Recepty z tvarůžků, které stojí za vyzkoušení

Výrazné tvarůžky jsou vynikající nejen k pivu, ale také k vínu Pixabay

Tradiční moravský zrající sýr, vyráběný z odtučněného mléka, vás buď neosloví, nebo naopak dokonale ohromí. Jaké recepty si z tolik populárních tvarůžků připravit? Překvapivě lahodné, jednoduché a delikátní. Seznamte se, takhle úžasné pokrmy vykouzlíte ze syrečků.

Přečtěte si také

Od pátku 18. 9. musí mít roušku děti ve škole i při vyučování. Restaurace povinně zavřou na noc
Od pátku 18. 9. musí mít roušku děti ve škole i při vyučování. Restaurace povinně zavřou na noc

Tvarůžkový tataráček

Možná vám nezavoní, ale rozhodně vám zachutná. Máte-li chuť na tvarůžky, vyzkoušejte naši verzi tataráku. Tato elegantní pochoutka překvapí dámy i pořádné chlapy. Vyzkoušejte ji, potřebujete:

  • 200 g olomouckých tvarůžků
  • 1/2 červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 3 lžíce nasekané pažitky
  • 1 čerstvou červenou chilli papričku, nasekanou nadrobno
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce piva
  • drcený kmín a sladkou papriku
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 1 lžičku worcestrové omáčky
  • ředkvičky na ozdobení
  • topinky k podávání

Jak na tvarůžkový tatarák? Nakrájené tvarůžky smíchejte s cibulí, pažitkou, chilli, lžící oleje a piva. Osolte, přidejte špetku pepře a kmínu. Zbylé ingredience spojte v lahodný dresink. Podávejte na topinkách, tvarůžky jemně poprašte mletou paprikou, zakápněte dresinkem a ozdobte ředkvičkou. Nechte si chutnat.

Tvarůžky mají mnoho využití ve studené i teplé kuchyni Chmee2 / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Tvarůžkové smaženky

Vydatná svačina, kterou jistě znáte, ovšem zde s malým přídavkem ve formě tvarůžků. Smaženka se vám bude hodit, ať už máte chuť na zajímavou snídani nebo toužíte připravit svačinu na procházku do lesa. Připravte si:

  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 25 g tvarůžků
  • 2 lžíce strouhanky
  • hořčici
  • 1/4 cibule
  • sůl a pepř
  • lžíce oleje

Nastrouhané tvarůžky smíchejte s mlékem, hořčicí, strouhankou a na závěr dokořeňte dle chuti. Směs vlijte na rozpálenou pánev a osmahněte z obou stran. Podávejte s chlebem, hořčicí a cibulí. 

Smažené tvarůžky

Dilema, jestli dát přednost smaženému sýru nebo smaženým tvarůžkům, možná dobře znáte. Když je milujete, není co řešit. Jak ale připravit smažené tvarůžky, aby nevytekly? Rádi vám poradíme. Připravte si:

  • tvarůžky
  • strouhanku
  • 2 vejce
  • hladkou mouku
  • šunku
  • párátka
  • špetku soli
  • dvě lžíce oleje

Tvarůžky nejprve obalte v plátku šunky a spojte párátkem. Teprve pak následuje klasický postup, známý jako trojobal. Takto by syrečky neměly vytéci. Druhou variantou, pokud si přejete vynechat šunku, je obalit tvarůžky standardně a poté je na chvíli přemístit do mrazáku.

Tip: Chcete-li mít jistotu, zopakujte trojobal 2x – tvarůžky pak smažte na rozpálené pánvi. Podávejte s brambory či hranolkami – zkrátka tak, jak máte rádi.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!