Celer: Všelék, nebo jen všemi přeceňovaná potravina?

Celer: Všelék, nebo jen všemi přeceňovaná potravina? Hans Braxmeier / Pixabay.com

Celer, správně miřík celer, je dvouletá bylina, patřící do čeledě miříkovitých. Na trhu se můžeme setkat jak s celerem bulvovým, tak i s řapíkatým a listovým. Využít a spotřebovat se dají bulvy, listy i semena, u řapíkatého však pouze listy, především tedy jejich řapíky. A právě okolo celeru a jeho léčivých účinků se v poslední době strhl obrovský boom. Je opravdu takovým zázrakem, nebo jen průměrnou zeleninou?

Přečtěte si také

Dřevěné palety jsou v obchodech mnohem hygieničtější než ty plastové, potvrdila studie
Dřevěné palety jsou v obchodech mnohem hygieničtější než ty plastové, potvrdila studie

Kde se celer vzal a co je zač?

Celer je známý přibližně od prvního tisíciletí, a dokonce se o něm zmiňoval samotný Homér ve své Odyssee. Listy zdobily vítěze her, květy ve věncích zase hrobky. Jeho semeno využívali léčitelé ajurvédské medicíny jako diuretikum, také s ním léčili nachlazení, chřipku, zažívací potíže, artritidu nebo nemoci jater či sleziny. K lékařským účelům sloužil i za dob Ludvíka XIV., tehdy se začal používat rovněž jako dochucovadlo. Temné období zažil snad jen v době eklektismu – v 19. století, kdy byl považován za pouhou slabou náhražku petržele.

Bohatství uvnitř celeru

Celer jako takový je plný cenných látek. Obsahuje hned několik vitamínů – provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E a K. Také éterické oleje, které mohou za jeho typické aroma, a navíc chrání rostlinu před plísněmi, působí antibakteriálně a antimykoticky. Dále v celeru najdeme množství minerálů jako jsou draslík, hořčík, chrom, jód, sodík, vápník, zinek nebo železo. Také mastné kyseliny, aminokyseliny a mnoho dalšího. Celkově tak pozitivně působí snad na každou část našeho těla. Od zmíněného trávicího ústrojí, přes dýchací cesty, močový měchýř a ledviny, až po pleť, vlasy, nehty nebo mozek a nervy. Není tedy ani nejmenších pochyb o tom, že celer je právem vyzdvihovanou zeleninou.

Celer je plný zdraví prospěšných látek Just killing time / Pixabay.com

Uleví od zažívacích potíží, pomůže zhubnout

Podpora správného trávení, chuti k jídlu i omezení plynatosti, to vše příznivě ovlivňují hlavně semena celeru. Ale ani taková celerová šťáva nebo salát nejsou v tomto případě k zahození. A nálev z natě je přímo lékem používaným při plynatosti a střevních kolikách. Také je pro trávicí ústrojí přirozeně antibakteriální.

Co se týká hubnutí, ani tady se celer nenechal zahanbit. Je ideální potravinou pro redukci váhy a zbavení se tuku. Vhodný je při běžných dietách i pro lidi trpící silnou obezitou. Jeho účinnost spočívá ve stabilizaci cukru v krvi, navíc je nízkokalorický – na 100 g připadá jen 19 kcal a obsahuje pouze vodu a vlákninu. Kromě toho má tzv. negativní kalorie, jejichž trávením se hubne výrazněji. Tím, že je nízkoenergetický, by však neměl být samostatnou složkou jídelníčku, dobré je konzumovat jej ve všech podobách.

Celer je ideální potravinou pro redukci váhy a zbavení se tuku lovepetforever / Pixabay.com

Stop akné i lupům

Řapíkatý celer obsahuje bioaktivní flavonoid apigenin, který je známý pro své protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné účinky. Díky němu je celer schopný snížit projevy akné, v mnoha případech tento problém dokonce úplně vyléčit. Pozitivně působí i na léčbu perionální dermatitidy a chronických ekzémů. Odvar z celerové natě, pár minut povařené, příznivě redukuje tvorbu lupů, stačí si jen pravidelně omývat vlasy vychladlým roztokem několikrát týdně.

Mírní cukrovku a snižuje cholesterol

Glykokvin obsažený v celeru je látka s podobným účinkem jako inzulin. Snižuje tedy hladinu cukru v krvi, a celer se tak stává více než vhodnou zeleninou pro diabetiky. Kromě toho je schopen snížit také hladinu špatného cholesterolu, obsahuje hodně vlákniny, rozšiřuje cévy a pročišťuje krev. Jeho pozitivní účinky na vliv cholesterolu v krvi potvrzují i studie Chicagské univerzity nebo laboratorní výzkum v Singapuru. Pro snížení cholesterolu by se měl pravidelně konzumovat nejlépe celer syrový nebo připravený v páře.

Celer lze konzumovat na mnoho způsobů silviarita / Pixabay.com

A na co ještě?

Kromě výše zmíněného je celer schopen zmírnit bolestivé záněty v těle. Je to přírodní diuretikum – odstraňuje krystaly kyseliny močové, které se hromadí kolem kloubů a zhoršují pohyblivost. Snižuje hodnoty krevního tlaku, pozitivně působí na funkci srdce nebo upravuje nepravidelnou menstruaci, také ovlivňuje mužskou potenci. Má uklidňující účinky, dokonce jej psychologové doporučují lidem, kteří trpí panikou. Zabraňuje ztrátě paměti, zbavuje stresu nebo pomáhá usnout. Řeší potíže s překyselením a obsahuje přirozené soli nezbytné pro naše zdraví. Množství vitamínu A ovlivňuje zdraví očí a zabraňuje poruchám zraku. A na závěr – bojuje proti rakovině zabíjením pankreatických nádorových buněk. To a mnohem víc. Celer zkrátka není žádnou malou rybou, ale pořádně neobyčejnou zeleninou.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!