, ale především technologii, která umožňuje bezkontaktní platby. Magnetický proužek na kartě se v případě České republiky už ale prakticky nepoužívá, a to zejména díky rozsáhlé síti bezkontaktních terminálů, kterou se za posledních deset let podařilo vybudovat.”

Mastercard se soustředí na technologie, které budou používané v budoucnosti, na což upozorňuje i Ajay Bhalla, prezident Mastercard v oblasti Cyber & Intelligence. „Nastal čas soustředit se plně na ty nejlepší technologie, které jsou k dispozici a které spotřebitelům umožňují platit jednoduše, rychle a s vědomím bezpečí. To nejlepší pro spotřebitele je současně to nejlepší i pro celý ekosystém,“ komentoval Bhalla.

Platební karty nejsou zdaleka jedinou možností, jak platit

V posledních letech výrazně narostl počet způsobů, kterými můžete v obchodech zaplatit za zboží, které si kupujete. Vedle tradiční hotovosti a platby platební kartou jde například o:

Stravenkové karty

Firmy se mohou rozhodnout, jestli budou chtít papírové stravenky, nebo stravenkové platební karty – ty v porovnání s papírovými stravenkami umožňují použít více prostředků v jednom nákupu (není zde limit na 5 stravenek). Na druhou stranu nejsou akceptovány všude tam, kde jsou přijímány papírové stravenky.

Platba hodinkami

Nechali jste si kartu doma? Pokud ji máte nahranou v hodinkách, žádný problém. Jedná se o velmi pohodlný způsob platby, kdy například na koupalištích nemusíte mít s sebou peněženku s kartou.

Platba mobilem

Jedná se o obdobný způsob platby jako platba hodinkami, pouze s tím rozdílem, že kartu nahrajete do mobilu místo do hodinek.

Ne všechny platební metody musí být přijímány

Jak jsme upozornili u stravenkových karet, mějte na paměti, že není garantováno, že vám je vezmou všude. Například kartičkou Naše stravenka zaplatíte pouze v Lidlu a Kauflandu. Jestli berou vaši stravenkovou kartu v obchodě, kde byste chtěli nakupovat, nejsnadněji zjistíte na webových stránkách firmy, která vám stravenkové karty dodává.

V některých obchodech můžete zaplatit i kartou Benefit Plus – tu přijímají například v Albertu, Tescu nebo v síti lékáren Dr. Max.