V pražské tržnici SAPA inspektoři barvou znehodnotili 100 kg potravin a nařídili jejich okamžitou likvidaci

Pult plný ryb na tržnici Canva

Pražská tržnice SAPA v Libuši je oblíbeným cílem lidí, kteří si rádi dopřejí exotické potraviny. Bohužel není tajemstvím, že s hygienou a legislativou mají místní obchodníci problémy velmi často. Inspektoři Státní veterinární správy při kontrole, kterou provedli společně s Celním úřadem, objevili několik závažných porušení předpisů. Jednalo se o přepravu zboží za nekontrolovaných teplot, přičemž část potravin již značně zapáchala a už tradičně bylo odhaleno i maso bez dokladů o jeho původu.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Pražskou vietnamskou tržnici SAPA asi nemusíme představovat. Kromě oblečení se v ní nachází také několik desítek obchodů s potravinami a funguje jako zásobování restaurací, ve kterých se vaří asijské speciality. Není tak divu, že se zde inspektoři z veteriny společně s pracovníky celní správy vydávají pravidelně na kontroly. Zaměřují se na porušení legislativy při přepravě potravin, bezpečnost skladování prodejních zásob a mnohé další pravděpodobné přestupky v oblasti rostlinné produkce a živnostenských oprávnění. Při kontrole v tomto týdnu zjistili závažné závady hned u tří kontrolovaných subjektů.

Barvou znehodnocené maso Státní veterinární správa

Ve dvou případech se jednalo o porušení legislativy při přepravě potravin. Kontrolované osoby převážely ryby a další produkty rybolovu, jako jsou olihně či krabi, chlazené masné výrobky či chlazené vepřové uši bez dokladů o původu či bez označení. V některých případech přepravovaly zboží za nekontrolovaných teplot, část potravin již byla smyslově změněna. Celkem veterinární inspektoři znehodnotili barvou bezmála 100 kg potravin a nařídili jejich likvidaci v asanačním podniku na náklady kontrolovaných osob,“ píše se v tiskové zprávě, kterou zveřejnila SVS na svém webu.

Při kontrole byl odhalen jeden z přepravců, který neměl oprávnění pro převoz potravin, nutno podotknout, že se jedná o známou firmu, protože závažné nedostatky u něj byly zjištěny opakovaně. Přičemž za porušení bezpečnostních požadavků na potraviny může hrozit až padesátimilionová pokuta.

Nelegální sklad polotovarů v tržnici SAPA

Překvapením pro inspektory bylo také zjištění, že se v areálu pražské tržnice nachází nelegální sklad, který byl plný zmrazených polotovarů. Provozovatel, který tyto mražené potraviny skladoval a dál distribuoval, dostal na místě okamžitý zákaz činnosti a v následném správním řízení mu hrozí pokuta až jeden milion korun.