Cena másla opět výrazně stoupá. V nejbližší době pravděpodobně ani nezlevní

Rozkrojené máslo na stole s nožem Dream79 / Shutterstock.com

V následujících dnech bude v obchodech na zákazníky čekat u chladicích boxů nemilé překvapení. Ceny másla se opět zvyšují a situace začíná připomínat rok 2017, kdy se dostaly na nezvyklé maximum. Za kolik nyní máslo v supermarketech a hypermarketech koupíte, a co je důvodem jeho aktuálního zdražování?

Přečtěte si také

Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle? Záleží na typu, parametrech i vašich zkušenostech

Spotřebitelé si připlatí kvůli ceně mléka i začátku školního roku

Více než 50 korun za kostku másla? Realita, která se vrací na pulty obchodů. Podle Potravinářské komory bude v následujících dnech čerstvé české máslo opět zdražovat. Důvodů je hned několik. Jednak rostou výkupní ceny mléka, ale i vstupní náklady na výrobu, což mlékárny nutí ceny másel zvyšovat.

Na vině je také poptávka převyšující vyrobené množství. Vliv má i sezóna, protože podle statistik poptávka po máslech (a ostatních mléčných výrobcích) roste právě se začátkem školního roku. Není proto důvod, aby výrobci ceny snižovali a v nejbližší době podle odborníků ani nebudou.

Jak je to s cenami másla nyní?

Podle dat Tržního informačního systému ČR z července 2021 byla průměrná cena, za kterou české mlékárny letos v červnu prodávaly kilogram másla (ve spotřebitelském 250g balení) 123,67 Kč/kg. V červenci cena této potraviny vzrostla o 3,28 Kč/kg (tedy o 2,6 %) na 126,95 Kč/kg, což při srovnání s červencem 2020 znamená nárůst ceny o téměř 10 korun (přesněji o 8,2 %).

Jak vyplývá z údajů uvedených na portále Kupi.cz, v současné době se běžná cena másel tradičních českých značek (Milko, Moravia, Tatra nebo Jihočeská Madeta) pohybuje kolem 47–55 Kč za balení 250 g. Narazíte-li na máslo ve slevě, pak zaplatíte o cca 26–30 % méně, tedy v akci seženete másla uvedených značek za 34,90–39,90 Kč. Z toho vyplývá, že i zlevněná másla v akci jsou dražší, než byla běžná průměrná cena této komodity v minulých měsících.

Tabulka se slevami na máslo za období červen až srpen 2021 Kupi.cz
Kam na máslo v akci?

Pozor na levnější výrobky ze zahraničí

Obchody se zákazníkům do jisté míry snaží dražší másla kompenzovat levnějšími produkty dovezenými ze zahraničí (např. z Polska, z Německa nebo z Belgie). U těch je ovšem nutné počítat s tím, že se nejedná o másla čerstvá, jako je tomu u těch českých. Velmi často se zahraniční másla vyrábí z tzv. hmotných rezerv, což znamená, že byla skladována zmrazená, často i déle než rok, a to se samozřejmě odráží na jejich kvalitě.

  • Tip: Nejčerstvější máslo si můžete vyrobit sami doma. Postačí vám k tomu pouze jedna surovina: smetana ke šlehání. Pokud si budete chtít práci usnadnit, dají se pořídit speciální šlehače na domácí máslo. Levnější ruční seženete i do dvou stovek (např. Nádoba na přípravu másla TESCOMA DELLA CASA za 179 Kč), dražší začínají na tisícovce (Máselnice na výrobu domácího másla Kilner od cca 1 100 Kč) a existují i elektrické, které zastanou veškerou práci za vás (např. Elektrická máselnice na výrobu másla MOTOR SICH MBE-6, na internetu za 6 330 Kč).

Máslo vám doma déle vydrží díky máselnici i speciálním nožům

Aby vám zakoupené máslo doma vydrželo co nejdéle dobré, vyplatí se pořídit si na něj máselničku (či máslenku, máselnici), která jej udrží po delší dobu čerstvé a chutné. A to při servírování i skladování v lednici.

Máslenka v akci

Skvělým způsobem, jak máslem neplýtvat, je také pořízení speciálního nože na máslo. Je navržen tak, aby i ze ztuhlého másla z lednice dokázal nabrat tenký plátek a nikoliv zbytečně tlustou vrstvu, jako se to většinou daří s obyčejným nožem příborovým. Máslo se s ním roztírá mnohem jednodušeji a využijete ho i pro mazání krémových či tavených sýrů, tvarohových pomazánek, paštik, rostlinných tuků apod.

V obchodech můžete vybírat z několika typů nožů na máslo. Existují hladké zaoblené (dřevěné či kovové), dekorační, vroubkované nebo speciální, které mají nad čepelí řadu malých dírek a fungují tak trochu jako struhadlo. Při seškrabávání másla z něj vytvářejí drobné podlouhlé nitky, které rychleji měknou a opravdu snadno se roztírají. Tyto nože seženete na internetu od 119 Kč.