Letos při kontrolách polovina točených a kopečkových zmrzlin nesplnila hygienické limity. Nejhůř dopadla vanilková

Mužská ruka nabírá kopečkovou zmrzlinu z vaničky Canva

Léto bez zmrzliny si snad ani nedovedeme představit. Každý rok provádí v Česku Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kontroly točených a kopečkových zmrzlin. Letos však hygienické limity nesplnila téměř polovina prodejců.

Přečtěte si také

Vyrobte si suchý šampon jen ze 2 až 3 složek. Máme návod pro brunety, blondýny i rusovlásky

U zmrzlin se potvrdily nadlimitní počty bakterií

Inspekce kontrolovala nejen složení zmrzliny, ale také výrobní zařízení. U mnohých prodejců se potvrdily nadlimitní počty bakterií v produktu, přičemž špatné výsledky způsobilo především nedodržování hygieny výroby. Dále také nedostatečná sanitace přístrojů a kontaminované vstupní suroviny. Letos mezi nevyhovujícími vzorky převažuje vanilková zmrzlina, což inspekce přičítá rozšířenosti této příchutě.

Jednou z charakteristických příčin problému u točených zmrzlin je nežádoucí praxe, kdy provozovatelé zmrzlinu na konci dne nelikvidují, ale následující den ji vrací zpět do stroje, čímž může docházet k přenášení bakteriální kontaminace ze stroje na zmrzlinovou směs a zpět,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Výsledky kontrol jsou nejhorší za posledních pět let

Ročně inspekce provede v sezoně od května do konce září až 300 kontrol zmrzlin. Třetina kontrol je provedena namátkově, do třetiny provozoven inspektoři jdou, protože v minulosti tyto podniky kontrolou neprošly. Poslední třetina jsou podle inspektora Pavla Haase kontroly po podnětu spotřebitele.

Z 97 vzorků po celé zemi, které inspektoři doposud kontrolovali, nevyhovělo 47. Podle Pavla Kopřivy se jedná o jeden z nejhorších výsledků za posledních pět let. Podnikům za pochybení hrozí sankce v desítkách tisíc korun.

Mužská ruka nabírá kopečkovou zmrzlinu z vaničky Canva

Připravte si výtečnou zmrzlinu v pohodlí domova

Patříte mezi milovníky zmrzliny a rádi byste si tuto pochoutku dopřáli, kdykoliv se vám zachce? Pak doporučujeme koupi vlastního zmrzlinovače. S tím si dle jednoduchého návodu připravíte během chvilky zmrzlinu přesně dle vaší chuti a ingredience i hygienu budete mít pod kontrolou.

Mezi nejoblíbenější zmrzlinovače u spotřebitelů patří například:

  • SILVERCREST® Zmrzlinovač SECM 12 C6 – jistě vystačí nenáročnému uživateli, který si zmrzlinu nebude připravovat každý den. Pořídíte ho na lidl-shop.cz pouze za 399 Kč.
  • Elektrický zmrzlinovač GrandCHEF – značky Tescoma za 1 399 Kč je kuchyňský pomocník, který vás opravdu nezklame.
  • Zmrzlinovač Guzzanti GZ 151A stříbrný – pokud si na zmrzlině opravdu potrpíte a připravujete ji častěji, doporučujeme tento zmrzlinovač, v němž připravíte také sorbety a mražený jogurt. Seženete ho v prodejnách Datart za 5 499 Kč.
Kvalitní zmrzlina v akci

Pokud se vám do přípravy zmrzliny nechce, můžete sáhnout po prémiové kvalitě z obchodu. Lahodné zmrzliny od italské společnosti Grom, které svou chutí nezklamou ani ty nejmlsnější jazýčky, pořídíte v nejrůznějších příchutích v kelímku 460 ml na rohlik.cz za 199 Kč.

Dostupnější variantou jsou výborné zmrzliny značky Häagen-Dazs, jež pořídíte ve všech větších supermarketech. Jejich cena se většinou pohybuje okolo 170 kč za 460 ml.