IKEA začala prodávat kávové sušenky z odpadu! Cirkulární pečení se stává čím dál větším trendem

Příprava kávy IKEA

Jedna káva, dvě lahůdky. IKEA začala ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka recyklovat kávovou sedlinu a vyrábí z ní sladké sušenky. Není ovšem jediným a prvním podnikem, který se v Česku do tzv. cirkulárního pečení pustil. V našem článku se dočtete, jak se takové sušenky z potravinového odpadu vyrábí i jaké další recyklované pochutiny si můžete na našem trhu koupit a za kolik se prodávají.

Přečtěte si také

Upozornění na kontaminované fazole z Tesca. Obsahují zvýšené množství nebezpečného herbicidu

Nový život pro kávovou sedlinu

Zatímco kávový lógr neboli sedlina se tradičně recykluje pro využití v domácnosti (jako hnojivo, pomocník při úklidu nebo třeba peeling), IKEA přišla se způsobem, který kávový odpad navrátí na pulty jejích kaváren v podobě sušenek. Nábytkářský řetězec se spojil se sedlčanskou Biopekárnou Zemanka, která se specializuje na výrobu sladkých i slaných bio produktů a s tzv. cirkulárním pečením má již zkušenosti.

  • Cirkulární pečení je novým trendem v duchu zero waste, recyklace, lokální soběstačnosti i ekologické odpovědnosti, v rámci něhož se výrobci snaží zužitkovat jinak nepotřebný materiál, který běžně končí v odpadu nebo ve spalovnách.
Káva a recyklované sušenky z kávové sedliny IKEA

Z jedné kávy nápoj i sušenky

Podle informací, které nábytkářský řetězec uvádí, české kavárny a restaurace IKEA každoročně vyprodukují až 8 tun kávové sedliny. Nově se za přísných hygienických podmínek bude část tohoto odpadu odebírat a posílat do Biopekárny, která ho pak použije jako jednu ze surovin nově vzniklých sušenek. Ty budou nabízeny výhradně v prodejnách IKEA, do budoucna by ovšem obdobný koncept mohly začít využívat i jiné české kavárny a restaurace.

  • Kde je aktuálně koupit? Kávové sušenky si od 9. srpna můžete dát zatím ve dvou pražských prodejnách IKEA: na Zličíně a Černém Mostě. Balíček (100 g) stojí 49 Kč.
Nedochází vám zásoby kávy?

Pivovarské krekry z mláta

Způsoby, jak při potravinářské výrobě užitečně zpracovávat zbytky, hledá stále více firem. Již před několika lety například zahájil obdobnou spolupráci Plzeňský Prazdroj. Ten zase vyrábí krekry z mláta, které při výrobě piva vzniká jako odpadní surovina z ječmenného sladu.

Pivovarské mláto je mimo jiné bohaté na řadu minerálních látek (zinek, měď, selen, hořčík), vlákninu, bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Cílem Prazdroje proto bylo nejen využít odpad ke zrození něčeho nového, ale také vyrobit zdravější a nutričně bohatší variantu slané pochutiny.

  • Kde je aktuálně koupit? Výrobek najdete na trhu pod názvem Pivovarské krekry (v příchutích slané, česnekové a sýrové). Nyní jsou dostupné pouze v internetových obchodech za cenu 49–59 Kč/100g balení, postupně by se však měly objevit v nabídce drogerií, supermarketů i českých hospod.
Pivovarské krekry z mláta Biopekárna Zemanka

Nejdřív šťáva, potom ovocné a zeleninové sušenky

Jedním z nedávných počinů Biopekárny Zemanka je také řada cirkulárních sušenek a krekrů, které pekárna vyrábí společně s firmou UGO a na trh je uvedla pod názvem Dužinky. Vznikají ze zbytků vylisovaného ovoce a zeleniny, které dosud končily po výrobě čerstvých šťáv v koši. Firma uvádí, že ročně touto cestou zužitkuje až 1 800 kilogramů kvalitní zbytkové suroviny.

  • Kde je aktuálně koupit? Dužinky seženete v UGO Freshbarech a Salateriích i v internetových obchodech. V průběhu letošního léta se začínají distribuovat i do vybraných hypermarketů, drogerií a prodejen se zdravou výživou. Balení (100 g) stojí kolem 49 Kč.
  • Jsou vhodné i pro vegany a prodávají se ve čtyřech variantách: řepné, mrkvové, řepno-mrkvové a jablečné.

Odpad v sušenky přeměňují i vinaři

Na technologické postupy recyklovaného pečení se před dvěma lety zaměřili také odborníci z Mendelovy univerzity. Nyní je v praxi využívají mnohé moravské firmy, mezi nimi například i Víno Sýkora. Vinařství začalo vyrábět své sušenky z tzv. pokrutiny. Ta vzniká jako odpad po lisování hroznových pecek na kuchyňský olej. Pokrutina se rozemele na bezlepkovou mouku, která díky svému původu obsahuje velké množství vlákniny i antioxidačních flavonoidů.

  • Kde je aktuálně koupit? Výrobek Sušenky s hroznovou moukou seženete na internetu, v e-shopech specializujících se na prodej vína. Cena jednoho balení (100 g) se pohybuje kolem 48 až 59 Kč.