Akvaponie – moderní a ekologický způsob pěstování zeleniny za pomoci ryb

Akvaponický systém se salátem ve skleníku Canva

I přesto, že se víc než dřív volá po ochraně české půdy a po šetrnějším hospodaření, podléhá čím dál vzácnější ornice neustále znehodnocování. Neschopnost a neochota zemědělských gigantů změnit způsob své činnosti vyvolává obavy o to, jestli nás za pár desítek let půda ještě vůbec bude schopná uživit. Neustále se proto hledají nové způsoby a cesty, které by dokázaly zemědělské hospodaření v produkci případně nahradit. Jednou z nejnovějších alternativ je akvaponie.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Farmaření budoucnosti?

Akvaponie vznikla spojením chovu ryb a snahy najít šetrnější způsob pěstování zeleniny. Obě části tvoří dohromady dokonalý oběhový systém. Funguje to tak, že se rybí výkaly přeměňují na roztok přírodního hnojiva, které ve směsi s vodou putuje k rostlinám, umístěným na vodní hladině. Kořeny rostlin tak získávají potřebné živiny a zároveň čistí vodu, jež se pak vrací zpět k rybám. Jediné, co takový systém potřebuje dodávat zvnějšku, je krmivo pro ryby. Výsledné produkty – zelenina, ryby i sazenice přitom dosahují biokvality.

Akvaponie a hydroponie, nebo záhony a pole?

Za normálních podmínek je k úspěšnému pěstování potřeba zejména úrodná půda, která plodinám dodá dostatek živin. Podle toho, jaké množství a v jakém složení jich ke svému růstu potřebují, mají jednotlivé druhy zeleniny rozdílné nároky na prostor kolem sebe. Plodiny je potřeba střídat a pěstovat zároveň rozmanité druhy, půdu nechat odpočívat a mnoho dalšího – je třeba zajistit dostatek vláhy, světla a ideálně si ještě přát příznivé počasí. Traduje se, že aby se čtyřčlenná rodina uživila, potřebuje zhruba hektar půdy. Protože ale hrozí, že půda nás za několik desítek let nebude schopná všechny uživit, hledají se alternativy, které by ji do budoucna mohly doplnit, případně nahradit.

Největší výhodou akvaponie je možnost celoročního pěstování plodin, vysoká míra řízení a kontroly pěstebních podmínek i podstatně nízké nároky na prostor. Například hektarová farma Kaly, která společnosti Future Farming slouží především jako vývojová základna, má maximální projektovanou kapacitu 45 tun zeleniny a 50 tun ryb ročně, navíc se počítá i s dalšími produkty rostlinné a rybí výroby i s prodejem sazenic či přebytečného hnojiva z rybích výkalů. Jako výrazná nevýhoda se zatím jeví vysoké nároky na energii, která je navíc stále nákladnější.

Stejně jako u akvaponie, i u hydroponie jde o způsob pěstování bez půdy. Rozdíl je v tom, že výživu nezajišťuje hnojivo z rybích exkrementů ani hydroponické médium (perlit, kokosové vlákno nebo keramzit), do něhož jsou rostliny usazené, ale živný roztok. Hydroponické pěstování tak nezávisí na chovu ryb a hravě si ho proto můžete vyzkoušet třeba i sami doma. K pěstování v uzavřených prostorech potřebujete navíc vhodné světlo a ventilaci vzduchu.

Akvaponické pěstování v Čechách

V Česku se už s akvaponickým pěstováním v několika případech experimentovalo, prozatím ale víceméně bezúspěšně. Přestože se jedná o neotřelé spojení ochrany životního prostředí, zelené ekonomiky a byznysu, na světlo se projekty na této bázi dostávají spíše pomaleji. Sérii nepovedených akvaponických pokusů v Česku přerušila až domácí akvaponická společnost Flenexa Plus v Přáslavicích, jejíž produkci odebírá několik restaurací a také řetězec Globus. I po čtyřech letech vývoje ale dosahuje obratu jen v řádu desítek tisíc korun ročně.

Změnit situaci by mohla brněnská firma Future Farming, založená v roce 2018. Společnost má v tuto chvíli akvaponickou vývojovou základnu, jednu plně komerční farmu a plán na stavbu několika dalších. Zájem o její technologii je i v zahraničí. Celý ambiciózní projekt tak vychází na stovky milionů korun. Není proto divu, že Future Farming stále shání nové investory, kterým výměnou za finanční podporu nabízí dluhopisy firmy. Doposud se tak společnosti podařilo získat 150 milionů korun. Podaří se jí s takovou pomocí konečně prolomit české akvaponické ledy?

Akvaponie a hydroponie v domácnostech

Zatímco zahradníci-akvaristi si zatím nemají možnost ve svých domácích akváriích vypěstovat zároveň saláty ani jinou zeleninu, fanoušci zahradničení a nových technologií si malé hydroponické systémy už do svých domovů pořídit mohou:

  • Hydroponic garden SNR 001 je ideální na čerstvé bylinky, květiny nebo drobnou zeleninu. Radost jistě udělá každému začátečníkovi. Automatická kuchyňská zahrádka se o celý pěstební proces stará v podstatě sama – od lenivého zahradníka potřebuje pomoci hlavně se sklizní (cena 1 690 Kč, Likvidaceskladueu.cz).
  • S chytrými květináči Click&Grow si můžete v domácnostech hravě a bez námahy pěstovat čerstvou zeleninu v podstatě celoročně. Designové nádoby se samy efektivně starají o to, aby měly rostliny neustále vše, co potřebují přesně v poměru, v jakém potřebují. Systém funguje na bázi hydroponie a jeho součástí je i vestavěné osvětlení podporující zdravý růst rostlin. Click&Grow nabízí květináče v několika velikostech (cena 2 290 Kč, Mall.cz).
  • Hydroponický systém Urban Bamboo od značky Blumfeldt můžete mít postavený klidně v kuchyni a pěstovat v něm bylinky, zeleninu nebo třeba pokojové rostliny. Pojme až 12 sazenic najednou a je řízen automaticky inteligentním systémem ovládání (cena 3 699 Kč, Blumfeldt.cz).
  • Pokud jste víc než fanoušek designu a nových technologií milovník zahradničení a hydroponii si chcete vyzkoušet klidně i ve větším a méně designovém měřítku, nabízí se vám na trhu například větší kapková závlaha Atami WILMA XXL s 16 pěstebními 11l květináči. Pořizovací cena je sice vyšší, ovšem celý systém je nízkoenergetický a nízkoúdržbový – čerpadlo a časovač na závlahu i hnojení se o celý proces pěstování postarají téměř bez vaší pomoci (cena 5 999 Kč, Higarden.cz).