ČOI během jednoho dne zabavila na tržnici padělky za rekordních 24 milionů korun

Interiér vozidla ČOI se zabavenými padělky ČOI

Kontrolní akce České obchodní inspekce, která proběhla 25. srpna 2021 v tržnici Hatě, odhalila celkem 4 660 kusů padělků v hodnotě originálů téměř za 24 milionů korun. Jedná se o druhé největší zajištění padělků na tržnici Hatě za jediný den. Z hlediska sortimentu se jednalo zejména o padělanou obuv, oblečení a galanterii světových značek. Výrobky budou zlikvidovány, případně poskytnuty pro charitativní účely.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Eso Market nabízí svým zákazníkům mobilní aplikaci. Ze spotřebitelských družstev je první

Podle tiskového prohlášení, které ČOI vydala dnes v dopoledních hodinách, se ve středu vydalo 34 inspektorů Jihomoravského a Zlínského kraje společně s 30 příslušníky Policie ČR a zástupci ochranných známek do areálu tržnice v Hatích s cílem kontroly prodeje a skladování padělků.

Během neplánované akce došlo i na násilné otevírání zámků automobilů a skladovacích prostor za asistence policie ČR. Pravomoc, která umožňuje pracovníkům inspektorátu vstoupit do uzavřených prostor, platí od konce roku 2018 a kontroloři ji využívají téměř při každé akci.

Zboží porušující práva duševního vlastnictví bylo nalezeno a zajištěno na 31 místech. V rámci kontrolní akce bylo využito pravomoci České obchodní inspekce a byly otevřeny 2 osobní automobily a 3 vstupy nebytových prostor a 4 stánky, říká k výsledkům rozsáhlé kontrolní akce ředitel ČOI Inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček.

Modré pytle plné padělků, které jsou označeny ČOI kontrolními štítky ČOI

Co se stane se zabaveným zbožím?

Po vypracování všech odborných posudků potvrzujících zajištění padělků světových značek bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty a o propadnutí zboží. Výrobky budou následně zlikvidovány nebo předány k humanitárním účelům, vysvětluje tiskový mluvčí inspekce Jiří Fröhlich, co bude dál se zabavenými padělky.

Inspekce zahájila ve všech 31 případech správní řízení, ve kterém se rozhodne o výši pokuty. Za porušení zákona o ochraně spotřebitele může být v tomto případě uložena pokuta, a to až do výše 5 milionů korun.