Výběr dětské autosedačky nepodceňujte, nevhodná vaše dítě neochrání. Víte, čeho si musíte všimnout?

Rozhodujícím parametrem při výběru autosedačky je váha dítěte. Canva

Aby se zabránilo tomu nejhoršímu, je používání dětské autosedačky v České republice povinné. Parametry autosedaček pro novorozence a pro starší děti se ale hodně liší a nevhodně zvolený model nemusí vaše dítě při dopravní nehodě ochránit.

Přečtěte si také

V sobotu běžte spát raději dřív, změna času je znovu tady! Jak nás ovlivňuje?

Na co se před nákupem zaměřit

  1. Autosedačku pro své dítě nevybírejte podle věku, nýbrž podle jeho hmotnosti. Na základě té se totiž dělí do několika bezpečnostních skupin, které podrobněji rozebereme níže.
  2. Poté, co zvolíte vhodnou velikost, ověřte kompatibilitu sedačky s vaším vozem. Starší auta například nemusí podporovat systém připevnění autosedaček ISOFIX. Nejlépe uděláte, když se s prodejcem domluvíte a autosedačku si zkusíte před koupí ve vašem autě připevnit.
  3. Důležitý je také komfort. Dítě stráví v autosedačce spoustu času, proto je důležité, aby se v ní cítilo pohodlně. Pozornost věnujte kvalitě polstrování a potahu, který by měl být snadno udržovatelný.
  4. V neposlední řadě zkontrolujte bezpečnost. Každá autosedačka musí být homologována a vyhovovat normě ECE R 44/04. Sedačka, která prošla procesem homologace a správním orgánem dané země byla schválena její technologická způsobilost k provozu, dostane tzv. mezinárodní štítek.
Nesprávný model autosedačky nemusí dítě při nehodě ochránit. Canva

Skupiny dětských autosedaček

Jelikož je používání autosedaček povinné do 12 let a 150 cm dítěte, s jednou sedačkou si určitě nevystačíte. Většinou dítě vystřídá dvě až tři autosedačky. Ty by vždy měly odpovídat váze dítěte, aby v nich bylo zcela v bezpečí.

Skupina 0 a 0+

Autosedačky této skupiny jsou pro ty nejmenší – tedy děti s hmotností 0 až 13 kg. Tato váha odpovídá věku do 18 měsíců. Autosedačka se umísťuje vždy na zadní sedadlo proti směru jízdy, aby bylo dítě lépe chráněné. Díky svému tvaru i použití se nazývají vajíčko nebo skořepina.

Skupina I

Ideální pro děti s hmotností od 9 do 18 kg, což odpovídá věku od 1 roku do 4 let. Autosedačka je připevněna tříbodovým pásem nebo ISOFIXEM a má vlastní popruhy, kterými se v ní dítě připoutá.

Skupina II

Tyto autosedačky se používají při hmotnosti od 15 do 25 kg, což je váha, která odpovídá stáří dítěte od 3 do 7 let. Autosedačka nemá vlastní pás a dítě je v ní zajištěno pásem automobilu. Jejich výhodou je snadná instalace, která umožňuje snadný přesun z jednoho auta do druhého.

Skupina III

Používá se při hmotnosti od 22 do 36 kg. Tato váha odpovídá stáří dítěte od 6 do 12 let. Autosedačky jsou podobného typu jako v předchozí skupině, pouze s větší nosností.

Pro starší děti můžete využít také tzv. podsedák. Ten slouží k tomu, aby dítě sedělo v požadované výšce pro správné zajištění bezpečnostními pásy v autě. Pořídíte je od 400 do 1 500 Kč.

Dítě do 12 let vystřídá 2 až 3 autosedačky. Canva

Kombinace skupin

Setkat se můžete také s autosedačkami, které jsou pro více hmotnostních kategorií zároveň. Pokud se pro takový model rozhodnete, doporučujeme před koupí sedačku vyzkoušet a zjistit, zdali dítěti velikost skutečně vyhovuje.

Jedná se o skupiny:

  • 0/ I (0+/I) – pro děti s hmotností do 18 kg
  • I/II/III – hmotnost od 9 do 36 kg
  • II/III – určená pro hmotnost od 15 do 36 kg

Cenově se dětské autosedačky pohybují od 1 000 do 12 000 Kč. Výši ceny rozhoduje nejen kvalita polstrování, ale také to, jestli sedačka disponuje upevňovacím systémem ISOFIX, který se v poslední době těší u rodičů stále větší oblibě.

Kde pořídíte kvalitní autosedačku?

Velký výběr dětských autosedaček všech bezpečnostních skupin naleznete na autokelly.cz. Autosedačku RÖMER BABY-SAFE skupiny 0 v několika barevných provedeních zde koupíte za 2 990 Kč. Na lidl-shop.cz zase pořídíte dětskou autosedačku Aton, skupina 0+, až 13 kg značky CYBEX za 2 599 Kč a pro starší děti také autosedačku CYBEX Solution M-Fix SL, skupina II-III, 15–36 kg za 3 299 Kč.