Seznamte se s novým rostlinným nápojem! Švédové vynalezli bramborové mléko

Brambory na hromádce a za nimi dítě drží sklenici mléka Elizaveta Elesina / Shutterstock.com

Rostlinná mléka oproti klasickému kravskému šetří životní prostředí, navíc se neustále objevují nové zdroje, z nichž lze tento rostlinný nápoj připravit. Poslední trefou do černého tak je bramborové mléko – úžasně lahodné, krémové a k planetě ze všech rostlinných nápojů nejšetrnější.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Rostlinná mléka jsou zdravější nejen pro planetu

Okolo živočišného, respektive kravského mléka existuje mnoho teorií a názorů, a získalo tak nálepku velmi kontroverzní potraviny. To, jestli je živočišné mléko zdraví prospěšné, nebo ne, však není předmětem tohoto článku.

Tématem ale rozhodně je jeho náročnost na životní prostředí. Kravské mléko vede ve všech kategoriích – jak v emisích oxidu uhličitého a spotřeby půdy, tak v náročnosti na vodu. A je tedy logické, že lidé, jimž záleží na životním prostředí, se snaží najít nejvhodnější alternativu. Anebo tak zkrátka činí ze zdravotních důvodů, ať už kvůli laktózové intoleranci či alergii na mléko.

A právě rostlinná mléka jsou skvělou náhradou mléka živočišného. Kladou totiž daleko méně nároků na životní prostředí, půdu i vodu. Z rostlinných mlék je nejnáročnější na emise CO2 mléko rýžové, pro jeho produkci je potřeba také více vody, ale zato minimum půdy.

Suverénně nejvíce vody z rostlinných mlék ale potřebuje mléko z mandlí. Ani sójové mléko není s ohledem k životnímu prostředí nejlepší volbou, protože kvůli produkci sóji dochází k rozsáhlému odlesňování.

Za nejzdravější alternativu pro planetu tak doposud bylo považováno mléko ovesné, nicméně Švédové přicházejí s naprostou novinkou – mlékem z brambor.

Bramborové mléko je lepší alternativou i ostatních rostlinných mlék

Brambory jsou na pěstování velmi nenáročnou plodinou. Při jejich pěstování se totiž produkuje mnohem méně oxidu uhličitého (CO2), než vznikne při produkci klasického kravského mléka.

Ale brambory jsou dokonce méně náročné na CO2 než rostlinné alternativy mléka. Například v porovnání s pěstováním mandlí potřebují až 56x méně vody a v porovnání s ovsem vyžadují brambory přibližně jen polovinu půdy.

Bramborové mléko se tak zdá být perfektní alternativou nejen živočišným mlékům, ale také ostatním rostlinným. Na rozdíl od kravského, mandlového, ovesného a sójového mléka totiž neobsahuje to bramborové žádné alergeny.

Jak chutná bramborové mléko?

Určitě si teď říkáte, že toto mléko rozhodně stojí za vyzkoušení, ale co jeho chuť?! Ačkoli mléko pochází z brambor, nemusíte se bát, že byste pili něco, co připomíná naředěnou bramborovou kaši. Po bramborách rozhodně nechutná. Ba naopak je lahodné, krémové a dá se vyšlehat i na cappuccino.

Bohužel, bramborové mléko je zatím horkou novinkou, se kterou se nedávno vytasila švédská firma Veg of Lund, která tohle rostlinné mléko prodává pod značkou DUG. Koupit se ale dá v internetovém obchodě výrobce, jenž jej prodává v kartonu po 6 kusech, přičemž 1 litr stojí 12,5 liber plus poštovné.

Když není bramborové, ochutnejte sójové

Tipy, kde koupit levnější rostlinná mléka

Cena nového mléka z brambor je zatím hodně vysoko, tím nejlevnějším mlékem tak zůstává stále to, které je na přírodní zdroje nejnáročnější, tedy mléko kravské. Ani ostatní rostlinná mléka, která se u nás prodávají, ale nepatří zrovna k těm nejlevnějším, a proto se vyplatí sledovat akce v obchodech a případně si udělat zásobu, když kápnete na nějakou dobrou cenu.

Tím nejlevnějším tekutým rostlinným mlékem, které můžete u nás v obchodech koupit, je mléko sójové dmBio, které se v drogerii dm celoročně prodává za 29,90 Kč/l.

Za 49 Kč můžete až do 5. září v Bille koupit rostlinný nápoj kokosový Barista Dream & Joya. V akci jsou aktuálně také rostlinné nápoje Alpro Soya.

Alternativou tekutých rostlinných nápojů jsou nápoje práškové, které v supermarketech nejčastěji najdete pod značkou Zajíc. Sójový nápoj Zajíc můžete teď koupit za 49,90 Kč v Lidlu. Pokud máte raději práškovou variantu rostlinných nápojů, určitě si hlídejte akce i na ostatní „Zajíce“, prodávají se totiž ve verzi pohankové, rýžové, ovesné a kokosové.