Navraťte svým spotřebičům mládí! Pomůže vám obyčejný ocet

Udržujte pračku i další spotřebiče v dobrém stavu. Canva

Všichni se potýkáme s vodním kamenem, mastnotou nebo přebytkem prachu. Nenechávejme své spotřebiče trpět! Zajistěme jim delší životnost správnou péčí. Co nezanedbat a čím se intenzivně zabývat? Poradíme vám!

Přečtěte si také

Zatočte s impulzivními nákupy. 5 manipulativních triků, které nás nutí utrácet

Nenechme pračku hnít!

Prvním takovým případem je pračka. Jak se k ní chováte? Co pro ni děláte? Pečujete o ni nějak? Možná se právě divíte a říkáte si, co bychom měli dělat pro pračku? Jsou to maličkosti. Jen se přesvědčte sami.

Pravidla, díky nimž nám pračka déle vydrží

  1. Po vyprání prádla nechme otevřená dvířka, aby vnitřek pračky vyschnul.
  2. Jednou za čas vyčistěme filtr. Jistě v něm najdeme nějaký odpad, který tam rozhodně nepatří.
  3. Občas projeďme prací cyklus bez prádla, avšak s běžnými přípravky.
  4. Když pračku stěhujeme, připevňujme buben speciálními šrouby.

Co nám jinak hrozí?

Předčasný konec fungování pračky může přijít tak jako tak, nezájem o ni však její stav jenom zhoršuje. Dejme si tedy do kalendáře poznámku na každý měsíc. Jediný den, kdy pračce věnujeme trochu času a dáme ji „do pucu“.

Tip: Na vymytí pračky použijte ocet. Zbaví vás nečistot a vodního kamene. Pokud jste navíc zapomněli otevřít její dvířka, ocet ji zbaví nepříjemného zápachu. Vyzkoušejte ho! Pokud ovšem máte raději produkty přímo určené k údržbě pračky, kupte si některý z čističů, které vás zbaví zápachu, vodního kamene i usazenin.

Zápach z pračky se může dostat i do prádla. Canva

Vodní kámen v čaji? Minulost!

Znáte ten pocit, když labužnicky vdechnete vůni horkého čaje a… ejhle. V hrnečku plave celé hejno jakýchsi bílých částic. Hned je po chuti. Vodní kámen dokáže znepříjemnit život nejen nám, ale i naší varné konvici. A co teprve ten trapas, když úlomky kamene plavou v čaji návštěvě! Máme pro vás jednoduchý tip, který nepříjemnostem učiní přítrž.

Jakou máme vodu?

Četnost tvorby vodního kamene závisí na našem místě pobytu. Některá místa mají měkkou vodu a o vodním kameni nemají takřka tušení. Naopak lidé, kteří žijí v oblasti s tvrdou vodou, mají opravdu problém. Během týdne je vše, co s ní přijde do kontaktu, pokryto vodním kamenem. Bez slitování.

Neuchylujme se k drahým řešením!

Odborníci často radí, abychom používali balenou vodu. Toto řešení je však nejen velmi drahé a neekologické, nýbrž také dlouhodobě neúnosné. Máme pro vás mnohem levnější způsob, který zabere jen okamžik!

Ocet ve zbrani

Vsadíme na ocet, který varnou konvici nablýská za pár chvil. Jak na to? Nalijeme do ní minimální objem vody a dolijeme zhruba 200 ml octa. Pozor, připravme se na intenzivní zápach. Necháme vařit, jako bychom si chystali čaj, a po uvaření vylijeme. Nalijeme znovu čistou vodu a uvaříme. Po vylití této dávky už můžeme konvici normálně používat. Proč je druhá dávka nezbytná? Druhá várka zbavuje konvici octového odéru, který by se jinak přenesl do čaje či kávy.

Tip: Protože k očistě domácnosti spotřebujete velké množství octa, najděte ho ve slevě na Kupi.cz.

Neignorujme kávovar!

Kávovar nás často varuje, že potřebuje odvápnit. Nenechávejme to až „na pak“. Ubližujeme tím nejen přístroji, ale také snižujeme kvalitu připravené kávy. Poctivě vybírejme odvápňovací přípravky, které jsou k tomuto účelu určené.