Jak snížit cholesterol? Vyzkoušejte červenou rýži, ale pozor na vysoké dávky!

Miska s červenou rýží Canva

Už jste slyšeli o čínské potravině a dochucovadle, kterému se u nás říká červená rýže? Teď nemáme na mysli přírodní rýži ve slupce, ale její speciální fermentovanou variantu, která vzniká za pomoci kvasinky „Monascus purpureus“. Díky ní obsahuje červená rýže stejné účinné látky jako léky na předpis snižující cholesterol. Je ale tato domácí léčba bez rizika?

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Lék proti rakovině?

Červená rýže, které se v angličtině říká též kvasnicová, vzniká fermentováním za použití speciálního druhu kvasinek. V čínské medicíně se používá již po staletí právě pro své blahodárné účinky na lidské zdraví. Výzkumy ukázaly, že má schopnost snižovat růst rakovinných buněk a zlepšuje hladinu cukru a inzulínu v krvi.

Červená rýže obsahuje chemickou látku zvanou monakolin K – a právě tu můžeme najít i pod jiným názvem v některých lécích, které užívají pacienti s vysokým krevním tlakem. Jelikož se jedná o poměrně drahé léky, červená rýže může být levnější alternativou, jak snížení krevního tlaku docílit. A navíc jde o přírodní řešení.

Silný lék bez předpisu

Nejenom cena je důvodem, proč lidé s vysokým krevním tlakem sahají právě po červené rýži. Na rozdíl od léků je totiž volně dostupná, což z ní dělá volbu číslo jedna v otázce přírodní medicíny. Vzhledem k silným a účinným látkám v ní by však měli být lidé ji konzumující opatrní.

Maximální denní dávka monakolinu K by neměla překročit 10 mg. Evropská agentura pro bezpečnost potravin se již od roku 2018 zabývá tím, jaká maximální dávka červené rýže za den je tedy pro člověka bezpečná.

Odborníci totiž popsali již několik případů nepříznivých účinků u pacientů, jejichž denní dávka v rýži nepřekročila ani 3 mg za den. I přesto se u nich ale projevily zdravotní problémy s játry a pohybovým aparátem. Konzumovat červenou rýži se tak doporučuje jedině pod dohledem lékaře nebo po konzultaci s ním.

Jak snížit cholesterol bez rizika?

Více než polovina Čechů má zvýšený cholesterol v krvi. Ne každému jsou ale předepsány potřebné léky – a proto se poohlíží po alternativách a způsobech, jak jeho hodnoty v krvi snížit. Mnozí se například soustředí na střídmou stravu a omezují potraviny bohaté na živočišné tuky.

Místo nich je vhodné konzumovat jídla, která hladinu cholesterolu v těle vyrovnávají. Typicky sem patří například ovesné vločky či různé druhy ryb. Ty jsou totiž bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které zvyšují dobrý cholesterol a obecně podporují zdraví.

Typicky prospěšnou rybou je třeba losos

Blahodárně působí též fazole, špenát, avokádo a hlavně ořechy. Věřili byste, že podle studie časopisu American Journal of Clinical Nutrition se lidem, kteří jedli 40 g vlašských ořechů denně, snížil za měsíc cholesterol o 9,3 %?