Test obilných vloček z našich supermarketů

Pětice testovaných vloček ležících na trávníku Veronika Dobrovolná

Když se řekne slovo vločky, lidem se asociují různé věci – od těch sněhových až po ty k jídlu. Někteří je milují a nedovedou si bez nich představit jediný den, jiným se vybaví podivná písková pachuť čehosi, co po vychladnutí vypadá jako dětský sliz na hraní. Ať už patříte do jednoho, nebo druhého tábora, pojďte se s námi podívat na to, jaké vločky jsou k dostání na trhu. Vybrali jsme a otestovali pro vás hned 5 jejich druhů – a navrch vám přidáme pár tipů, jak s nimi naložit.

Přečtěte si také

Klasika s maďarskými kořeny: Recept na poctivý hospodský guláš

Ovesné vločky instant – 12,90 Kč, 500 g

Balíček vloček v neprůhledném, modrém obalu hned po otevření příjemně zavoní ovsem. Vločky v něm jsou drobnější, při vmíchání do jogurtu nebo mléka poměrně rychle nasají tekutinu a po změknutí se stávají mírně moučnými.

Ovesné vločky jsou snad nejrozšířenějším druhem vloček, který se běžně používá. Zkuste je dát třeba do karbanátků místo strouhanky nebo si udělat domácí raw kuličky se sušeným ovocem a jogurtem.

  • výrobce: Bílý mlýn Kepka
  • 1 552 kJ na 100 g
  • 59 g sacharidů, z toho 0,7 g cukru
  • 14 g bílkovin
Ovesné vločky instant Bílý mlýn Kepka Veronika Dobrovolná

Ječné vločky natural – 19,50 Kč, 250 g

Ječné vločky vizuálně opravdu vypadají jako ty klasické, na které jste zvyklí. Jsou ovšem trochu pevnější než ty ovesné, mohou vás tedy lehce překvapit – pokud jim však dáte šanci a chvilku je necháte nasát vlhkost, řadí se svou chutí mezi nejlepší z pětice testovaných.

Taktéž tyto vločky doporučujeme pro přípravu domácího müsli nebo flapjack tyčinek. A navíc ze všech testovaných obsahují nejméně kalorií.

  • výrobce: Zdraví z přírody
  • 1 412 kJ na 100 g
  • 63 g sacharidů, z toho 3 g cukru
  • 11 g bílkovin
Ječné vločky natural Zdraví z přírody Veronika Dobrovolná

Jáhlové vločky natural – 35 kč, 250 g

Jáhlové vločky jsou od pohledu snad nejdrobnější. Po otevření zjistíte, že se jejich vůně podobá vločkám ovesným – chuťově jsou ale poměrně jiné.

Vločky původem z Rakouska při vmíchání do jogurtu nebo mléka celkem rychle změknou, přesto bohužel zůstávají lehce pískové a drsné. Doporučujeme je uvařit, případně smíchat půl na půl s vločkami rýžovými a připravit si tak výbornou domácí kaši. Talíř si pak ozdobte třeba čerstvým ovocem, semínky a kouskem másla.

  • výrobce: Zdraví z přírody
  • 1 446 kJ na 100 g
  • 65 g sacharidů, z toho 2 g cukru
  • 11 g bílkovin
Jáhlové vločky natural Zdraví z přírody Veronika Dobrovolná

Žitné vločky Bio – 19,50 Kč, 250 g

Tyto vločky z Česka jsou už od pohledu nejtmavší a působí i nejtužším dojmem. A je to tak – jsou opravdu hutné a je vhodné nejen je uvařit, ale také dopředu namočit. Pokud si rádi pochutnáte na jemné vločkové kaši, nebojte se je po odmočení klidně ještě rozmixovat ponorným mixérem.

Po otevření jdou cítit výrazně po žitu a mouce. Kvůli pevné struktuře je doporučujeme mixovat a namáčet pro téměř každý způsob přípravy – hodí se nicméně například i do domácího chleba nebo do buchet, které se déle pečou. Nejsou to však vločky pro rychlou konzumaci „tady a teď“, takže vás v jogurtu ani mléce moc nepotěší.

  • výrobce: Nature's Promise
  • 1 422 kJ na 100 g
  • 66 g sacharidů, z toho 1,1 g cukru
  • 7,2 g bílkovin
Žitné vločky bio Nature's Promise Veronika Dobrovolná

Pohankové vločky Bio – 25 Kč, 250 g

Tyto vločky pocházejí z České republiky a vizuálně vypadají jako pohanková drť. Po otevření jsou mírně cítit moučně, není to ovšem žádná tragédie. Co se vlastností týče, při vmíchání velmi rychle nasávají vlhkost – než vmíchávání je tedy lepší pouze jimi jogurt, potažmo tvaroh, posypat.

Pohankové vločky doporučujeme při krátké době namočení a díky rychlé absorpci vlhka do pečení nebo různých dezertů, kde budou spolu s máslem a cukrem tvořit základ korpusu.

  • výrobce: Nature's Promise
  • 1 466 kJ na 100 g
  • 71 g sacharidů, z toho méně než 0,5 g cukru
  • 9,8 g bílkovin
Pohankové vločky bio Nature's Promise Veronika Dobrovolná

Po kterých sáhnout a jak je ještě vylepšit?

Testování vloček nám odhalilo mnohé zajímavosti. Například to, kolik gramů bílkovin se ukrývá ve zdánlivě sacharidovém jídle. Nebo to, že některé vločky si nesou svůj název pouze podle výsledného tvaru, avšak co se týče vlastností a chuti, jsou na hony vzdálené svému pojmenování.

Kromě klasických ovesných vloček vám můžeme s jistotou doporučit také ječné vločky, které se těm ovesným poměrně dost podobají – určitě se ale nebojte vyzkoušet i jiné druhy. Správná příprava jednotlivých vloček je totiž více než polovina úspěchu.

Základ poctivé snídaně? Vločky a jogurt!

Tip: Pokud máte rádi müsli nebo si vločky jen tak sypete na jogurt, zkuste je před konzumací asi 2 minuty opražit na rozpálené pánvi a těsně před stažením je zasypte skořicí, promíchejte a podávejte.

Dejte si ale pozor, aby vám skořice nezhořkla – celou směs rychle sesypte do misky, odkud si můžete přisypávat postupně. A pokud jste při pročítání dostali chuť na jemnou vločkovou kaši s banánem a máslem, už vás nebudeme zdržovat. Dobrou chuť!