Prodejci nerespektují zákaz prodeje alkoholu mladistvým. Děti uspějí ve třech ze čtyř případů

Dívka, která vybírá v supermarketu šumivé alkoholické víno Canva

I když je prodej alkoholu nezletilým osobám zákonem zakázaný, ne každý prodejce to dodržuje a situaci nezlehčuje ani povinné nošení respirátorů v obchodech. Pokladní si stěžují, že lidem nejde vidět do tváře, a tak by museli kontrolovat úplně všechny. Mladiství si kvůli tomu mohou pořídit alkohol téměř na každém rohu, protože málokde po nich chtějí předložit občanský průkaz. Obchody přitom riskují pokutu až do výše jednoho milionu korun.

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

Děti si mohou na alkoholu velmi rychle vypěstovat závislost

Podle nedávné kontroly České obchodní inspekce vyšlo najevo, že nezletilí s nákupem alkoholu uspějí ve třech ze čtyř případů. V dnešní době jsou „večerky“ a další různé malé obchůdky snad úplně všude, a nejčastěji děti koupí alkohol právě tam. Inspektoři vyslali do obchodu pro alkohol nezletilého figuranta, který s pořízenou odešel například i ze supermarketu Billa. Nákup uskutečnil chlapec přes samoobslužnou pokladnu za asistence pracovníka prodejny, který musí každý nákup alkoholu na terminálu schválit ručně. Tisková mluvčí společnosti Billa se obratem omluvila. „Chtěla bych se v zastoupení společnosti Billa nejprve omluvit za pochybení našeho zaměstnance. Prodej alkoholu a cigaret mladistvým je v našich obchodech zakázán a personál má jasné instrukce, jak při jejich prodeji postupovat. Interní předpisy byly porušeny zaměstnancem externí agentury a naše společnost z toho vyvodí patřičné důsledky,“ sdělila mluvčí obchodního řetězce Dana Bratánková.

To máte tak, ono je občas velmi těžké poznat na dnešních dětech, jestli jim je 16 nebo 18 let a povinnost mít nasazený respirátor celou situaci kolem identifikace zákazníka jen ztíží. Když máte frontu před pokladnou plnou nevrlých zákazníků, tak mnohdy není čas dotazovat se na občanský průkaz,“ potvrdil redakci Kupi.cz prodavač v jednom z řetězců s potravinami v centru Brna. „Ve většině případů se stejně zákazníci vymlouvají, že mají občanku v autě a než čekat, až si pro ni zajdou, to jim tu láhev raději prodám,“ obhajuje se další námi oslovený pokladní pražského hypermarketu.

Tři mladí lidé popíjejí pivo Canva

Nejen, že tím prodejci porušují zákon, ale zároveň se vystavují pokutě, která se může vyšplhat až na jeden milion korun. Jenom loni během policejních kontrol porušilo zákon přes 2 000 obchodů, a pokuty dohromady dělaly kolem 25 milionů korun.

Nejhorší na tom celém ale je, že děti si mohou na alkoholu velice rychle vypěstovat závislost. „Prodejce, který mladému člověku prodá alkohol, by si měl uvědomit, že ho ohrožuje nejen rozvojem nějaké závislosti, ale také na životě,“ pronesla psycholožka Marie Funke.

Podíváme se na procenta: Který alkohol je nejslabší a který nejsilnější?

Každý alkoholický nápoj má v sobě určitá procenta alkoholu – podle toho se pozná, jak moc je dané pití silné.

Nejsilnější alkohol

  • Rum Stroh 80: 80 % alkoholu
  • Tatratea (Tatranský čaj): 72 % alkoholu
  • Absinth: 65–80 % alkoholu

Nejslabší alkohol

  • Pivo: 3–6 % alkoholu
  • Frisco: 4,5 % alkoholu
  • Červené nebo bílé víno: 11–14 % alkoholu
Muže bolí hlava kvůli kocovině a drží sklenici vody Canva

Když dojde na kocovinu, pomůže lékárna

Kocovina bývá často velmi nepříjemná. Přetrvávající bolesti hlavy, neustálý pocit na zvracení, dehydratace, slabost. Pokud jste se do tohoto stavu dostali, zkuste sáhnout po doplňcích stravy z lékárny, které jsou určené právě pro boj s kocovinou.

  • Vyprošťovák – 20 šumivých tablet: Vhodný nejen na kocovinu, ale na celkové problémy se zažíváním. Jednu tabletu rozpustíte ve vodě a vypijete. Cena: 52 korun na Lekarna.cz.
  • Alko-Sorb: První pomoc při kocovině, jedno balení obsahuje čtyři sáčky o velikosti 30 mg. Opět jeden z nich rozpusťte ve vodě a vypijte. Cena: 179 korun na webu Zdravykos.cz.
  • Anti-Ethanol 07: Tento doplněk stravy vás od kocoviny může uchránit. Stačí si vzít jednu tabletu půl hodiny předtím, než začnete požívat alkohol. Druhý den by se vám díky tomu měla kocovina vyhnout obloukem. Cena: 195 korun v lékárně Dr. Max.
Když ostatní alternativy nepomáhají

Zkontrolujte, kolik promile alkoholu v sobě máte

V obchodech dokonce existují speciální testery, kterými můžete sebe (nebo svoje nezletilé děti), otestovat. Test automaticky ukáže, kolik promile alkoholu v sobě daný člověk má. Zde je pár tipů na ty nejlepší:

  • Altik Alcohol Test: Jednorázový test, který obsahuje speciální trubičku. Do té stačí vydechnout a poznáte, kolik promile v sobě máte vy, nebo někdo jiný. Cena: Za 29 Kč koupit se dá v drogeriích nebo na čerpacích stanicích.
  • Sencor SCA alcohol tester: Elektronický tester, který už vám zůstane, a můžete ho použít kdykoliv a kdekoliv. Dokáže naměřit od 0 do 4 promile alkoholu v krvi. Klasicky do něj stačí vydechnout, a výsledky máte ihned černé na bílém. Cena: 1 299 Kč a koupit se dá například v lékárně Dr. Max.
  • Alkohol tester V-NET DA 8500: Pokud toužíte po opravdové kvalitě, doporučujeme alkoholový tester V-NET DA 8500. Má LCD displej, naměří od 0 do 5 promile, a výsledky se ukážou již za 18 sekund. Cena: 4 090 Kč v obchodě Datart.