Česká vína letos získala hned dvě nejvyšší ocenění v Americe

Vinohrad s červenou vinnou révou v popředí Canva

Zatímco v loňském roce na soutěži Great American International Wine Competition v New Yorku Češi za svá vína titul šampionů nezískali, letos si odvezli rovnou dva. Vinaři se pyšní také sedmi platinovými a 17 zlatými medailemi. Která vína uspěla a bez čeho se při degustaci v domácím prostředí neobejdete?

Přečtěte si také

Svěží velikonoční speciality: Vyzkoušejte nadýchané jidáše nebo vegetariánskou nádivku

Česká vína na tom v žebříčku světové produkce nejsou vůbec špatně – důkazem jsou výsledky letošní soutěže Great American International Wine Competition. Letos si titul šampiona ukořistil Štěpán Maňák ze Žádovic s Tramínem červeným 2019 (výběr z hroznů). Další titul šampiona pak putuje do Velkých Bílovic – vinařství Václava Zapletala se jím může pyšnit za Rulandské šedé 2020 (pozdní sběr).

Platinové medaile si z New Yorku dovezla vinařství Štěpán Maňák, vinařství KOSÍK, Dvořáček LTM, Žůrek, Znovín Znojmo, Vinofol a Osičkovo VRO Group. Tuzemská vína získala celou řadu ocenění v konkurenci 953 vín z celého světa, což hovoří za vše. Aby toho nebylo málo, mohou se naši vinaři pochlubit dalšími 17 zlatými, 78 stříbrnými a 38 bronzovými medailemi.

Dospělý pár si vybírá víno v supermarketu Canva

Kvalitní víno dnes pořídíte i v supermarketech

Lahodná vína z tuzemské produkce dnes pořídíte také při běžných nákupech. Prodejci se snaží vyjít vstříc milovníkům vína, a tak se na pulty dostávají i oblíbené druhy od ověřených českých a moravských vinařů. Jaká vína najdete v aktuálních letácích a v oblíbených obchodech?

  • V Penny Marketech pravidelně zakoupíte chutné BIO víno z jihomoravského vinařství rodiny Cibulkových. Víno pěstují s ohledem na životní prostředí a nechávají jej dozrát v dřevěných i nerezových tancích a v barikových sudech.
  • Vinařství Ludwig na soutěži vydobylo hned 5 stříbrných medailí. Oblíbená jakostní vína s přívlastkem najdete do 5. 9. v akci v prodejnách Billa za 109,90 Kč.
  • Mezi platinovými vítězi se umístilo také vinařství Znovín Znojmo. Jejich přívlastková vína pořídíte například v Globusu.
  • Delikátní vína od Vinofolu, který patří mezi další úspěšné soutěžící, najdete v Lidlu za akční cenu 129,90 Kč. Nabídka trvá do neděle 29. 8.
  • Oblíbená moravská a česká vína najdete také v prodejnách JIP, Tesco, Albert, Kaufland, CBA a dalších. Pokud chcete najít své oblíbené víno v akci, zadejte jeho název do vyhledávače na Kupi.cz.
Kam na dobré víno?

Jak správně degustovat kvalitní víno?

Kromě správné teploty vína, která se liší podle typu vína, je důležité zvolit si i správnou sklenici. Zpravidla slouží jiná sklenice na červené a jiná na bílé víno. Vhodnou teplotu vína k podávání najdete přímo na etiketě. Po vychlazení je dobré nalévat první doušky – sklenice vždy držte za dlouhou nožku, abyste si nápoj zbytečně nezahřívali rukou. Pak už jen zkoumejte víno všemi smysly – nejprve si užijte pohled na barvu, hustotu a čirost vína. Dalším krokem je přivonění – vždy u vnitřního okraje sklenky, nikoliv uprostřed. Aby se aromatické složky uvolnily, můžete skleničkou párkrát jemně zatočit. Nakonec přichází na řadu nejoblíbenější část – ochutnání. Napijte se a víno poválejte v ústech. Vychutnávejte, než doušek spolknete. Tak na vaše zdraví!

Tip: Chcete před ochutnáním (zejména u starších vín) víno provzdušnit? Poslouží proces dekantace – a přesně to je důvod, proč nápoj přelít do dekantéru. Oddělí se případné nečistoty či sedlina a víno plně rozvine svůj potenciál. Elegantní dekantéry, otvíráky na víno i designové skleničky najdete v letácích Tescomy a Orionu. Levnější alternativy nabízí také prodejny Kik a Pepco.