Zašlé spáry v koupelně? Vraťte jim bělost snadno a za pár korun

Zašlé spáry vyčistíte pomocí obyčejných surovin, co máte běžně doma. Canva

Zašlým spárám se ani při pravidelném uklízení časem nevyhnete. Abyste nemuseli trávit hodiny jejich drhnutím, poradíme vám triky, díky kterým vyčistíte spáry raz dva. Práci vám usnadní nejen speciální přípravky, ale i suroviny, co máte běžně doma. Po čem tedy sáhnout?

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Osvědčené babské rady na zašlé spáry

Způsobů, jak zašlé spáry vyčistit, je mnoho. Pro ty, kteří by chtěli dát přednost přírodním metodám před chemickými přípravky, máme dobrou zprávu. Spárám vrátíte bělost i pomocí obyčejných surovin. Mezi osvědčené patří tyto kombinace:

  • Jedlá soda, kypřicí prášek a teplá voda – suroviny postupně přidávejte do misky, aby se vytvořila kašovitá směs.
  • Citronová šťáva a soda – potřebovat budete ½ šálku jedlé sody a ⅓ šálku citronové šťávy.
  • Ocet a jedlá soda – v podobném poměru jako citronovou šťávu a sodu smíchejte také sodu s octem, aby vznikla pasta.
  • Soda a bělidlo na prádlo – smíchejte ¼ šálku bělidla a ¾ šálku jedlé sody.

Po smíchání daných surovin by měla vzniknout hustší směs, která se vám bude snadno nanášet. Na zašlé spáry ji aplikujte ideálně pomocí zubního kartáčku a nechte zhruba půl hodiny působit. Kartáčkem pak spáry chvilku drhněte, dokud nebudou opět zářivě bílé.

Čištění pomocí amoniaku nebo odlakovače na nehty

Nejen se špínou, nýbrž i s plísněmi si hravě poradí amoniak. Ten smíchejte ideálně v poměru jeden díl amoniaku na tři díly vody, nebo ho můžete koupit už namíchaný jako čpavkovou vodu. Tímto roztokem pak spáry drhněte houbičkou nebo hadrem.

Někomu se při úklidu osvědčil také obyčejný odlakovač na nehty. Nevýhodou je ale jeho silný zápach, proto tuto metodu raději nezkoušejte, pokud nemáte možnost otevřít v koupelně okno a vyvětrat.

Kdo by nechtěl mít stále zářivě bílé spáry v koupelně, že? Canva

Vyhněte se zašlým spárám

Máte spáry nové nebo právě vyčištěné a rádi byste si udrželi jejich bělost co nejdéle? Jednou z možností je použití parafínové svíčky, která navíc zvládne odstranit i zbylou špínu. Stačí jejím tupým koncem systematicky přejíždět spáry mezi kachličkami, aby se vosk dostal opravdu všude. Ten pak bude odpuzovat vodu i nečistoty a spáry zůstanou bílé.

Doporučujeme také nepoužívat na čištění spár tekutý písek a jiné prostředky obsahující abrazivní složku. Naruší povrch spáry a nečistoty se na ni poté budou snáz usazovat.

Sáhnout můžete i po pomocnících z obchodu

Pokud vašim spárám žádná z domácích metod nepomůže, nebo se vám ani nechce zkoušet, můžete sáhnout po speciálních prostředcích či elektrických čističích. Tyto metody jsou finančně náročnější, ale budete s nimi mít při úklidu méně práce.

K čištění zašlých spár nepotřebujete speciální chemické přípravky. Canva

Přípravky určené k bělení spár

Na trhu je dnes řada chemických přípravků přímo určených na čištění spár. S těmi pracujte přímo dle návodu a nejlépe v ochranných rukavicích.

Mezi oblíbené patří například Fixinela Perfekt Na spáry 500 ml, kterou v Teta drogerie pořídíte za 76,90 Kč. Vedle nešlápnete ani se Savem proti plísním ve spreji 500 ml. Ten v drogerii DM koupíte za 104 Kč.

Ruční parní čistič

Nejen se zašlými spáry si hravě poradí parní čistič. Ten pomocí horké páry účinně čistí a dezinfikuje nejrůznější povrchy. To vše bez jakékoliv chemie, takže je jeho použití ekologické a šetrné. Doporučujeme například:

  • SILVERCREST Ruční parní čistič SDR 1100 B2 – tento ruční parní čistič pořídíte na lidl-shop.cz již za 599 Kč.
  • Parní čistič ETA Aquasim PRO 1265 90000 žlutý – v Datartu nyní koupíte za 799 Kč.
  • Concept CP1010 Perfect Clean – parní čistič seženete v prodejnách či na e-shopu Electro World za 1 399 Kč.

Tip na závěr: Zkusili jste spáry vyčistit mnoha způsoby a stále nejste s výsledkem spokojeni? Můžete je přespárovat. Práce to není jednoduchá, ale výsledek za to stojí.