Pivo v plechu podraží. Pivovarům chybí plechovky

Plechovky a lahve od piva Canva

Češi preferují pivo z plechovky a kupují ho čím dál více. Jenže plechovek je nedostatek. Nestačí suroviny ani výrobní kapacita. Proto se v budoucnu pivo v plechu zdraží.

Přečtěte si také

Vlastník oblíbeného tržiště Temu se veze na úspěšné vlně. Loni ztrojnásobil své tržby a zdvojnásobil zisk

3× více plechovek za 10 let

Prodej nápojů v plechovce se mezi lety 2009 a 2018 ztrojnásobil. Většinu tvořilo pivo. Růst potvrzují i české pivovary. Prodej piva v plechovkách z produkce národního pivovaru Budějovický Budvar vzrostl v tuzemsku meziročně o 13 %.

Stejně tak prodeje plechovek Plzeňského prazdroje rostou stabilně od roku 2012 o 2 % ročně. Plechovky volí častěji i menší hráči a lokální pivovary –⁠ v moravském Litovli se rozhodli stočit novinku Litovel Řezaný Citron pouze do plechovek.

Pivo v plechu: hit lockdownu

Když přišel v roce 2020 první lockdown a zavřely se hospody, v pivovarech se obávali, komu pivo prodají. Po pár měsících se však situace ustálila a konzumaci v restauračních zařízeních téměř nahradila konzumace doma. Kvůli tomu spotřeba plechovek ještě narostla.

Na rozdíl od PET lahví, do kterých proniká kyslík z okolního prostředí, totiž plechovky udrží kvalitu nápoje – dokonce srovnatelně jako keg sud. Přitom jsou lehké, nerozbitné a necinkají.

Nedostatek surovin i kapacity

Jejich největší výrobce v ČR dokonce pro rok 2021 svou kapacitu zdvojnásobil na 1, 3 miliardy plechovek a přijal 20 nových zaměstnanců. I ostatní výrobci na narůstající poptávku reagují, jenže kapacity rostou pomaleji než trh a nestačí to. Podle šéfa pivovaru z Krušovic je nedostatek plechovek v celé Evropě a současně s tím roste cena výroby. Ceny hliníku vzrostly za poslední rok o 50 %.

Zatím mají velcí hráči ceny plechovek zafixované, ale do budoucna očekávají zdražení. Nedostatkovým zbožím se stávají kvůli cenám dřeva i palety, na kterých se transportuje prakticky všechno zboží včetně piva. I to se tak může odrazit v jeho ceně.

Nedáte dopustit na klasiku?

Pomůže třídění

Zmírnit problém s nedostatkem plechovek by mohlo efektivnější třídění – plechovky jsou totiž 100% recyklovatelné, jenže o tom málokdo ví. V některých obcích je možné plechovky třídit do žlutého kontejneru spolu s plasty. Jinde zase mají speciální, šedivý kontejner. A pokud nemáte poblíž ani jeden, měli byste plechovky zavézt do sběrného dvora.