Lidl prodával bio olej s obsahem THC. Stahuje ho z prodeje a varuje zákazníky před konzumací

Lahev oleje v prodejně supermarketu Canva / Kupi.cz

Řetězec Lidl dnes vydal varování před nebezpečným olejem, který prodával ve svých prodejnách. Jedná se konkrétně o výrobek Vita D‘or Bio konopný olej lisovaný za studena ve skleněné lahvi 250 ml. Obchodník jako důvod stažení výrobku udává, že v něm byl zjištěn při kontrolách zvýšený obsah látky tetrahydrokanabinol (THC) a varuje před jeho konzumací. Po požití by se mohly dostavit nepříznivé zdravotní následky, jako např. střídání nálad a únava.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Řetězec Lidl dnes ráno na svých webových stránkách zveřejnil informaci, že stahuje z prodejen Bio konopný olej Vita D‘or, v němž byl zjištěn zvýšený obsah látky tetrahydrokanabinol, známější pod názvem THC. Po požití tohoto výrobku by se mohla dostavit únava a výkyvy nálad. Společnost se rozhodla pro okamžité stažení zmíněného oleje ze všech svých prodejen.

V případě, že jste uvedenou potravinu zakoupili, můžete ji vrátit do jakékoliv prodejny Lidl. Peníze vám budou vráceny i bez předložení pokladního dokladu.

Nepleťte si THC a CBD

Obě látky jsou zastoupené v konopí a mají podobnou chemickou strukturu, ale fyziologické účinky jsou velmi odlišné. Zatímco tetrahydrokanabinol neboli THC je psychoaktivní látka s negativními účinky na zdraví, kanabidiol neboli CBD se pro své pozitivní účinky na lidský organismus používá pro léčebné účely. Není psychoaktivní a po jeho požití se tak nedostanete lidově řečeno do „rauše“ jako po konzumaci produktu s obsahem THC.