Evropou se šíří virus napadající rajčata a papriky. Škody na úrodě mohou být závratné

Košík s potlučenými a napadenými paprikami Rawpixel.com / Shutterstock.com

Evropskou úrodu rajčat a paprik i nadále ničí zákeřný virus, který pro pěstitele představuje vážnou hrozbu. Aktuálně s ním bojuje nejméně 15 států. V našem článku se dočtete, co tento virus způsobuje, jak moc je nebezpečný, zda má nějaký dopad na aktuální ceny rajčat a paprik v supermarketech i to, zda by se ho měli obávat běžní pěstitelé, kteří kupují osiva a sadby v obchodech.

Přečtěte si také

Obaly se zmenšují, informací přibývá. Příliš textu na obalech potravin by mohly vyřešit QR kódy

Virus hnědé vrásčitosti napadá pouze rajčata a papriky. Jedním z projevů nákazy jsou patrné žluté či hnědé skvrny na plodech, zvrásněný povrch nebo deformovaný tvar. Ačkoliv není tento virus nebezpečný pro lidi, výrazně snižuje kvalitu plodů a činí je nejedlými a neprodejnými. Škody proto mohou být pro pěstitele katastrofické.

Virus se loni objevil i v Česku

Poprvé se virus objevil v roce 2014 na Blízkém východě, o čtyři roky později dorazil do Evropy. Loni, tedy v roce 2020 byl jeho výskyt zaznamenán také v České republice. A ačkoliv se se podařilo zamezit jeho šíření a ohniska byla vymýcena, jeho přítomnost v mnoha zemích Evropy představuje i nadále riziko, že k nám bude choroba opětovně zavlečená.

Podle zemědělského ústavu aktuálně s nákazou bojuje nejméně 14 evropských států (konkrétně Belgie, Bulharsko, Francie, Itálie, Kypr, Maďarsko, Nizozemsko, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, Řecko, Slovinsko, Španělsko) a také Velké Británie.

Domácí i zahraniční osivo rajčat a paprik se přísně kontroluje

Problémem je, že na semenech dokáže virus přetrvávat i několik let a současně se velmi snadno přenáší, především ve sklenících. Šířit se může mnoha způsoby – vodou, půdou, pomocí opylovačů i oděvem pěstitelů.

Kvůli šíření viru hnědé vrásčitosti plodů rajčat zavedla v roce 2019 Evropská unie opatření, která platí pro všechny členské státy. Ty mají například povinnost přísně kontrolovat osiva v tuzemských skladech i od zahraničních dodavatelů a případné pozitivní nálezy v osivu či sadbě ihned likvidovat. Nemělo by se proto stát, že si vir přinesete z obchodu na vlastní záhon.

Utrhněte si sladká rajčata v akci

Jsou virem ohroženy ceny paprik a rajčat v našich obchodech?

V současné době se dá říci, že nejsou. Od července do září je u nás totiž sezóna rajčat i paprik, což znamená, že se na pulty obchodů dostávají čerstvé plody z tuzemské produkce, které se nemusí dovážet a jejich cena je nejnižší v roce. Platí to hlavně u paprik, které byly právě kvůli počasí i nutnému dovozu ještě před pár měsíci dražší než třeba kilo hovězího masa.

Papriky aktuálně najdete v akcích mnoha supermarketů a hypermarketů. Cena po slevě se nejčastěji pohybuje u červených paprik kolem 39,90 Kč/kg, u zelených kolem 20 Kč/kg.

Při pěstování rajčat a paprik je důležitá prevence i ochrana před škůdci

Virus hnědé vrásčitosti ovšem není zdaleka jediným virovým onemocněním těchto plodů. Mnohem častější a typičtější jsou pro naši úrodu například nákazy jako virus mozaiky okurky, bronzovitost rajčete či skvrnitost papriky a rajčete.

Všechny tyto typy chorob způsobují skvrny na plodech a různý stupeň jejich zmenšování či deformace. Napadené rostliny musí být většinou úplně zlikvidovány. Virová onemocnění se u rajčat a paprik nejčastěji šíří pomocí škůdců, jako jsou mšice nebo třásněnky.

  • K jejich indikaci slouží modré lepové desky, které zakoupíte za cenu od 55 Kč/sada 5 ks.
  • Ochranné postřiky existují v obchodech v několika variantách – chemické, na bázi přírodních olejů (např. levnější přípravek Karanimba Mikro, který seženete do stovky, nebo potom dražší Floraservis Neemazal TS).
  • Zvolit lze i biologické metody – nasazují se živé dravé roztoče nebo dravé ploštice, které požírají škůdce a ochraňují rostliny rajčat a paprik.

Zdraví rostlin zajistí i speciální hnojiva

Existují také hnojiva přímo určená pro pěstování rajčat a paprik, která kromě výživy obsahují látky proti onemocněním, případně látky působící regeneračně při poškození chorobami a škůdci. Z levnějších se například jedná o výrobek AGRO Vitality Komplex rajče a paprika (cena od 89 Kč/1 l) nebo Hnojivo KRISTALON zdravé rajče a paprika (na internetu koupíte od 79 Kč/500 g).

Výskyt škůdců se na rostlinách paprik a rajčat rozhodně nevyplatí podceňovat. Velice snadno byste mohli přijít o celou úrodu.