Řetězce zvyšují platy zaměstnancům. Kolik si teď vydělají v Makru, Kauflandu nebo v Tescu?

Zaměstnavatelé si svých pracovníků váží a jako poděkování jim zvyšují mzdy Canva

Nejcennějším zdrojem každé firmy jsou její zaměstnanci napříč všemi pozicemi. Pandemie navíc ukázala, že téměř nepostradatelní jsou pro obchodní řetězce velmi často pracovníci provozu a distribučních center. Aby je obchody udržely, zvyšují jim platy, zlepšují pracovní podmínky a zavádějí nové benefity. Na kolik si díky tomu přijdou zaměstnanci Makra, Tesca nebo Kauflandu?

Přečtěte si také

Obchodní centra v Praze prochází rekonstrukcí. Kdy znovu otevře Máj a Kotva?

Zaměstnancům Makro Cash & Carry roste plat

Vlivem pandemie klesly prodeje i profit nejen společnosti Makro Cash & Carry Česká republika. Těžká doba se projevila i na platech zaměstnanců. Ovšem ne snížením, jak by se možná dalo předpokládat, ale naopak – zvýšením.

Vedení společnosti zvýšilo provozním zaměstnancům plat o více než 3 %. Od 1. července 2021 si tak polepšilo přes 2 000 pracovníků, které Makro v provozu zaměstnává. „Jsme nesmírně rádi, že navzdory složitým podmínkám, které nejen v našem sektoru letos panovaly, můžeme ocenit kvality našich zaměstnanců a dát najevo, že si vážíme jejich práce,“ vyjádřil vděk za celé vedení Radek Šrom, personální ředitel Makra.

Ani pracovníci centrály však nepřišli zkrátka. Ti dostali jako odměnu možnost pracovat i nadále ze svých domovů. Tzv. home office byl pro mnohé společnosti součástí krizového řízení firem během pandemie. Ukázalo se ale, že pracovat vzdáleně z domova funguje a mnohým zaměstnancům vyhovuje, takže se Makro rozhodlo tuto možnost ponechat i mimo krizový režim.

Přidáno dostali i brigádníci a prodavači Kauflandu

Platy svým zaměstnancům zvyšuje postupně už několik let i hypermarket Kaufland – a ani v letošním roce tomu nebylo jinak. Kromě mimořádných odměn vyplacených zaměstnancům za nasazení a práci během pandemie zvyšuje společnost od 1. června minimální interní mzdu na 25 000 Kč. Asistentům prodeje se po prvním roce zvýší na 26 000 Kč a po druhém na 27 000 Kč. K tomu navíc dostávají zaměstnanci na specializovaných pozicích (např. u obslužných pultů) příplatky za odbornost.

„Jako jeden z největších zaměstnavatelů v České republice si jsme vědomi své společenské odpovědnosti vůči našim zaměstnancům a chceme ocenit jejich úsilí a loajalitu a zajistit jim co nejlepší pracovní podmínky i stabilní finanční zázemí“, vysvětluje nárůst platů Jana Karnišová, personální ředitelka společnosti.

Přidáno nedostali jen zaměstnanci, ale také brigádníci, kteří už v tuto chvíli dostávají od Kauflandu 140 Kč za každou odpracovanou hodinu. Ti, co pracují na obslužných pultech, mají na hodinu dokonce 155 Kč.

O 5 % vyšší mzdy a 5 týdnů dovolené mají zaměstnanci Tesca

Se začátkem prázdnin navýšil svým zaměstnancům mzdy i obchodní řetězec Tesco. Pracovníkům v provozu v průměru o 5 %, těm v distribučním centru v průměru o 4 %. Společnost také zavedla pro své zaměstnance stravenkový paušál a od ledna 2022 se navíc mohou těšit i na 5 týdnů dovolené. Stejně jako v předchozím případě pokračuje také Tesco v již několik let trvajícím trendu zvyšování platu svých pracovníků.

Kromě toho jim letos v červnu společnost vyplatila ještě speciální bonus ve výši 6 000 Kč. A nebyl to bonus první. „Navýšení mezd a zavedení dalších benefitů je výrazem poděkování za vynikající práci našich kolegů, které si velmi vážíme. Platí to dvojnásob, když se podíváme zpětně na období poznačené pandemií," říká Katarína Navrátilová, generální ředitelka Tesco pro Českou republiku.