5 praktických tipů, jak zařídit kuchyň, abyste měli vše při ruce

Kuchyňská linka s ostrůvkem a barovými židlemi Breadmaker / Shutterstock.com

Víte, jak prakticky urovnat věci, které v kuchyni potřebujete mít po ruce? Ať už kuchyni máte dávno po rekonstrukci, nebo její uspořádání teprve plánujete, nezapomeňte na organizaci a ergonomii.

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Kuchyň je místo, kde se schází celá rodina

Patří mezi nejvytíženější místnosti domu a je pomyslným středobodem domácnosti – přesně tím, kde se žije, vaří, uklízí. Proto si v ní pohrajte s organizací, díky které zavládne pořádek a přehlednost. Čím se řídit a bez čeho se rozhodně neobejdete?

Důležité osvětlení

Osvětlení kuchyně je často opomíjeným bodem plánování, přestože právě kvalitní světlo je při vaření nebo při práci tak důležité. Svítidlo přitom neposlouží jen při večerní hrátkách s ingrediencemi, ale také nastaví celkovou atmosféru místnosti.

Zvolili jste nedostatečné osvětlení? Nevadí. Doplňte do kuchyně praktické LED pásky, které snadno umístíte na nábytek, spodní část skříněk linky, ostrůvek a podobně – tedy tam, kde potřebujete více světla. Takové detaily mohou vypadat zajímavě, a navíc doplní stávající svítidla.

Méně mastnoty, více radosti

Pokud vám v kuchyni společnost zatím nedělá, rozhodně je dobré ji pořídit – řeč je samozřejmě o výkonné digestoři. Odsávání par vám usnadní udržování pořádku a znásobí radost z vaření. Také v tomto případě už můžete volit mezi mnoha praktickými, efektivními a designovými řešeními – od stylových stropních odsavačů par po ty integrované ve varné desce či v jejím bezprostředním okolí. A že máte málo místa? Menší digestoř snadno připevníte k horní skříňce nad sporákem nebo varnou deskou.

Sbohem, nepořádku!

Určitě to znáte: kam v kuchyni neumístíte organizér nebo praktické přihrádky, tam nastane chaos. Abyste měli stále uklizené a uspořádané nádobí a doplňky ve skříňkách a zásuvkách kuchyňské linky, případně ostrůvku, nezapomeňte, že je dobré si dopředu projít úložné prostory a sepsat si, kam všude je vhodné umístit organizéry. Rozhodně se hodí do zmíněných zásuvek a menších skříněk, tedy tam, kde ukládáte drobnosti. Vyberte si plastové, bambusové, dřevěné – záleží na tom, které organizéry podtrhnou styl vaší kuchyně.

Mladý pár proti sobě v kuchyni pro zábavu bojuje naběračkami fizkes / Shutterstock.com

Nebojte se dekorovat kuchyň

Kdo má rád minimalističtější prostory, ten by se měl tímto odstavcem řídit spíše minimálně. Vy ostatní však můžete hravě dekorovat pomocí všech pomůcek, které chcete mít při ruce. Kuchyni kromě dekorací mohou ozdobit různé stojánky a závěsy, na které umístíte drobné nádobí, nože nebo jiné kuchyňské náčiní.

V trendy kuchyni zabodujete dokonce i viditelným nádobím – třeba v atraktivním měděném provedení. I v tomto případě otevřenější organizace kuchyně nicméně platí: méně je více. Když si navrhnete drobná viditelná řešení na míru, vytvoříte příjemné a zabydlené dojmy.

Nejste si jistí?

Nevíte, čím začít? Začněte jednoduše sepisováním. Zamyslete se ještě před nákupem organizérů a kuchyňských pomůcek nad tím, co v kuchyni vyhovuje vašim potřebám. Nechybí něco mycí či varné zóně? Nebo v zóně skladování? Kde máte mezeru v organizaci? Stačí si sepsat pár bodů, na které navážete seznamem pomůcek. Pak už jen hurá do zařizování – a práce v kuchyni vás bude bavit ještě více. Co si tak něco dobrého uvařit?

Tip: Kde pořídit dostupné, ale i estetické pomůcky a organizéry do kuchyně? Akce najdete na Kupi.cz, nahlédněte do letáků Orion, Tescomy a Kitosu, překvapit vás mohou i Pepco a Kik.